Öppen lasagne med asiatiska toner
- tastefusion
- 21 aug.
- 3 min läsning
Öppen lasagne med kalkonfärs i asiatiska smaker, krämig ostsås och mild hetta – en fusionrätt med djup umami och mjuka kontraster. Det blir fyra stora och väldigt mättande portioner. Om man vill ha mindre portioner som räcker till åtta kan man antingen dela pastaplattorna på mitten och göra fyra lager eller använda hela pastaplattor men endast göra två lager.

Du behöver
16 färska lasagneplattor
Salt
Köttfärssås
3 msk rapsolja
500 g kalkonfärs
6 dl lök, finhackad
5 dl morot, grovt riven
2 msk vitlök, finhackade
1 msk röd chili, finhackad (mängd beroende på chilisort och önskad hetta)
1 ½ msk Shaoxing vin eller torr sherry
7 dl vatten
4 tärningar svampbuljong
¾ dl ostronsås
2 msk ljus thai sojasås
2 tsk söt mörk sojasås
2 tsk rostad sesamolja
2 msk fisksås
2 msk golden mountainsås
4 tsk vitpeppar
4 dl paprika, fint tärnad
3 msk maizena blandat med 3 msk vatten
Ostsås
2 dl Philadelphia cream cheese
2 dl vispgrädde
5 dl mozzarella, grovt riven
1 tsk vitpeppar
2 tsk srirachasås
½ tsk salt
2 tsk honung
Toppings
Röd chili, tunt skivad
Vårlök (den gröna delen), tunt skivad
Gör så här
1. Förbered de ingredienser som ska skalas, hackas och rivas och lägg i separata högar eller skålar.
6 dl lök, finhackad
5 dl morot, grovt riven
2 msk vitlök, finhackade
1 msk röd chili, finhackad (mängd beroende på chilisort och önskad hetta)
4 dl paprika, fint tärnad
5 dl mozzarella, grovt riven
Röd chili, tunt skivad
Vårlök (den gröna delen), tunt skivad
Köttfärssås
2. Hetta upp en rymlig traktörpanna med rapsolja och tillsätt lök och morot. Stek under omrörning tills grönsakerna mjuknat något
3 msk rapsolja
6 dl lök, finhackad
5 dl morot, grovt riven
3. Tillsätt köttfärs, vitlök, chili och Shaoxing vin och stek under omrörning tills färsen är genomstekt.
500 g kalkonfärs
2 msk vitlök, finhackade
1 msk röd chili, finhackad (mängd beroende på chilisort och önskad hetta)
1 ½ msk Shaoxing vin eller torr sherry
4. Tillsätt vatten och buljongtärningar och koka upp. Sjud i 5 minuter.
7 dl vatten
4 tärningar svampbuljong
5. Tillsätt ostronsås, ljus och mörk sojasås, sesamolja, fisksås, golden mountainsås, vitpeppar. MSG och paprika. Låt sjuda utan lock i 20 minuter. Rör om då och då.
¾ dl ostronsås
2 msk ljus thai sojasås
2 tsk söt mörk sojasås
2 tsk rostad sesamolja
2 msk fisksås
2 msk golden mountainsås
4 tsk vitpeppar
1 tsk MSG
4 dl paprika, fint tärnad
6. Blanda vatten och maizena och rör ner i såsen. Sjud i ytterligare 5 minuter. Smaka av och reglera med mer kryddor vid behov.
3 msk maizena blandat med 3 msk vatten
Ostsås
7. Blanda ner alla ingredienser i en non stick kastrull och hetta upp på medelvärme. Låt såsen sjuda under omrörning tills osten smält och såsen tjocknat.
2 dl Philadelphia cream cheese
2 dl vispgrädde
5 dl mozzarella, grovt riven
1 tsk vitpeppar
2 tsk srirachasås
½ tsk salt
2 tsk honung
½ tsk MSG
Pasta
8. Fyll en rymlig kastrull med vatten och koka upp. Koka pastaplattorna ca 1 minut i saltat vatten Vattnet bör koka innan saltet tillsätts. Sila av vattnet. *Se tips 1 nedan.
16 färska lasagneplattor
Salt
Montering
9. Lägg en lasagneplatta vardera på 4 tallrikar (gärna förvärmda). Bred ut ett tunt lager med ostsås och därefter köttfärssås. Lägg på en andra lasagneplatta och toppa med ostsås och köttfärssås. Upprepa tills alla tallrikar har 4 lager. Ringla över det sista av ostsåsen och toppa med tunt skivad chili och vårlök. Servera genast.
16 kokta färska lasagneplattor
Ostsås
Köttfärssås
Röd chili, tunt skivad
Vårlök (den gröna delen), tunt skivad
Tips & tricks
Tips 1: Pastavatten och salt: 1/2 msk salt (10 g) till 1 l vatten. 1 ½ msk salt (30 g) till 3 l vatten. Tillsätt salt först när vattnet kokar då salt annars förlänger uppkokstiden.
Notering 1: MSG också omnämnt som natriumglutamat eller glutamat, är umamismak i pulverform. MSG är en mycket vanlig smaksättare och smakförstärkare i det asiatiska köket och passar till allt. Det är ett godkänt tillsatsämne i Sverige och går även under beteckningen E-621. Kemiskt sett är det salt av glutaminsyra som framställs på mikrobiologisk väg genom jäsning. Det krävs väldigt små doser för att förhöja smaken.




Kommentarer