Koreansk kycklingtaco med sesamcoleslaw
- tastefusion
- för 4 dagar sedan
- 5 min läsning
Koreanska kycklingtacos med gochujang, sesamcoleslaw och gurk- och löksallad toppad med sojamajonnäs är en smakexplosion som kombinerar krispigt, krämigt, hett och fräscht i varje tugga. Den saftiga kycklingen vänds i en umamirik sås med koreansk chilipasta, medan coleslawen med rostad sesamdressing ger både krispighet och fyllighet. Den syrliga gurk- och löksalladen balanserar hettan, och allt rundas av med en klick sojamajonnäs i ett mjukt tortillabröd. En street food-inspirerad rätt som imponerar både till vardags och fest.

Du behöver
2 kycklingfiléer á ca 300 g, delade på mitten och utbankade
½ dl potatismjöl
Salt
Nymald svartpeppar
2 msk rapsolja
Gochujangsås till kyckling
2 msk vitlök, finriven
1 msk ingefära, finriven
2 vårlökar, tunt skivade och uppdelade i vit och grön hög
2 msk gochujang (koreansk chilipasta)
½ - 1 msk gochugaru (koreanska chiliflakes)
1 msk japansk sojasås
1 msk ostronsås
1/2 msk kycklingbuljongpulver
1 tsk socker
1 msk honung
2 msk mirin
Nymald svartpeppar
1 ¼ dl vatten
½ msk maizena
Coleslaw
5 dl vitkål, finstrimlad
¾ tsk salt
3 dl morot, finstrimlad
2 dl vårlök, tunt skivad
1 ½ msk sesamfrö, rostade
Sesamdressing
1 ½ dl vita sesamfrö, rostade
4 msk socker
6 msk japansk soja
2 msk ättika (12%)
2 msk vatten
4 msk majonnäs, hemslagen eller Hellmans
Gurk- och löksallad
1 gurka, skuren längsmed och sedan i tunna halvmånar
2 dl schalottenlök, tunt skivad i halvmånar
1 ½ dl vårlök, tunt skivad
1 msk sesamfrö, rostade
Dressing
1 msk gochugaru
1 msk honung
1½ msk ättika (12 %)
2 msk rostad sesamolja
1 msk vitlök, finriven
1 tsk havssalt
½ tsk MSG *Se notering 1 nedan
Tacosås
1 dl majonnäs, hemslagen eller Hellmans
2 msk japansk soja
8 medelstora tortillas (vete eller majs)
Gör så här
Börja med att göra sesamdressingen:
1. Mortla rostade sesamfrön till ett fint mjöl. Tillsätt socker och fortsätt mala.
1 ½ dl vita sesamfrö, rostade
4 msk socker
2. Tillsätt soja, ättika och vatten lite i taget. Rör till en slät sås.
6 msk japansk soja
2 msk ättika (12 %)
2 msk vatten
3. Blanda 4 msk sesamdipp med 4 msk majonnäs. Låt vila i kylen. Överbliven sesamdressing förvaras i kylen och står sig länge.
3 msk majonnäs, hemslagen eller Hellmans
4. Förbered alla ingredienser som ska skalas, hackas, skivas och rivas och lägg dem i separata högar eller skålar.
2 msk + 1 msk vitlök, finriven
1 msk ingefära, finriven
2 vårlökar, tunt skivade och uppdelade i vit och grön hög,
5 dl vitkål, finstrimlad
3 dl morot, finstrimlad
2 dl vårlök + 1 ½ dl vårlök, tunt skivad
1 gurka, skuren längsmed och sedan i tunna halvmånar
2 dl schalottenlök, tunt skivade i halvmånar
5. Lägg vitkålen i en skål och tillsätt salt. Blanda ordentligt och låt stå i 45 minuter.
5 dl vitkål, finstrimlad
¾ tsk salt
6. Lägg schalottenlöken i iskallt vatten och låt stå i kylen tills det är dags att blanda gurksalladen precis innan servering (annars släpper gurkan mycket vatten).
2 dl schalottenlök, tunt skivade i halvmånar
Iskallt vatten
7. Förbered dressingen till gurk- och löksalladen genom att blanda alla ingredienser.
1 msk gochugaru
1 msk honung
1½ msk ättika (12 %)
2 msk rostad sesamolja
1 msk vitlök, finriven
1 tsk havssalt
½ tsk MSG *Se notering 1 nedan
8. Förbered kycklingsåsen genom att blanda Gochujang, gochugaru, soja, ostronsås, buljongpulver, socker, honung, mirin, svartpeppar, vatten och maizena i en skål. Ställ åt sidan.
