top of page

Shepherd’s Paj med kalkonfärs

Shepherd’s paj med kalkonfärs är en traditionell brittisk maträtt med rötter som sträcker sig tillbaka till 1700- och 1800-talets Storbritannien och Irland. Ursprungligen skapades den som ett sätt att tillvarata rester. Maträtten består av en smakrik köttfyllning, ofta gjord på lammfärs (därav namnet "shepherd", alltså herde), som täcks med ett lager krämigt potatismos och gratineras i ugn. Min variant är gjord på kalkonfärs. Det är en enkel, rustik och mättande husmanskost. Pajen räcker till ca 10 portioner och är perfekt att ta med i matlådan.


Shepherd’s Paj med kalkonfärs

Du behöver

Köttfärsfyllning

2 msk olivolja

2 msk smör

6 dl gul lök, hackad

1 kg kalkonfärs

2 msk torkad persilja

1 msk Rosmarin

1 msk timjan

2 tsk mejram

2 msk vitlökspulver

1 msk vegeta

2 msk grillkrydda

1 msk Pil biber

1 tsk salt

2 tsk nymald svartpeppar

4 msk Worcestershiresås

1 dl HP sås

2 msk vitlök, riven

4 msk vetemjöl

4 msk tomatpuré

2 tärningar svampbuljong

4 dl vatten

1 msk honung

3 dl gröna ärtor

4 dl majskorn

4 dl morötter, skalade, tärnade och kokta i 10 minuter


Potatistäcke

2 kg mjölig potatis, skalad och skuren i jämnstora bitar

4 klyftor vitlök, skalad och skuren i bitar

Salt till vattnet

75 g smör

3 dl grädde

2 dl syrad grädde

2 tsk vitlökspulver

1 msk grillkrydda

2 tsk vegeta

1 tsk salt

2 ½ tsk vitpeppar

2 dl västerbottenost, finriven

1 dl parmesan, finriven


Gör så här

  1. 1. Koka morotstärningarna i vatten och sila av. Ställ åt sidan.

    4 dl morötter, skalade, tärnade och kokta i 10 minuter


    2. Hetta upp en traktörpanna med olivolja och smör. Tillsätt lök och stek under omrörning i ca 10 minuter.

    2 msk olivolja

    2 msk smör

    6 dl gul lök, hackad


    3. Tillsätt kalkonfärs och hacka sönder den med sleven. Låt färsen och löken fräsa i ca 10 minuter under omrörning.

    1 kg kalkonfärs


    4. Tillsätt kryddorna och rör om så att allt blandas väl. Fräs i ca 10 minuter tills färsen är brynt. Rör om då och då.

    2 msk torkad persilja

    1 msk Rosmarin

    1 msk timjan

    2 tsk mejram

    2 msk vitlökspulver

    1 msk vegeta

    2 msk grillkrydda

    1 msk Pil biber

    1 tsk salt

    2 tsk nymald svartpeppar


    5. Tillsätt Worcestershiresås, vitlök och HP sås. Rör om så att det blandas väl. Låt det fräsa under en minut.

    4 msk Worcestershiresås

    1 dl HP sås

    2 msk vitlök, riven


    6. Tillsätt vetemjöl och tomatpuré och rör ner det så att allt blandas ordentligt och inga klumpar kvarstår.

    4 msk vetemjöl

    4 msk tomatpuré


    7. Smula ner buljongtärningarna i pannan och tillsätt vatten, honung, ärtor, majskorn och morot. Koka upp och sänk värmen till medelvärme. Låt det sjuda i 5 minuter och rör om då och då. Ställ åt sidan och sätt ugnen på 205˚C.

    2 tärningar svampbuljong

    4 dl vatten

    1 msk honung

    3 dl gröna ärtor

    4 dl majskorn

    4 dl morötter, skalade, tärnade och kokta i 10 minuter


    Potatistäcke

    8. Lägg potatisbitar och vitlök i en rymlig kastrull och täck med vatten. Lägg på ett lock och koka upp. Tillsätt salt och sänk värmen så att vattnet sjuder. Koka tills potatisen är mjuk, ca 10–15 minuter. Häll av allt vatten och låt potatisen vila i kastrullen under hushållspapper i ca 1 minut för att ånga av.

    2 kg mjölig potatis, skalad och skuren i jämnstora bitar

    4 klyftor vitlök, skalad och skuren i bitar

    Salt till vattnet


    9. Hetta upp vispgrädde, syrad grädde och smör i en kastrull.

    75 g smör

    3 dl grädde

    2 dl syrad grädde


    10. Pressa potatisen i en potatispress och rör ner grädd- och smörblandningen. Tillsätt kryddorna och blanda väl.

    2 tsk vitlökspulver

    1 msk grillkrydda

    2 tsk vegeta

    1 tsk salt

    2 ½ tsk vitpeppar


    11. Tillsätt ost och blanda väl. Smaka av och reglera kryddningen vid behov.

    2 dl västerbottenost, finriven

    1 dl parmesan, finriven


    Montering

    12. Häll kalkonfärsfyllningen I en ugnsfast och smord form. Bred ut den i ett jämnt lager.


    13. Spritsa eller skeda ut potatismoset jämnt över köttfärsen.


    14. Ställ in formen i ugnen och gratinera i 25–30 minuter tills den har fått fin färg. Låt den svalna i 10–20 minuter innan servering.





Kommentarer


bottom of page