top of page

Sesamkyckling med broccoli

Krispig och full av smak – kinesisk sesamkyckling är en favorit som kombinerar sötma, sälta och hetta. Den friterade kycklingen vänds i en smakrik sås med vitlök, chili och sesam, och serveras med broccoli och ris.


Sesamkyckling med broccoli

Du behöver

Kyckling

600 g kycklingfilé, skuren i 2 cm stora kuber (Se tips 1 nedan)

Marinad:

½ msk ljus kinesisk sojasås

½ msk mörk kinesisk sojasås

½ ägg, uppvispat

2 msk maizena

½ tsk salt

2 tsk kycklingbuljongpulver

2 tsk vitpeppar

2 msk ostronsås

2 msk vatten

½ tsk MSG (Se notering 1 nedan)


Grönsaker

3 dl spetspaprika, tvätta, ta bort fröhus och strimla tunt

2 Serrano eller jalapeño chili, dela på hälften, ta bort frön och strimla tunt

4 vårlökar, tunt skivade

6 klyftor vitlök, smashade och finhackade

3–6 torkade hela chilifrukter, fästet borttaget

3 msk vita sesamfrön

Rapsolja eller annan neutral olja för fritering (Se tips 2 nedan)


Frityrsmet

8 msk vetemjöl

6 msk maizena

1 tsk salt

2 tsk bikarbonat

9–10 msk vatten

1 ägg, uppvispat

1 tsk rapsolja


Sås

2 msk ljus kinesisk soja

2 msk ostronsås

1 tsk mörk kinesisk soja

6 msk vatten

4 msk risvinäger

6 msk socker

1 msk + 1 msk sesamolja

2 tsk rapsolja

2 tsk potatismjöl

6 msk vatten


Broccoli

1 l vatten

1 tsk rapsolja

1 tsk salt

150 g broccoli, delad i buketter


Sås till broccoli

1 msk rapsolja

5–6 klyftor vitlök, finhackad

2 msk ostronsås

1 msk fisksås

1 tsk socker

1 tsk vitpeppar

2 tsk potatismjöl

2 msk vatten

Gör så här

1. Börja med att förbereda alla ingredienser som ska skalas, hackas, strimlas och rostas. Lägg dem i separata skålar och ställ åt sidan.

600 g kycklingfilé, skuren i 2 cm stora kuber

3 dl spetspaprika, tvätta, ta bort fröhus och strimla tunt

2 Serrano eller jalapeño chili, dela på hälften, ta bort frön och strimla tunt

4 vårlökar, tunt skivade

6 klyftor vitlök, smashade och finhackade

3–6 torkade hela chilifrukter, fästet borttaget

3 msk vita sesamfrön, rostade i panna

150 g broccoli, delad i buketter

5–6 klyftor vitlök, finhackad


Frityrsmet

2. Mät upp och blanda ihop vetemjöl och maizena i en medelstor skål. Tillsätt salt och bikarbonat och blanda väl.

8 msk vetemjöl

6 msk maizena

1 tsk salt

2 tsk bikarbonat


3. Tillsätt vattnet en matsked åt gången och rör om så att allt blandas väl. Smeten ska vara lös men inte för tunn.

9–10 msk vatten


4. Tillsätt hälften av ägget och blanda ner. Ställ den andra halvan av ägget åt sidan. Tillsätt slutligen rapsolja och blanda väl.

½ ägg, uppvispat

1 tsk rapsolja


5. Mät upp alla ingredienser till marinaden i en stor skål och blanda väl. Lägg ner kycklingen och blanda väl.

½ msk ljus kinesisk soja

½ msk mörk kinesisk soja

½ ägg, uppvispat

2 msk maizena

½ tsk salt

2 tsk kycklingbuljongpulver

2 tsk vitpeppar

2 msk ostronsås

2 msk vatten

½ tsk MSG

600 g kycklingfilé, skuren i 2 cm stora kuber


6. Tillsätt hälften av det halva reserverade ägget och massera in marinaden i kycklingen med händerna.

¼ ägg, uppvispat


Sås

7. Mät upp ljus sojasås och mörk sojasås, ostronsås, risvinäger, socker, vatten, sesamolja och rapsolja i en liten skål och vispa ihop så att det blandas väl. Ställ åt sidan.

2 msk ljus kinesisk sojasås

2 msk ostronsås

1 tsk mörk kinesisk sojasås

6 msk vatten

4 msk risvinäger

6 msk socker

1 msk sesamolja

2 tsk rapsolja


8. Mät upp potatismjöl och vatten i en separat liten skål och rör ihop. Ställ åt sidan.

2 tsk potatismjöl

6 msk vatten


Broccoli

9. Koka upp en liter vatten och tillsätt rapsolja och salt. Lägg i broccolibuketterna, sänk värmen och sjud i 40 sekunder. Häll av vattnet och lägg ner broccolin i isvatten. Ställ åt sidan.