2 msk gochujang (koreansk chilipasta)
1 msk gochugaru (koreanska chiliflakes)
1 msk japansk sojasås
1 msk ostronsås
1/2 msk kycklingbuljongpulver
1 tsk socker
1 msk honung
2 msk mirin
Nymald svartpeppar
1 ¼ dl vatten
½ msk maizena
9. Förbered tacosåsen genom att blanda majonnäs och soja. Ställ in i kylen.
1 dl majonnäs, hemslagen eller Hellmans
2 msk japansk soja
Kyckling
10. Dela kycklingfilén på mitten så att det blir 4 tunna filéer. Lägg filéerna i en plastpåse, en åt gången, och banka ut dem så att de blir jämntjocka. Skölj och torka dem torra med hushållspapper.
2 st kycklingfiléer á ca 300 g, delade på mitten och utbankade
11. Salta och peppra på båda sidor och låt dem vila på skärbrädan i någon minut. Doppa filéerna i potatismjöl så att de blir jämnt täckta och skaka av överflödet.
Salt
Nymald svartpeppar
½ dl potatismjöl
12. Hetta upp en rymlig stekpanna eller traktörpanna på medelvärme och tillsätt rapsolja. Lägg ner kycklingen i pannan och stek i 3–4 minuter tills den har fått fin färg. Vänd och stek den andra sidan i 3–4 minuter tills kycklingen är genomstekt. Sannolikt får man steka i två omgångar. Ta ur och ställ åt sidan.
2 msk rapsolja
4 st utbankade filéer saltade, pepprade och doppade i potatismjöl
13. I samma panna, tillsätt vitlök, ingefära och den vita delen av vårlök och fräs i 30 sekunder. Rör om i skålen med sås och tillsätt den till pannan. Rör om och låt koka upp. När såsen tjocknat, stäng av värmen och ställ den åt sidan.
2 msk vitlök, finriven
1 msk ingefära, finriven
2 vårlökar, den vita nedre delen, tunt skivad
Kycklingsåsen
Coleslaw
14. Skölj vitkålen i vatten och krama ur all vätska. Torka den torr med hushållspapper.
5 dl vitkål, finstrimlad och urvattnad med salt
15. Blanda ner morot och vårlök samt sesamfrö.
3 dl morot, finstrimlad
2 dl vårlök, tunt skivad
1 ½ msk sesamfrö, rostade
16. Häll sesam och majonnäsdressingen över grönsakerna. Massera in med händerna så att allt blandas väl. Lägg upp i en serveringsskål och strö över mer sesamfrö och gröna delen av vårlöken.
Sesam- och majonnäsdressing
Sesamfrön, rostade
1/3 av 2 vårlökar, tunt skivade grön del
Gurk- och löksallad
17. Sila av vattnet från löken och krama ur. Lägg den i en skål och blanda ner gurka, vårlök och sesamfrön. Precis innan servering, häll över dressingen och blanda väl. Lägg upp i en serveringsskål och toppa med vårlök.
2 dl schalottenlök, tunt skivade i halvmånar
1 gurka, skuren längsmed och sedan i tunna halvmånar
1 ½ dl vårlök, tunt skivad
1 msk sesamfrö, rostade
Dressing
1/3 av 2 vårlökar, tunt skivade grön del
18. Hetta upp kycklingsåsen och lägg i kycklingen och vänd bitarna i såsen under 1–2 minuter så att de blir täckta av sås. Lägg dem på en skärbräda och låt vila i några minuter. Skiva filéerna tunt och lägg upp dem på ett serveringsfat. Dekorera med vårlök.
1/3 av 2 vårlökar, tunt skivade grön del
19. Servera kycklingen med vete- eller majstortillas, sesamcoleslaw, gurk- och löksallad samt sojamajonnäs och låt var och en bygga sina egna tacos.
8 medelstora tortillas (vete eller majs)
Strimlad Gochujangkyckling
Sesamcoleslaw
Gurk- och löksallad
Sojamajonnäs
Tips och tricks
Notering 1: MSG också omnämnt som natriumglutamat eller glutamat, är umamismak i pulverform. MSG är en mycket vanlig smaksättare och smakförstärkare i det asiatiska köket och passar till allt. Det är ett godkänt tillsatsämne i Sverige och går även under beteckningen E-621. Kemiskt sett är det salt av glutaminsyra som framställs på mikrobiologisk väg genom jäsning. Det krävs väldigt små doser för att förhöja smaken.
.




Kommentarer