top of page

Culantrosås

Uppdaterat: 1 aug.

Det är på sin plats att utfärda en varning för detta recept. Det är en beroendeframkallande sås. Jag har alltid en burk stående i kylen och den passar som tillbehör till det mesta, exempelvis kyckling, fisk och skaldjur, snittar, som dippsås och mycket, mycket annat. Jag gör många satser av såsen eftersom så många i min omgivning är galna i den.


Culantrosås

Du behöver

200 g Culantro, skölj, skär bort rotrester och hacka grovt. Kan ersättas med dubbla vikten (400 g) koriander, både blad och stjälkar* Se notering 1 nedan

4 msk vitlök, finhackad

1 tsk mald vitpeppar

2 ½ dl rapsolja

2 msk lime juice

2 msk risvinäger

2 tsk honung

Ca 1 ½ tsk röd chili (mängd beroende på hetta), hackad

1 msk fisksås

2 tsk sesamolja

1 tsk kinesisk five spice krydda

½ tsk MSG** Se notering 2 nedan.

Havssalt

Nymald svartpeppar

Gör så här

1. Lägg culantron (alternativt koriandern) i en mixer/matberedare.

200 g Culantro, skölj, skär bort rotrester och hacka grovt. Kan ersättas med dubbla vikten (400 g) koriander blad och stjälkar


2. Tillsätt vitlök, vitpeppar, rapsolja, limejuice, risvinäger, honung, chili, fisksås, sesamolja, five spice krydda och MSG.

4 msk vitlök, finhackad

1 tsk mald vitpeppar

2 ½ dl rapsolja

2 msk lime juice

2 msk risvinäger

2 tsk honung

Ca 1 ½ tsk röd chili (mängd beroende på hetta), hackad

1 msk fisksås

2 tsk sesamolja

1 tsk kinesisk five spice krydda

½ tsk MSG. Se notering 2


3. Mixa till en slät sås och smaka av med salt och peppar. Culantrosåsen håller ca 1 månad i kylen i en ren och lufttät burk.

Havssalt

Nymald svartpeppar

Tips och tricks

Tips 1 : Culantro eller long koriander har många namn (bland annat chadon beni, cimarrón, recao (Puerto Rico), chardon béni (Frankrike), Mexican coriander, samat, bandhaniya, long coriander, Burmese coriander, sawtooth coriander, Shadow Beni (Caribbean), and ngò gai (Vietnam). Den används i karibiska, latinamerikanska och asiatiska rätter. Culantro är inte samma sak som Cilantro/koriander även om de påminner om varandra i smaken. Culantro (Eryngium foetidum) har en intensiv och stark smak som är mer distinkt än koriander. Den ger en djup, aromatisk smak som lyfter fram andra smaker i olika rätter. Om man inte kan få tag i Culantro så kan man i nödfall ersätta den med koriander men det

blir inte samma djup i smakerna. Jag köper den på Asian Market i Stockholm som brukar få leveranser på torsdagar (finns vid Sergels torg och Sankt Eriksgatan). Fråga i din lokala asiatiska butik om de kan ta hem. Om man gör Culantrosåsen så står den sig väl i kylen i en glasburk i upp till en månad. Den passar verkligen till allt, text stekt kyckling eller fisk, snittar, som dippsås och mycket annat.


Notering 2: MSG, också omnämnt som natriumglutamat eller glutamat, är umamismak i pulverform. MSG är en mycket vanlig smaksättare och smakförstärkare i det asiatiska köket och passar till allt. Det är ett godkänt tillsatsämne i Sverige och går även under beteckningen E-621. Kemiskt sett är det salt av glutaminsyra som framställs på mikrobiologisk väg genom jäsning. Det krävs väldigt små doser för att förhöja smaken.

    Alla ingredienser till såsen. Culantro till vänster.
Alla ingredienser till såsen. Culantro till vänster.

Kommentarer


bottom of page