top of page

Kycklingschnitzel med potatismos och ärtmajonnäs

Krispigt panerad kycklingschnitzel är min twist på en husmansfavorit. Tillsammans med ett smakrikt och fluffigt potatismos och en krämig majonnäs smaksatt med gröna ärtor får rätten en fräsch och färgstark karaktär som gör den perfekt både till vardag och helg. En rätt som garanterat går hem hos både stora och små.


Kycklingschnitzel med potatismos och ärtmajonnäs

Du behöver

Kycklingschnitzel

Rapsolja att steka i

2 msk smör

2 kycklingfiléer (ca 500 g), delade på hälften horisontellt

1 msk Heinz chilisås

1 msk HP-sås

2 tsk worcestershiresås

1 vitlöksklyfta, pressad eller finriven

2 ägg, uppvispade

1 ½ dl potatismjöl

3 dl panko

1 dl parmesanost, finriven

1 dl persilja, finhackad

Havssalt

Nymalen svartpeppar


Potatismos

1 kg mjölig potatis, skalad och skuren i jämnstora bitar

5 klyftor vitlök, delade på mitten

100 g smör

3 dl grädde

1 dl Philadelphia Cream cheese

2 tsk salt + 1 ½ -2 tsk

1 tsk vitpeppar

1 tsk vitlökspulver

1 tsk lökpulver

2 tsk grillkrydda

½ tsk Pul biber

1 tsk honung

¼ tsk muskot


Ärtmajonnäs

1 msk smör

½ dl schalottenlök, finhackad

2 tsk vitlök, finriven

1 dl grädde 2 dl gröna ärter, tinade 1 dl majonnäs, Hellmans eller hemslagen ½ tsk grillkrydda

½ tsk pul biber

1 tsk flingsalt

Nymald svartpeppar

1 tsk dijonsenap

1 tsk citronskal, finrivet


Tillbehör

Färsk gurka

Citronklyftor

Gör så här

Börja med att göra ärtmajonnäsen


1. Fräs schalottenlök och vitlök i smör en kort stund utan att den tar färg.

1 msk smör

2 tsk vitlök, finriven

½ dl schalottenlök, finhackad


2. Höj värmen och tillsätt grädde och ärtor och låt sjuda i 5 minuter.

1 dl grädde 2 dl gröna ärter, tinade


3. Mixa ärtor och grädde till en slät puré. Låt svalna och blanda purén med majonnäs.

1 dl majonnäs, Hellmans eller hemslagen


4. Smaka av med grillkrydda, pul biber, flingsalt, nymald svartpeppar, dijonsenap och finrivet citronskal. Ställ in majonnäsen i kylen.

½ tsk grillkrydda

½ tsk pul biber

1 tsk flingsalt

Nymald svartpeppar

1 tsk dijonsenap

1 tsk citronskal, finrivet


5. Förbered potatisen och vitlöken. Lägg i en rymlig kastrull och täck med vatten. Salta och ställ åt sidan.

1 kg mjölig potatis, skalad och skuren i jämnstora bitar

5 klyftor vitlök, delade på mitten

2 tsk salt


6. Lägg en halverad kycklingfilé åt gången i en plastpåse. Banka ut filén med en köttklubba, kastrull eller kavel så att den blir jämntjock och ca ½ cm tjock. Gör likadant med de tre andra filéerna.

2 kycklingfiléer (ca 500 g), delade på hälften horisontellt


7. Blanda chilisås, HP-sås, worcestershiresås och vitlök i en liten skål och pensla filéerna runt om. Salta och peppra alla sidor. Ställ åt sidan och låt dem marinera i rumstemperatur i 30 minuter.

1 msk Heinz chilisås

1 msk HP-sås

2 tsk worcestershiresås

1 vitlöksklyfta, pressad eller finriven


8. Förbered paneringen genom att vispa upp äggen i en skål tillsammans med 1 tsk salt. Mät upp potatismjöl på en tallrik och smaksätt med 1 tsk salt och svartpeppar. Mät upp panko på ytterligare en tallrik. Blanda med parmesanost, hackad persilja, 1 tsk salt och svartpeppar.

2 ägg, uppvispade

1 ½ dl potatismjöl

3 dl panko

1 dl parmesanost, finriven

1 dl persilja, finhackad

Havssalt

Nymalen svartpeppar


9. Panera kycklingfiléerna genom att först doppa dem i potatismjöl. Skaka av överflödet. Doppa dem sedan i äggsmeten och säkerställ att de blir ordentligt täckta. Vänd dem sedan i pankoblandningen och tryck till så att de blir ordentligt täckta av panko. Ställ åt sidan och låt dem stå med paneringen på i minst 10 minuter innan tillagning så att paneringen fäster ordentligt.


10. Koka potatisen på medelvärme med ett lock på glänt tills den är mjuk, ca 15–20 minuter. Häll av vattnet och låt den ånga av med ett hushållspapper under locket.


11. Hetta upp smör, grädde och Philadelphiaost i en kastrull. Pressa potatisen genom en potatispress och rör ner den heta vätskan så att allt blandas väl.

100 g smör

3 dl grädde

1 dl Philadelphia Cream cheese


12. Smaksätt moset med kryddorna och blanda väl. Smaka av och reglera kryddningen.

1 ½ -2 tsk havssalt

1 tsk vitpeppar

1 tsk vitlökspulver

1 tsk lökpulver

2 tsk grillkrydda

½ tsk Pul biber

1 tsk honung

¼ tsk muskot


13. Hetta upp rapsolja och smör i en rymlig stekpanna. Stek schnitzlarna i omgångar under 3–4 minuter på båda sidorna tills de har fått fin färg och är genomstekta.

Rapsolja att steka i

2 msk smör


14. Lägg schnitzlarna på tallrikar tillsammans med spritsat mos och spritsad ärtpuré. Servera med en klyfta citron, lite gurka och toppad med något grönt såsom persilja eller gräslök.






Kommentarer


bottom of page