top of page

Koreansk kycklingtaco med sesamcoleslaw

Koreanska kycklingtacos med gochujang, sesamcoleslaw och gurk- och löksallad toppad med sojamajonnäs är en smakexplosion som kombinerar krispigt, krämigt, hett och fräscht i varje tugga. Den saftiga kycklingen vänds i en umamirik sås med koreansk chilipasta, medan coleslawen med rostad sesamdressing ger både krispighet och fyllighet. Den syrliga gurk- och löksalladen balanserar hettan, och allt rundas av med en klick sojamajonnäs i ett mjukt tortillabröd. En street food-inspirerad rätt som imponerar både till vardags och fest.


Koreansk kycklingtaco med sesamcoleslaw

Du behöver

2 kycklingfiléer á ca 300 g, delade på mitten och utbankade

½ dl potatismjöl

Salt

Nymald svartpeppar

2 msk rapsolja


Gochujangsås till kyckling

2 msk vitlök, finriven

1 msk ingefära, finriven

2 vårlökar, tunt skivade och uppdelade i vit och grön hög

2 msk gochujang (koreansk chilipasta)

½ - 1 msk gochugaru (koreanska chiliflakes)

1 msk japansk sojasås

1 msk ostronsås

1/2 msk kycklingbuljongpulver

1 tsk socker

1 msk honung

2 msk mirin

Nymald svartpeppar

1 ¼ dl vatten

½ msk maizena


Coleslaw

5 dl vitkål, finstrimlad

¾ tsk salt

3 dl morot, finstrimlad

2 dl vårlök, tunt skivad

1 ½ msk sesamfrö, rostade


Sesamdressing

1 ½ dl vita sesamfrö, rostade

4 msk socker

6 msk japansk soja

2 msk ättika (12%)

2 msk vatten

4 msk majonnäs, hemslagen eller Hellmans


Gurk- och löksallad

1 gurka, skuren längsmed och sedan i tunna halvmånar

2 dl schalottenlök, tunt skivad i halvmånar

1 ½ dl vårlök, tunt skivad

1 msk sesamfrö, rostade


Dressing

1 msk gochugaru

1 msk honung

1½ msk ättika (12 %)

2 msk rostad sesamolja

1 msk vitlök, finriven

1 tsk havssalt

½ tsk MSG *Se notering 1 nedan


Tacosås

1 dl majonnäs, hemslagen eller Hellmans

2 msk japansk soja


8 medelstora tortillas (vete eller majs)

Gör så här

Börja med att göra sesamdressingen:

1. Mortla rostade sesamfrön till ett fint mjöl. Tillsätt socker och fortsätt mala.

1 ½ dl vita sesamfrö, rostade

4 msk socker


2. Tillsätt soja, ättika och vatten lite i taget. Rör till en slät sås.

6 msk japansk soja

2 msk ättika (12 %)

2 msk vatten


3. Blanda 4 msk sesamdipp med 4 msk majonnäs. Låt vila i kylen. Överbliven sesamdressing förvaras i kylen och står sig länge.

3 msk majonnäs, hemslagen eller Hellmans


4.  Förbered alla ingredienser som ska skalas, hackas, skivas och rivas och lägg dem i separata högar eller skålar.

2 msk + 1 msk vitlök, finriven

1 msk ingefära, finriven

2 vårlökar, tunt skivade och uppdelade i vit och grön hög,

5 dl vitkål, finstrimlad

3 dl morot, finstrimlad

2 dl vårlök + 1 ½ dl vårlök, tunt skivad

1 gurka, skuren längsmed och sedan i tunna halvmånar

2 dl schalottenlök, tunt skivade i halvmånar


5. Lägg vitkålen i en skål och tillsätt salt. Blanda ordentligt och låt stå i 45 minuter.

5 dl vitkål, finstrimlad

¾ tsk salt


6. Lägg schalottenlöken i iskallt vatten och låt stå i kylen tills det är dags att blanda gurksalladen precis innan servering (annars släpper gurkan mycket vatten).

2 dl schalottenlök, tunt skivade i halvmånar

Iskallt vatten


7. Förbered dressingen till gurk- och löksalladen genom att blanda alla ingredienser.

1 msk gochugaru

1 msk honung

1½ msk ättika (12 %)

2 msk rostad sesamolja

1 msk vitlök, finriven

1 tsk havssalt

½ tsk MSG *Se notering 1 nedan


8. Förbered kycklingsåsen genom att blanda Gochujang, gochugaru, soja, ostronsås, buljongpulver, socker, honung, mirin, svartpeppar, vatten och maizena i en skål. Ställ åt sidan.

