Culantro- och räksnittar
- tastefusion
- 13 juli
- 3 min läsning
Njut av färgstarka och smakrika culantro- och räksnittar till drinken eller som en tapas. Vetetortillas fyllda med culantro, räkor och pepprig rucola skurna till snurror, är en explosion av smaker. Har man som jag, alltid en burk Culantrosås på lut i kylen, går det väldigt snabbt att få dessa godsaker på bordet.

Du behöver
200 g Culantro, skölj, skär bort rotrester och hacka grovt. Kan ersättas med dubbla vikten (400 g) koriander, både blad och stjälkar* Se notering 1 nedan
4 msk vitlök, finhackad
1 tsk mald vitpeppar
2 ½ dl rapsolja
2 msk lime juice
2 msk risvinäger
2 tsk honung
Ca 1 ½ tsk röd chili (mängd beroende på hetta), hackad
1 msk fisksås
2 tsk sesamolja
1 tsk kinesisk five spice krydda
½ tsk MSG** Se notering 2 nedan.
Havssalt
Nymald svartpeppar
Övrigt:
3 stora vetetortillas
2 ¼ dl majonnäs, hemslagen eller Hellmans
3 nävar Rucola
250 g räkor utan skal, grovt hackade
2–3 dl Culantrosås
Röd chili, tunt skivad
Gör så här
Börja med att göra Culantrosåsen:
1. Lägg culantron (alternativt koriandern) i en mixer/matberedare.
200 g Culantro, skölj, skär bort rotrester och hacka grovt. Kan ersättas med dubbla vikten (400 g) koriander blad och stjälkar
2. Tillsätt vitlök, vitpeppar, rapsolja, limejuice, risvinäger, honung, chili, fisksås, sesamolja, five spice krydda och MSG.
4 msk vitlök, finhackad
1 tsk mald vitpeppar
2 ½ dl rapsolja
2 msk lime juice
2 msk risvinäger
2 tsk honung
Ca 1 ½ tsk röd chili (mängd beroende på hetta), hackad
1 msk fisksås
2 tsk sesamolja
1 tsk kinesisk five spice krydda
½ tsk MSG. Se notering 2
3. Mixa till en slät sås och smaka av med salt och peppar. Culantrosåsen håller ca 1 månad i kylen i en ren och lufttät burk.
Havssalt
Nymald svartpeppar
Montering
4. Bred ut ¾ dl majonnäs på vart och ett av tortillabröden. Strö ut en näve rucola/bröd, jämnt fördelat.
3 stora vetetortillas
2 ¼ dl majonnäs, hemslagen eller Hellmans
3 nävar Rucola
5. Blanda ihop räkor och culantrosås och fördela jämnt över bröden.
250 g räkor utan skal, grovt hackade
2–3 dl Culantrosås
6. Rulla ihop och skär snittar. Toppa med en skiva röd chili.
Röd chili, tunt skivad
Tips och trick
Notering 1: Culantro eller long koriander har många namn (bland annat chadon beni, cimarrón, recao (Puerto Rico), chardon béni (Frankrike), Mexican coriander, samat, bandhaniya, long coriander, Burmese coriander, sawtooth coriander, Shadow Beni (Caribbean), and ngò gai (Vietnam). Den används i karibiska, latinamerikanska och asiatiska rätter. Culantro är inte samma sak som Cilantro/koriander även om de påminner om varandra i smaken. Culantro (Eryngium foetidum) har en intensiv och stark smak som är mer distinkt än koriander. Den ger en djup, aromatisk smak som lyfter fram andra smaker i olika rätter. Om man inte kan få tag i Culantro så kan man i nödfall ersätta den med koriander men det blir inte samma djup i smakerna. Jag köper den på Asian Market i Stockholm som brukar få leveranser på torsdagar (finns vid Sergels torg och Sankt Eriksgatan). Fråga i din lokala asiatiska butik om de kan ta hem. Om man gör Culantrosåsen så står den sig väl i kylen i en glasburk i upp till en månad. Den passar verkligen till allt, text stekt kyckling eller fisk, snittar, som dippsås och mycket annat.
Notering 2: MSG, också omnämnt som natriumglutamat eller glutamat, är umamismak i pulverform. MSG är en mycket vanlig smaksättare och smakförstärkare i det asiatiska köket och passar till allt. Det är ett godkänt tillsatsämne i Sverige och går även under beteckningen E-621. Kemiskt sett är det salt av glutaminsyra som framställs på mikrobiologisk väg genom jäsning. Det krävs väldigt små doser för att förhöja smaken.




Kommentarer