top of page

Tandoorikyckling

Tandoorikyckling är en klassisk indisk rätt där kyckling marineras i yoghurt, citron och kryddor. När kycklingen grillas får den en härligt rökig smak, saftig insida och lätt krispiga kanter. Servera som en tapas med färsk koriander, citron och chutney eller en hel måltid tillsammans med ris och/eller chapati samt passande grönsaksrätter vid sidan. Den kan också läggas i en Masala-sås.


Tandoorikyckling

Du behöver

1 kg kycklingfilé, skuren i jämnstora kuber, ca 2 ½ cm

1 ½ tsk salt

1 tsk nymald svartpeppar

1 dl citronjuice, färskpressad

1 msk vitlök, finriven

1 msk ingefära, finriven


Marinad

2 ½ dl naturell grekisk yoghurt

1 msk vitlök, finriven

1 msk ingefära, finriven

1 msk grön chili, finhackad

1 dl koriander, finhackad

1 msk nymald svartpeppar

1 ½ tsk salt

2 tsk mald koriander

2 tsk spiskummin

1 tsk gurkmeja

1 msk kashmiri chilipulver

1 tsk paprikapulver

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mangopulver (amchoor)

2 tsk kasuri methi (blad av bockhornsklöver)

1 1/2 tsk torkad mynta

3 ½ msk tandoori masalapulver

2 msk honung

3 msk rapsolja

3 msk smält ghee


Till servering

Färsk koriander, finhackad

Citron, skuren i klyftor

Basmatiris och/eller Chapati

Chutney

Gör så här

1. Lägg kycklingkuberna i en skål och salta och peppra. Blanda så att kryddorna fördelas jämnt.

1 kg kycklingfilé, skuren i jämnstora kuber, ca 2 ½ cm

1 ½ tsk salt

1 tsk nymald svartpeppar


2. Blanda citronsaft, ingefära och vitlök och häll blandningen över kycklingen. Massera in citronblandningen i kycklingköttet och ställ åt sidan och marinera i minst 20 minuter.

1 dl citronjuice, färskpressad

1 msk vitlök, finriven

1 msk ingefära, finriven


3. Mät upp yoghurten i en skål och vispa ihop den med övriga ingredienser. Häll marinaden över kycklingen och massera in den noggrant. Täck för och marinera i kylen i minst 2 timmer men helst längre, gärna över natten.

2 ½ dl naturell grekisk yoghurt

1 msk vitlök, finriven

1 msk ingefära, finriven

1 msk grön chili, finhackad

1 dl färsk koriander, finhackad

1 msk nymald svartpeppar

1 ½ tsk salt

2 tsk mald koriander

2 tsk spiskummin

1 tsk gurkmeja

1 msk kashmiri chilipulver

1 tsk paprikapulver

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mangopulver (amchoor)

2 tsk kasuri methi (blad av bockhornsklöver)

1 1/2 tsk torkad mynta

3 ½ msk tandoori masalapulver

2 msk honung

3 msk rapsolja


4. Trä upp kycklingkuberna på spett (om träspett används så ska de ligga i blöt ca 20 minuter innan användning) och skaka av överflödig marinad. Lägg dem på grillen eller i en grillpanna. Vänd dem några gånger. De ska vara lite mörka i kanterna och genomstekta med en innertemperatur på 72˚C. Pensla spetten med smält ghee mot slutet av tillagningen.

3 msk smält ghee


5. Smaka av och reglera med mer salt vid behov. Strö över koriander och servera med citron och en chutney som en tapas eller med ris och/eller chapati.

Färsk koriander, finhackad

Citron, skuren i klyftor

Basmatiris och/eller Chapati

Chutney





 
 
 

Kommentarer


bottom of page