Indisk butterchicken
- tastefusion
- 30 mars 2024
- 1 min läsning
Uppdaterat: 7 apr. 2024
Indisk Butter chicken är en härlig smakrik, kryddig och krämig rätt som uppskattas av många matälskare över hela världen. Denna klassiker kombinerar mjukt, saftigt kycklingkött med en rik och kryddig tomatsås, avrundad med en touch av smör och grädde för en oemotståndligt len smakupplevelse. Perfekt för dig som vill utforska indisk matlagning eller bara söker efter nya indieninspirerade smakresor.

Du behöver
1 kg kycklingfilé, skuren i munsbitar (ca 3 cm stora kuber)
2 tsk salt
Saft av 1 citron
Olja eller smält smör för ugnsstekning
Kycklingmarinad
3 dl fet yoghurt, t.ex. Grekisk yoghurt
2 tsk ingefära, skalad och finriven
2 tsk vitlök, skalad och finriven
½ lök (100 skalad vikt), hackad
½ jalapeño eller annan grön chili (med hetta), hackad
1 tsk Kashmiri chilipulver
1 tsk gurkmeja
2 tsk garam masala
2 tsk korianderpulver
2 tsk mald spiskummin
½ tsk saffran, mortlad tillsammans med ½ tsk strösocker för att frigöra smaken (kan uteslutas)
Currysås
4 msk ghee eller smör
6 gröna kardemummakapslar
5 nejlikor
1 kanelstång
2 dl indisk bas
1 grön färsk chili, finhackad
100g cashew nötter, blötlagda i vatten i en timme och mixad till en puré i mixer tillsammans med lite vatten
3 msk tomatpuré
I burk (400 g) krossade tomater
Kryddmix
1 tsk mald spiskummin
1 tsk korianderpulver
2 tsk Kashmiri chilipulver
1 tsk smulad Kasoori methi (Bockhornsklöverblad)
1 tsk salt
4 dl vispgrädde
2 tsk honung
Till servering
Färsk koriander, hackad
5 schalottenlökar, skurna i tunna skivor och friterad i ½ - 1 dl rapsolja
Smält ghee eller smör
Gör så här
1. Skär kycklingen i stora munsbitar.
1 kg kycklingfilé, skuren i munsbitar (ca 3 cm stora kuber)
2. Lägg ut kycklingbitarna på en plåt med kanter. Strö över salt och pressa över citronsaft. Fördela salt och citronsaft jämnt på båda sidor av kycklingbitarna. Gnid in blandningen i bitarna. Låt kycklingen stå i rumstemperatur i 20 minuter.
2 tsk salt
Saft av 1 citron
3. Gör marinaden genom att lägga alla ingredienser i en mixer eller matberedare och mixa den slät. Sila marinaden i en rostfri skål eller en glasskål som rymmer kycklingen.
4 dl grekisk yoghurt
2 tsk ingefära, skalad och finriven
2 tsk vitlök, skalad och finriven
½ lök (xx skalad vikt), hackad
½ jalapeño eller annan grön chili (med hetta), hackad
1 tsk Kashmiri chilipulver
1 tsk gurkmeja
2 tsk garam masala
2 tsk korianderpulver
2 tsk mald spiskummin
1 tsk hel saffran, mortlad tillsammans med ½ tsk socker för att frigöra smaken (kan uteslutas)
Tillaga Currysåsen
5. Lägg cashewnötterna i blöt i vatten i ca 1 timme.
100g cashew nötter, blötlagda i vatten i en timme och mixad till en puré i mixer
6. Hetta upp hälften av ghee eller smör i en rymlig gryta. Tillsätt kardemummakapslar, nejlika och kanelstång och stek på hög värme under omrörning under en minut. Sänk sedan värmen till medelhög.
2 msk ghee eller smör
6 gröna kardemummakapslar
5 nejlikor
1 kanelstång
7. Tillsätt indisk bas och grön chili. Stek under omrörning i 10 minuter.
2 dl indisk bas
1 grön färsk chili, finhackad
8. Tillsätt kryddmixen och stek under omrörning i 5 minuter.
1 tsk mald spiskummin
1 tsk korianderpulver
2 tsk Kashmiri chilipulver
1 tsk smulad Kasoori methi (Bockhornsklöverblad)
1 tsk salt
9. Mixa cashewnötterna till en puré med lite vatten och tillsätt den tillsammans med tomatpuré, krossade tomater och grädde. Koka på medelvärme i 20 minuter.
100g cashew nötter, blötlagda i vatten i en timme och mixad till en puré i mixer tillsammans med lite vatten
3 msk tomatpuré
I burk (400 g) krossade tomater
4 dl vispgrädde
10. Tillsätt honung och resterande ghee eller smör. Rör om så att smakerna blandas.
2 msk ghee eller smör
2 tsk honung
11. Fiska upp kanelstången från såsen och häll såsen i en mixer eller matberedare och mixa tills såsen är slät. Tillsätt lite vatten om såsen är för tjock.
12. Häll tillbaka såsen i grytan och ställ åt sidan.
Fritera schalottenlök
13. Skär schalottenlökarna i tunna skivor, gärna med hjälp av en mandolin.
5 schalottenlökar, skurna i tunna skivor
14. Hetta upp rapsolja i en panna på medelvärme. Fräs schalottenlöken i oljan i ca 5 minuter. Sänk värmen till låg och låt schalottenlöken steka i 3–4 minuter tills den är gyllenbrun.
½ - 1 dl rapsolja
15. Låt löken få rinna av på ett hushållspapper och ställ åt sidan.
Tillaga kycklingen
16. Sätt ugnen på högsta värme 250 - 300 ˚C.
17. Smörj en ugnsfast plåt med kanter med olja eller smör. Ta upp kycklingbitarna ur marinaden skaka av så mycket som möjligt av vätskan. Sprid ut bitarna på plåten och pensla ovansidan med olja eller smält smör. Stek dem i ugnen i 17–20 minuter.
Olja eller smör för ugnsstekning
18. Hetta upp currysåsen och lägg ner kycklingbitarna i den. Sjud kycklingen i såsen i 10 minuter. Rör om då och då. Tillsätt vatten om såsen känns för tjock. Smaka av och justera med kryddor vid behov.
19. Lägg upp kycklingen på ett serveringsfat och strö över hackad koriander och krispig schalottenlök. Ringla över lite smält ghee eller smör.
Färsk koriander, hackad
Krispig schalottenlök
Smält ghee eller smör
Servera med ris, en grönsak och Naan bröd.




Kommentarer