top of page

Krämig pasta med Gochujangkyckling

Krämig pasta med koreanska noter toppad med Gochujangkyckling. Modern fusion där det bästa från två världar möts. Len gräddig parmesansås gifter sig med djupet och hettan från koreansk chilipasta, medan saftig kyckling i smakrik Gochujangsås lyfter rätten till nya höjder. Perfekt för dig som älskar Comfort food med en twist. Jag har inspirerats av en koreansk kock i skapandet av detta recept.


Krämig pasta med Gochujangkyckling

Du behöver

2 st kycklingfiléer á ca 300 g, delade på mitten och utbankade

½ dl potatismjöl

Salt

Nymald svartpeppar

2 msk rapsolja


Gochujangsås till kyckling

2 msk vitlök, finriven

1 msk ingefära, finriven

2 vårlökar, tunt skivade och uppdelade i vit och grön hög

2 msk gochujang (Koreansk chilipasta)

1 msk gochugaru (Koreanska chiliflakes)

1 msk japansk sojasås

1 msk ostronsås

1/2 msk kycklingbuljongpulver

1 tsk socker

1 msk honung

2 msk mirin

Nymald svartpeppar

1 ¼ dl vatten

½ msk maizena


Pastasås

3 msk olivolja

3 msk smör

2 msk vitlök, finhackad

1 dl schalottenlök, finhackad

5 dl vispgrädde

3 dl parmesanost, finriven

2 msk Gochujang

1 msk gochugaru

2 msk ostronsås

½ msk honung

500 g Tagliatelle eller fettucinepasta *Se tips 1 nedan

Flingsalt

Nymald svartpeppar

Pastavatten


Topping

Parmesanost, finriven

2 vårlök, den gröna delen, tunt skivad

Röd chili, tunt skivad

Gör så här

1. Förbered alla ingredienser som ska skalas, hackas, skivas och rivas och lägg dem i separata högar eller skålar.

2 msk + 2 msk vitlök, finriven och uppdelad i 2 högar/skålar

1 msk ingefära, finriven

2 vårlökar, tunt skivade och uppdelade i vit och grön hög,

1 dl schalottenlök, finhackad

3 dl parmesanost, finriven


2. Dela kycklingfilén på mitten så att det blir 4 tunna filéer. Lägg filéerna i en plastpåse, en åt gången, och banka ut dem så att de blir jämntjocka. Skölj och torka dem torra med hushållspapper.

2 st kycklingfiléer á ca 300 g, delade på mitten och utbankade


3.  Salta och peppra på båda sidor och låt dem vila på skärbrädan i någon minut. Doppa filéerna i potatismjöl så att de blir jämnt täckta och skaka av överflödet.

½ dl potatismjöl

Salt

Nymald svartpeppar


Kycklingsås

4. Blanda Gochujang, gochugaru, soja, ostronsås, buljongpulver, socker, honung, mirin, svartpeppar, vatten och maizena i en skål. Ställ åt sidan.

2 msk gochujang (Koreansk chilipasta)

1 msk gochugaru (Koreanska chiliflakes)

1 msk japansk sojasås

1 msk ostronsås

1/2 msk kycklingbuljongpulver

1 tsk socker

1 msk honung

2 msk mirin

Nymald svartpeppar

1 ¼ dl vatten

½ msk maizena


5. Hetta upp en rymlig stekpanna eller traktörpanna på medelvärme och tillsätt rapsolja. Lägg ner kycklingen i pannan och stek i 3–4 minuter tills den har fin färg. Vänd och stek den andra sidan i 3–4 minuter tills kycklingen är genomstekt. Sannolikt får man steka i två omgångar. Ta ur och ställ åt sidan.

2 msk rapsolja

4 st utbankade filéer saltade, pepprade och doppade i potatismjöl


6. I samma panna, tillsätt vitlök, ingefära och den vita delen av vårlöken och fräs i 30 sekunder. Rör om i skålen med sås och tillsätt den till pannan. Rör om och låt koka upp. När såsen tjocknat, stäng av värmen och ställ den åt sidan.

2 msk vitlök, finriven

1 msk ingefära, finriven

2 vårlökar, den vita nedre delen, tunt skivad

Kycklingsås


7.  Blanda ihop Gochujang, gochugaru, ostronsås och honung i en skål. Ställ åt sidan.

2 msk Gochujang

1 msk gochugaru

2 msk ostronsås

½ msk honung


8. I en separat stekpanna eller traktörpanna, hetta upp olivolja och smör på medelvärme. Tillsätt vitlök och schalottenlök och stek i 30 sekunder.

3 msk olivolja

3 msk smör

2 msk vitlök, finhackad

1 dl schalottenlök, finhackad


9.  Tillsätt smaksättningspurén och fräs under omrörning i 2–3 minuter.

Ihopblandat: 2 msk Gochujang, 1 msk gochugaru, 2 msk ostronsås och ½ msk honung

 

10. Tillsätt grädde pö om pö under omrörning och sjud på medelvärme 2–3 minuter. Rör ner parmesanost och blanda väl. Sänk till låg medelvärme och låt såsen tjockna (ca 3–4 minuter). Salta och peppra och ställ åt sidan.

5 dl vispgrädde

3 dl parmesanost, finriven

Salt

Nymald svartpeppar


11. Lägg i pastan i en stor kastrull med kokande vatten. Salta och koka enligt paketets instruktioner. Rör om då och då.

500 g Tagliatelle eller fettucinepasta * Se tips 1 nedan

Salt


12. Hetta upp kycklingsåsen och lägg i kycklingen och vänd bitarna i såsen under 1–2 minuter så att de blir täckta av sås. Lägg dem på en skärbräda och låt vila i några minuter. Skiva filéerna.


13. Lägg pastan i såsen direkt från grytan och rör om tills den är täckt av sås. Tillsätt pastavatten så att den får rätt krämighet. Smaka av med salt och peppar.

Flingsalt

Nymald svartpeppar

Pastavatten


14. Lägg upp pastan i individuella skålar och toppa med skivad kycklingfilé, parmesan och den gröna delen av vårlöken och chili.

Gochujangkyckling

Parmesanost, finriven

2 vårlökar, den gröna delen, tunt skivad

Röd chili, tunt skivad



Tips och tricks

Tips 1: Pastavatten och salt 1/2 msk salt (10 g) till 1 l vatten. 1 ½ msk salt (30 g) till 3 l vatten. Tillsätt salt först när vattnet kokar då salt annars förlänger uppkokstiden.

 .


Kommentarer


bottom of page