top of page

Öppen Svamplasagne

Öppen lasagne med krämig kantarellsås, smörstekta kantareller och friterad persilja är en elegant men rustik rätt som fångar skogens smaker i varje tugga. Det blir fyra stora och väldigt mättande portioner. Om man vill ha mindre portioner som räcker till åtta kan man antingen dela pastaplattorna på mitten och göra fyra lager eller använda hela pastaplattor men endast göra två lager.


Öppen Svamplasagne

Du behöver

16 färska lasagneplattor


Sås

300 g torrkokta gula kantareller

3 dl schalottenlök, finhackad

1 msk vitlök, finhackad

1 tsk – 1 msk röd chili, finhackad (mängd beroende på chilisort och önskad hetta)

3 msk smör

2 svampbuljongtärningar

3 dl vispgrädde

3 dl crème fraiche

1 tsk honung

Havssalt

Nymald svartpeppar

5 dl parmesanost, finriven


Topping

2 dl smörstekta kantareller

Neutral olja för fritering

1 dl blad från persilja, friterad

Röd chili, tunt skivad

Gör så här

1. Förbered alla ingredienser som ska skalas, hackas och rivas och lägg i separata högar eller skålar.

3 dl schalottenlök, finhackad

1 msk vitlök, finhackad

1 tsk–1 msk röd chili, finhackad (mängd beroende på chilisort och önskad hetta)

5 dl parmesanost, finriven

Röd chili, tunt skivad


2. Hetta upp en liten stekpanna eller kastrull med neutral olja som lämpar sig för fritering. Lägg i persiljebladen och fritera dem tills de blivit krispiga. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Neutral olja för fritering

1 dl blad från persilja, friterad


3. Hetta upp en traktörpanna och lägg i kantarellerna som ska vara till toppingen. Tillsätt smör när all vätska kokat bort och stek dem knapriga. Salta och peppra. Lägg dem i en skål och ställ åt sidan.

Kantareller (2 dl när de är färdigstekta)

1 ½ msk smör


4. Hetta upp traktörpannan igen och lägg i den avkokta svampen. Stek ett tag så att all vätska försvinner och tillsätt sedan smör, schalottenlök, vitlök och chili. Stek under omrörning tills kantarellerna är knapriga och löken mjuk.

300 g torrkokta gula kantareller

3 dl schalottenlök, finhackad

1 msk vitlök, finhackad

1 tsk – 1 msk röd chili, finhackad (mängd beroende på chilisort och önskad hetta)

1 ½ msk smör


5. Smula ner buljongtärningarna i svamp och lökblandningen och rör om. Salta och peppra lätt.

2 svampbuljongtärningar

Havssalt

Nymald svartpeppar


6. Tillsätt grädde pö om pö och låt den koka in i svampblandningen. Tillsätt crème fraiche och smaka av med honung, salt och peppar. Låt svalna. Ta ur ca 1 dl sås och lägg resten i en mixer och mixa till en slät sås. Häll tillbaka såsen i pannan och blanda med såsen som inte mixades slät. Ställ åt sidan medan det andra görs klart.

3 dl vispgrädde

3 dl crème fraiche

1 tsk honung

Havssalt

Nymald svartpeppar


7. Fyll en rymlig kastrull med vatten och koka upp. Koka pastaplattorna ca 1 minut i saltat vatten Vattnet bör koka innan saltet tillsätts. Sila av vattnet. *Se tips 1 nedan.

16 färska lasagneplattor


8. Hetta upp såsen.


Montering

9. Lägg en lasagneplatta vardera på 4 tallrikar (gärna förvärmda). Bred ut ett tunt lager med sås och strö över lite parmesanost. Lägg på en andra lasagneplatta och toppa med sås och parmesanost. Upprepa tills alla tallrikar har 4 lager. Toppa med reserverade smörstekta kantareller, friterad persilja och tunt skivad chili. Servera genast.

16 kokta färska lasagneplattor

5 dl parmesanost, finriven

2 dl smörstekta kantareller

Friterad persilja

Röd chili, tunt skivad

Tips & tricks

Tips 1: Pastavatten och salt: 1/2 msk salt (10 g) till 1 l vatten. 1 ½ msk salt (30 g) till 3 l vatten. Tillsätt salt först när vattnet kokar då salt annars förlänger uppkokstiden.




Kommentarer


bottom of page