Japansk kycklingburgare
- tastefusion
- 23 nov.
- 3 min läsning
En fantastiskt smakrik och god burgare! Teriyakisåsen kan användas till mycket så gör en stor sats. Den står sig en vecka eller två i en tättslutande burk i kylen.

Du behöver
2 kycklingbröstfiléer, sköljda, torkade och delade horisontellt
Shichimi Nanami Togarashi (japanska sju kryddor)
Salt
Nymald svartpeppar
1 dl maizena
1 ägg, uppvispat
2–3 dl Panko
2 msk smör
2 msk neutral olja
Smakrik ost, hyvlad eller grovt riven
2 dl Teriyakisås (se recept nedan)
1 tsk maizena
2 tsk vatten
Teriyakisås
1½ dl japansk soja
1½ dl mirin
1½ dl sake
1½ dl strösocker
½ dl schalottenlök, hackad
4 cm ingefära, skalad och tunt skivad
3 klyftor vitlök, skalade, krossade och grovt hackade
½ - 1 tsk La Yu (japansk chiliolja – mängd beroende på önskad styrka)
Vårlök- och wasabidressing
1½ dl vårlök, finhackad
1½ dl majonnäs, Hellmans eller hemslagen
1–2 tsk wasabi
1 tsk florsocker
En nypa salt
Till servering
4 hamburgerbröd
Smör
4 krispiga salladsblad
Tomat, tunt skivad
Färsk gurka, tunt skivad
Avokado, tunt skivad
Gör så här
Teriyakisås
1. Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad gryta och hetta upp på hög värme tills det börjar koka. Sänk värmen till medium och låt sjuda i ca 10 minuter. Sila av såsen och häll över den i en burk med tättslutande lock. Förvara i kylen i upp till två veckor.
1½ dl japansk soja
1½ dl mirin
1½ dl sake
1½ dl strösocker
½ dl schalottenlök, hackad
4 cm ingefära, skalad och tunt skivad
3 klyftor vitlök, skalade, krossade och grovt hackade
½ - 1 tsk La Yu (japansk chiliolja – mängd beroende på önskad styrka)
Vårlök- och wasabidressing
2. Lägg alla ingredienser i en mixer och kör till en slät sås. Ställ in i kylen.
1 ½ dl vårlök, finhackad
1 ½ dl majonnäs, Hellmans eller hemslagen
1–2 tsk wasabi
1 tsk florsocker
En nypa salt
Kyckling
3. Lägg en filé åt gången i en plastpåse och banka ut till jämn tjocklek. Upprepa tills alla fyra halvor av filéerna är utbankade.
2 kycklingbröstfiléer, sköljda, torkade och delade horisontellt
4. Krydda båda sidor av filéerna med salt, peppar och Nanami Togarashi.
Shichimi Nanami Togarashi (japanska sju kryddor)
Salt
Svartpeppar
5. Gör i ordning paneringsstationen genom att hälla upp maizena på en tallrik. Salta, peppra och blanda väl. Vispa upp ägget i en djup, vid tallrik. Salta och peppra och blanda väl. Häll upp panko på en tredje tallrik och blanda med salt och peppar.
1 dl maizena
1 ägg, uppvispat
2–3 dl Panko
Salt
Svartpeppar
6. Doppa filéerna i maizena. Skaka av överflödet och doppa sedan i det uppvispade ägget och därefter i panko. Säkerställ att filéerna är helt täckta med panko. Låt vila i minst 10 minuter innan de steks.
7. Hetta upp Teriyakisåsen i en liten kastrull. Blanda maizena och vatten och tillsätt i såsen. Sjud under omrörning tills den tjocknat.
2 dl Teriyakisås (se recept nedan)
1 tsk Maizena
2 tsk vatten
8. Hetta upp en stor stekpanna eller traktörpanna med olja och smör och stek filéerna på hög medelvärme tills de fått fin färg på båda sidor.
2 msk smör
2 msk neutral olja
9. Tillsätt Teriyakisåsen och vänd filéerna flera gånger under en minut så att alla sidor suger åt sig av såsen.
2 dl Teriyakisås
10. Lägg ost ovanpå filéerna och sätt på ett lock och låt osten smälta ner. Säkerställ att kycklingen inte blir torr.
Smakrik ost, hyvlad eller grovt riven
11. Stek snittytan på bröden i smör tills de fått fin färg.
4 hamburgerbröd
Smör
12. Bred ut vårlöks- och wasabidressing på båda brödens snittytor. Lägg ett salladsblad, skivad tomat och färsk gurka på bottendelen. Lägg på kycklingfiléerna och ringla över återstående teriyakisås från pannan om det finns någon kvar. Toppa med skivor av avokado och lägg på locket.
Vårlöks- och wasabidressing
4 krispiga salladsblad
Tomat, tunt skivad
Färsk gurka, tunt skivad
Avokado, tunt skivad




Kommentarer