top of page

Öppen lasagne med räkor, dill och citron

Otroligt god öppen lasagne med räkor, dill och citron. Det blir fyra stora och väldigt mättande portioner. Om man vill ha mindre portioner som räcker till åtta kan man antingen dela pastaplattorna på mitten och göra fyra lager eller använda hela pastaplattor men endast göra två lager.


Öppen lasagne med räkor, dill och citron

Du behöver

16 färska lasagneplattor

1 msk olivolja

1 msk smör

2 dl schalottenlök, finhackad

1 msk vitlök, finhackad

1 ½ msk röd chili, finhackad

3 msk citronskal, finrivet

1 dl torrt vitt vin

½ dl citronjuice

2 tärningar fiskbuljong

4 dl vispgrädde

1 dl Philadelphia cream cheese

2 dl + 2 dl parmesanost, finriven

1 dl dill, finhackad

2 tsk honung

Nymald svartpeppar

250 g skalade räkor (skalad vikt)

Salt


Topping

Brynt smör

Tångkaviar

Chili, tunt skivad

Gör så här

1. Förbered alla ingredienser genom att skala, hacka, riva och pressa.

2 dl schalottenlök, finhackad

1 msk vitlök, finhackad

1 ½ msk röd chili, finhackad

3 msk citronskal, finrivet

250 g skalade räkor

1 dl dill, finhackad

½ dl färskpressad citronjuice

2 dl + 2 dl parmesanost, finriven


Till toppingen

Brynt smör

Chili, tunt skivad


2. Lägg citronskalet i en kastrull med lite vatten och sjud under en minut. Sila av vattnet och spara skalet.

Vatten

3 msk citronskal, finrivet


3. Hetta upp en traktörpanna med smör och olivolja och fräs löken på medelvärme tills den mjuknat. Tillsätt vitlök, chili och citronskal. Låt fräsa med under omrörning i några minuter.

1 msk olivolja

1 msk smör

2 dl schalottenlök, finhackad

1 msk vitlök, finhackad

1 ½ msk röd chili, finhackad

3 msk citronskal, finrivet


4. Tillsätt vin, citronjuice och fiskbuljong. Koka tills vätskan reducerats något.

1 dl torrt vitt vin

½ dl citronjuice

2 tärningar fiskbuljong


5. Tillsätt grädde och Philadelphia Cream cheese. Sjud tills såsen tjocknat.

4 dl vispgrädde

1 dl Philadelphia cream cheese


6. Tillsätt parmesanost och dill. Rör om tills osten smält.

2 dl parmesanost, finriven

1 dl dill, finhackad


7. Tillsätt honung, svartpeppar och räkor. Smaka av och tillsätt därefter salt. Reglera vid behov kryddningen.

2 tsk honung

Nymald svartpeppar

250 g skalade räkor (skalad vikt)

Salt


8. Fyll en rymlig kastrull med vatten och koka upp. Koka pastaplattorna ca 1 minut i saltat vatten. Vattnet bör koka innan saltet tillsätts. Sila av vattnet. * Se tips 1 nedan.

16 färska lasagneplattor


9. Hetta upp såsen.


Montering

10. Lägg en lasagneplatta vardera på 4 tallrikar (gärna förvärmda). Bred ut ett tunt lager med räksås och strö över lite parmesanost. Lägg på en andra lasagneplatta och toppa med sås och parmesanost. Upprepa tills alla tallrikar har 4 lager. Häll över brynt smör och toppa med tångkaviar och tunt skivad chili. Servera genast tillsammans med en fräsch grönsallad.

16 färska lasagneplattor

Räk-, citron- och dillsås

2 dl parmesanost, finriven

Brynt smör

Tångkaviar

Chili, tunt skivad

Tips & tricks

Tips 1: Pastavatten och salt: 1/2 msk salt (10 g) till 1 l vatten. 1 ½ msk salt (30 g) till 3 l vatten. Tillsätt salt först när vattnet kokar då salt annars förlänger uppkokstiden.




Kommentarer


bottom of page