Kronärtskocka med currymajonnäs
- tastefusion
- 6 feb. 2024
- 2 min läsning
Uppdaterat: 22 juni
Kronärtskocka är en delikat tistel där man äter den outslagna blomknoppen. Det är också den enda grönsaken som har ett hjärta. Det går att göra mycket gott med kronärtskockor och under säsongen för svenska kronärtskockor som är september-oktober får man passa på att njuta av dem ofta. Här har vi kokat dem och serverar dem med en smakrik currymajonnäs som dippsås.

Du behöver
½ - 1 kronärtskocka/person
2 msk salt/liter vatten
1 tsk citronsaft/liter vatten
½ tsk strösocker/liter vatten
Vatten så att det täcker kronärtskockorna
Currymajonnäs
1 dl Hellmans eller hemslagen majonnäs
1 ½ tsk hot madras curry
Flingsalt
Nymald svartpeppar
1 tsk honung
Gör så här
1.Börja med att trimma kronärtskockorna. Skär bort stjälken och skär av toppen på kronärtskockorna. Klipp av de andra bladtopparna med en sax. Skölj kronärtskockorna väl.
½ - 1 kronärtskocka/person
2. Lägg kronärtskockorna i en stor kastrull och tillsätt vatten så att det täcker kronärtskockorna. Tillsätt salt, citronsaft och socker. Koka upp och låt kronärtskockorna koka under lock, 30–50 minuter för stora och 20–30 minuter för små. Bladen ska med lätthet lossna när man drar i dem.
½ - 1 kronärtskocka/person
2 msk salt/liter vatten
1 tsk citronsaft/liter vatten
½ tsk strösocker/liter vatten
Vatten så att det täcker kronärtskockorna
3. Förbered currymajonnäsen under tiden som kronärtskockorna kokar genom att blanda alla ingredienser i en skål.
1 dl Hellmans eller hemslagen majonnäs
1 ½ tsk hot madras curry
Flingsalt
Nymald svartpeppar
1 tsk honung
4. Häll av vattnet och lägg kronärtskockorna upp och ner i ett durkslag eller på en handduk eller hushållspapper, så allt vatten avlägsnas. Låt kronärtskockorna svalna innan de serveras tillsammans med currymajonnäsen i individuella dippskålar. Antingen serverar man en hel kronärtskocka/person eller delar den i 2 delar med en vass kniv
Kronärtskockor äts genom att man lossar bladen och doppar den nedersta lite ”köttiga” delen av bladen i currymajonnäs. Man drar av köttet med tänderna. De innersta små, tunna bladen samt skägget i mitten drar eller skär man bort så att man kan äta kronärtskockans hjärta.




Kommentarer