1 l vatten

1 tsk rapsolja

1 tsk salt

150 g broccoli, delad i buketter


10. Blanda ihop ostronsås, fisksås, socker och vitpeppar i en liten skål.

2 msk ostronsås

1 msk fisksås

1 tsk socker

1 tsk vitpeppar


11. Blanda ihop potatismjöl och vatten i en separat skål.

2 tsk potatismjöl

2 msk vatten


12. Hetta upp rapsolja i en liten wok och tillsätt vitlök. Stek under omrörning i 30–40 sekunder.

1 msk rapsolja

5–6 klyftor vitlök, finhackad


13. Tillsätt såsen och sjud under omrörning i 1 minut. Rör om i skålen med potatismjöl och vatten och tillsätt i en tunn stråle under omrörning. Låt sjuda en minut under omrörning. Ställ åt sidan.


Fritera kyckling

14. Häll upp olja för fritering i en wok och hetta upp oljan till 165˚C. Om man inte har termometer kan man doppa en ätpinne av trä i oljan, och om små bubblor börjar komma ut från spetsen är oljan

redo. Häll frityrsmeten över kycklingen i marinad under tiden som oljan värms upp. Blanda väl så att alla kycklingbitar är väl täckta av smeten runt om.

Rapsolja eller annan neutral olja för fritering * Se tips 1 nedan

Marinerad kyckling


Frityrsmet

15. När oljan hettats upp till 165˚C är det dags att lägga i kycklingen. Fritera i omgångar. Rör om efter 1 ½ minut så att bitarna inte fastnar vid varandra. Ta upp kycklingen med hålslev efter 2 ½ minut och lägg dem på ett galler så att de får rinna av. Fritera resterande kyckling på samma sätt.


16. Hetta upp oljan till 185˚C och fritera kycklingen en andra gång i omgångar. Säkerställ att oljan har nått upp till rätt temperatur varje gång en ny omgång kyckling friteras. Låt kycklingen rinna av på galler.


17. Sila av oljan i en skål som tål värme och ställ åt sidan. Torka ur woken med papper och tillsätt 1 tsk av frityroljan och hetta upp till medelvärme.


18. Tillsätt vitlök och torkad chili och stir-fry i 30–40 sekunder. Tillsätt såsen och rör hela tiden under en halv minut. Sänk värmen och smaka av och justera vid behov.

6 klyftor vitlök, smashade och finhackade

3–6 torkade hela chilifrukter, fästet borttaget

Såsen som ställts åt sidan


19. Rör om i skålen med vatten och potatismjöl och tillsätt den pö om pö till såsen under konstant omrörning under ca 1 minut. Stäng av värmen och tillsätt sesamolja.

1 msk sesamolja


20. Tillsätt genast friterad kyckling, paprika, vårlök (reservera lite till toppingen) samt chili till såsen med värmen avslagen och blanda väl. Blanda ner lite av sesamfröna och lägg upp på ett serveringsfat. Strö över resten av sesamfröna och reserverad vårlök.

Friterad kyckling

3 dl paprika, tvätta, ta bort fröhus och strimla tunt

2 Serrano eller jalapeño chili, dela på hälften, ta bort frön och strimla tunt

4 vårlökar, tunt skivade

3 msk vita sesamfrön, rostade i panna


21. Hetta upp såsen till broccolin och vänd ner broccolibuketterna och låt dem bli genomvarma.

Blancherade broccolibuketter

Broccolisås


22. Servera sesamkycklingen tillsammans med broccolin och ris.

Tips och tricks

Tips 1: För att kycklingfilé ska bli mör bör man skära tvärs över fibrerna, alltså längs med långsidan av filén. Då delar man fibrerna och det gör att den blir mörare. Om man i stället skär kycklingfilén tvärs över blir den hård eftersom fibrerna är intakta.


Tips 2: För att undvika frityrlukt när man friterar är jordnötsolja ett bra alternativ. Utvecklingen av lukt och bismak är relativt låg när man friterar med jordnötsolja.


Notering 1: MSG också omnämnt som natriumglutamat eller glutamat, är umamismak i pulverform. MSG är en mycket vanlig smaksättare och smakförstärkare i det asiatiska köket och passar till allt. Det är ett godkänt tillsatsämne i Sverige och går även under beteckningen E-621. Kemiskt sett

är det salt av glutaminsyra som framställs på mikrobiologisk väg genom jäsning. Det krävs väldigt små doser för att förhöja smaken.




Kommentarer


bottom of page