top of page

Dillstuvad potatis

Dillstuvad är en klassisk svensk potatisrätt som är mild och krämig. Den passar väl till exempelvis gravlax. Servera gärna med en citronklyfta och lite grönsallad vid sidan. Potatisens smaksättning är vitpeppar, muskot, senapspulver, ättika och en gnutta honung för balans. Resultatet är en len, örtig och fyllig potatisrätt som fungerar både som huvudrätt och tillbehör. Dillstuvad potatis kan även serveras som drinktilltugg i form av små snittar i krustader eller små knäckemackor toppade med gravlax eller ansjovis och ägg. Toppa gärna med en klick rom, hackad rödlök och en dillvippa.


Dillstuvad potatis med lax

Du behöver

1 kg delikatesspotatis

75 g smör

5 msk vetemjöl

4 dl standardmjölk

3 dl vispgrädde

1 tsk salt

1 tsk vitpeppar

¼ tsk riven muskot

½ tsk Colemans senapspulver

½ - 1 tsk honung

1 ½ msk majonnäs, Hellmans eller hemslagen

2 tsk ättika (12 %)

1½ dl dill, finhackad


Gör så här

  1. Koka potatisen och häll av vattnet. Låt den ånga av under hushållspapper och svalna.

1 kg delikatesspotatis


  1. Hetta upp en tjockbottnad kastrull och smält smör. Tillsätt vetemjöl pö om pö under omrörning med visp så att mjölet integreras. Låt bryna under omrörning i ca 1 minut.

75 g smör

5 msk vetemjöl


  1. Blanda mjölk och grädde och tillsätt pö om pö under omrörning så att inga klumpar bildas. Låt såsen sjuda i några minuter.

4 dl standardmjölk

3 dl vispgrädde


  1. Tillsätt kryddor, honung, majonnäs och ättika. Blanda väl och sjud i en minut.

1 tsk salt

1 tsk vitpeppar

¼ tsk riven muskot

½ tsk Colemans senapspulver

½ - 1 tsk honung

1 ½ msk majonnäs, Hellmans eller hemslagen

2 tsk ättika (12 %)


  1. Tillsätt dill och blanda väl.

1½ dl dill, finhackad


  1. Skala den kokta potatisen och skär den i bitar. Vänd ner potatisen i såsen och hetta upp. Smaka av och reglera kryddningen vid behov.

1 kg kokt delikatesspotatis


Servera den stuvade potatisen tillsammans med exempelvis gravad lax.





 
 
 

Kommentarer


bottom of page