top of page

Panerad smörgåsrulltårta med svampfyllning toppad med tryffelmajonnäs

Krispig, krämig och full av umami. Panerad smörgåsrulltårta med svampfyllning toppad med tryffelmajonnäs, smakrik ost är en riktig smakbomb. Den är perfekt som lunch eller som en del på en buffé. Den passar också perfekt som drinktilltugg – gör den i så fall tunnare genom att lägga färre bröd på bredden och öka på längden. När den är klar så skär den i lagom tjocka snittar och toppa med tryffelmajonnäsen.


Panerad smörgåsrulltårta med svampfyllning toppad med tryffelmajonnäs

Du behöver

9 rostbröd, kanterna bortskurna * Se tips 1 nedan.


1 kg skogschampinjoner, putsade och hackade

2 msk smör

2 msk vitlök, finriven

3 msk torkat svamppulver (till exempel svart trumpetsvamp och/eller trattkantareller), finmald i kaffekvarn

3 tärningar svampbuljong

1 tsk tryffelsalt

Nymald svartpeppar

1 tsk Pul biber

1 tsk honung

6 dl vispgrädde

1 tsk maizenaredning eller idealmjöl

2 msk tryffelolja


4 dl västerbottenost eller cheddarost, finriven


Panering

4 ägg, uppvispade

3–4 dl panko

Rapsolja eller jordnötsolja att fritera i ** Se tips 2 nedan.


Tryffelmajonnäs

1 ½ dl Hellmans majonnäs

1 ½ msk tryffelpasta alternativt lite färsk hackad tryffel.

1 ½ msk Tryffelolja

¾ tsk tryffelsalt

Nymald svartpeppar

¾ tsk honung


Topping

Gurka, stansad och hyvlad i valfri form

Röd chili, tunt skivad

Gör så här

Dag 1:

1. Börja med att göra tryffelmajonnäs genom att blanda samman alla ingredienser. Ställ skålen i kylen så att smakerna får mogna över natten.

1 ½ dl Hellmans majonnäs

1 ½ msk tryffelpasta alternativt lite färsk hackad tryffel.

1 ½ msk Tryffelolja

¾ tsk tryffelsalt

Nymald svartpeppar

¾ tsk honung


2. Hetta upp en stekpanna och tillsätt svampen. Stek på hög värme utan matfett och under omrörning tills all vätska kokat bort.

1 kg skogschampinjoner, putsade och hackade


3. Tillsätt smör och stek på hög medelvärme under omrörning under ca 10 minuter.

2 msk smör


4. Tillsätt vitlök och torkad svamp. Blanda väl.

2 msk vitlök, finriven

3 msk torkat svamppulver (till exempel svart trumpetsvamp och/eller trattkantareller), finmald i kaffekvarn


5. Smula ner buljongtärningarna, tryffelsalt, Pul biber, honung och nymald svartpeppar. Blanda väl.

3 tärningar svampbuljong

2 tsk tryffelsalt

Nymald svartpeppar

1 tsk Pul biber

1 tsk honung

6. Tillsätt 1 dl grädde åt gången och låt den koka in och tjockna.

6 dl vispgrädde


7. Tillsätt redning för att göra såsen tjockare.

1 tsk maizenaredning eller idealmjöl


8. Dra bort från värmen och avsluta med att tillsätta tryffelolja. Blanda väl.

2 msk tryffelolja


Montera rulltårtan

9. Lägg ut brödskivorna på ett bakplåtspapper i en fyrkant och låt brödskivorna överlappa varandra. Lägg över plastfolie och kavla ut brödet så att det blir tunt och sitter ihop.

9 rostbröd, kanterna bortskurna

10. Bred ut svampfyllningen jämnt över brödet och strö över riven ost. Rulla ihop tårtan med hjälp av bakplåtspapperet. Plasta in rullen och låt den vila i kylen över natten.

4 dl västerbottenost eller cheddarost, finriven


Dag 2

11. Mät upp ägg i en form som rymmer tårtan och panko i en annan lika rymlig form. Eventuellt kan det underlätta att dela tårtan i två så att den ryms i en stekpanna.

4 ägg, uppvispade

3–4 dl panko


12. Doppa tårtan i äggen så att den täcks runt om, även på kortsidorna, och doppa sedan i panko så att den täcks väl. Doppa tårtan i äggsmeten igen och ytterligare en gång i panko.


13. Sätt ugnen på 225 ˚C.


14. Hetta upp en rymlig stekpanna på medelhög värme med olja så att oljan når ca 1 cm djup. Lägg i den panerade rulltårtan och fritera den på alla sidor, även kortsidorna, tills den fått fin färg.

Rapsolja eller jordnötsolja att fritera i


15. Lägg över rulltårtan i en ugnsfast form och grädda den mitt i ugnen i 25–30 minuter.


16. Låt tårtan svalna i några minuter och lägg över den på ett serveringsfat. Spritsa över tryffelmajonnäs och dekorera med gurka och chili. Servera tårtan tillsammans med en fräsch grönsallad.

Tryffelmajonnäs

Gurka, stansad och hyvlad i valfri form

Röd chili, tunt skivad


Tips & Tricks

Tips 1: Ta tillvara brödkanterna och gör ströbröd av dem.


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°C.


2. Skär brödet i kuber och mixa därefter i en matberedare till smulor. Bred ut smulorna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och grädda i 10–12 minuter. Rör runt efter halva tiden så smulorna rostas jämnt.


3. Ta ut plåten och låt det svalna. Förvara brödet torrt, svalt och mörkt i en papperspåse eller burk med halvslutet lock.


Tips 2: För att undvika frityrlukt när man friterar är jordnötsolja ett bra alternativ. Utvecklingen av lukt och bismak är relativt låg när man friterar med jordnötsolja.


Kommentarer


bottom of page