top of page

Västerbottenpaj med chili och kantarell

Västerbottenpaj är alltid gott men våra goda vänner, Inge och Lena Moen från Västerås, har tagit denna paj till nya höjder genom att lägga till en hint av chili och knaperstekta kantareller. Numera gör jag bara deras version av Västerbottenpaj. Västerbottenpaj med chili och kantarell är verkligen helt fantastiskt gott!

Västerbottenpaj med chili och kantarell

Du behöver

Pajskal

125 g smör

3 dl vetemjöl

1 msk kallt vatten


Fyllning

300 g riven Västerbottensost

3 ägg

2 dl vispgrädde

1 krm svartpeppar

½ tsk salt

1 krm Cayennepeppar

1 msk sambal oelek

2 msk smör

100–150 g knaperstekt kantarell (förkokt vikt)

Salt

Nymald svartpeppar

Gör så här

Börja med pajdegen


1. Sätt ugnen på 200 °C.


2. Lägg smör och mjöl i en mixer och blanda till en smulig deg.

125 g smör

3 dl vetemjöl


3. Tillsätt vatten och fortsätt mixa tills degen håller samman och är smidig.

1 msk kallt vatten


4. Tryck ut degen i en springform med löstagbara kanter (ca 24 cm i diameter). Nagga pajskalet med en gaffel och ställ in formen i kylen i ca 15–30 minuter.


5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.


Fyllning

6. Bred ut ett jämnt och tunt lager med Sambal oelek på pajskalet för att ge en hint av chili.

1 msk sambal oelek


7. Lägg de förkokta kantarellerna i en het och torr stekpanna. Stek under omrörning tills svampen är helt torr.

100–150 g förkokta kantareller (vattnet kokas ur de färska kantarellerna)


8. Lägg i smöret och stek under omrörning tills svampen fått fin färg. Salta och peppra. Fördela den stekta svampen i pajens botten.

2 msk smör

Salt

Nymald svartpeppar


9. Vispa ihop ägg, grädde, ost, svartpeppar, cayennepeppar och salt. Häll ostblandningen i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

300 g riven Västerbottensost

3 ägg

2 dl vispgrädde

1 krm svartpeppar

½ tsk salt

1 krm Cayennepeppar


Låt pajen svalna innan den serveras.



Comments


bottom of page