2 msk gochujang (koreansk chilipasta)

1 msk gochugaru (koreanska chiliflakes)

1 msk japansk sojasås

1 msk ostronsås

1/2 msk kycklingbuljongpulver

1 tsk socker

1 msk honung

2 msk mirin

Nymald svartpeppar

1 ¼ dl vatten

½ msk maizena


9. Förbered tacosåsen genom att blanda majonnäs och soja. Ställ in i kylen.

1 dl majonnäs, hemslagen eller Hellmans

2 msk japansk soja


Kyckling

10.   Dela kycklingfilén på mitten så att det blir 4 tunna filéer. Lägg filéerna i en plastpåse, en åt gången, och banka ut dem så att de blir jämntjocka. Skölj och torka dem torra med hushållspapper.

2 st kycklingfiléer á ca 300 g, delade på mitten och utbankade


11. Salta och peppra på båda sidor och låt dem vila på skärbrädan i någon minut. Doppa filéerna i potatismjöl så att de blir jämnt täckta och skaka av överflödet.

Salt

Nymald svartpeppar

½ dl potatismjöl


12. Hetta upp en rymlig stekpanna eller traktörpanna på medelvärme och tillsätt rapsolja. Lägg ner kycklingen i pannan och stek i 3–4 minuter tills den har fått fin färg. Vänd och stek den andra sidan i 3–4 minuter tills kycklingen är genomstekt. Sannolikt får man steka i två omgångar. Ta ur och ställ åt sidan.

2 msk rapsolja

4 st utbankade filéer saltade, pepprade och doppade i potatismjöl


13. I samma panna, tillsätt vitlök, ingefära och den vita delen av vårlök och fräs i 30 sekunder. Rör om i skålen med sås och tillsätt den till pannan. Rör om och låt koka upp. När såsen tjocknat, stäng av värmen och ställ den åt sidan.

2 msk vitlök, finriven

1 msk ingefära, finriven

2 vårlökar, den vita nedre delen, tunt skivad

Kycklingsåsen


Coleslaw

14. Skölj vitkålen i vatten och krama ur all vätska. Torka den torr med hushållspapper.

5 dl vitkål, finstrimlad och urvattnad med salt


15. Blanda ner morot och vårlök samt sesamfrö.

3 dl morot, finstrimlad

2 dl vårlök, tunt skivad

1 ½ msk sesamfrö, rostade


16. Häll sesam och majonnäsdressingen över grönsakerna. Massera in med händerna så att allt blandas väl. Lägg upp i en serveringsskål och strö över mer sesamfrö och gröna delen av vårlöken.

Sesam- och majonnäsdressing

Sesamfrön, rostade

1/3 av 2 vårlökar, tunt skivade grön del


Gurk- och löksallad

17. Sila av vattnet från löken och krama ur. Lägg den i en skål och blanda ner gurka, vårlök och sesamfrön. Precis innan servering, häll över dressingen och blanda väl. Lägg upp i en serveringsskål och toppa med vårlök.

2 dl schalottenlök, tunt skivade i halvmånar

1 gurka, skuren längsmed och sedan i tunna halvmånar

1 ½ dl vårlök, tunt skivad

1 msk sesamfrö, rostade

Dressing

1/3 av 2 vårlökar, tunt skivade grön del


18. Hetta upp kycklingsåsen och lägg i kycklingen och vänd bitarna i såsen under 1–2 minuter så att de blir täckta av sås. Lägg dem på en skärbräda och låt vila i några minuter. Skiva filéerna tunt och lägg upp dem på ett serveringsfat. Dekorera med vårlök.

1/3 av 2 vårlökar, tunt skivade grön del


19. Servera kycklingen med vete- eller majstortillas, sesamcoleslaw, gurk- och löksallad samt sojamajonnäs och låt var och en bygga sina egna tacos.

8 medelstora tortillas (vete eller majs)

Strimlad Gochujangkyckling

Sesamcoleslaw

Gurk- och löksallad

Sojamajonnäs



Tips och tricks

Notering 1: MSG också omnämnt som natriumglutamat eller glutamat, är umamismak i pulverform. MSG är en mycket vanlig smaksättare och smakförstärkare i det asiatiska köket och passar till allt. Det är ett godkänt tillsatsämne i Sverige och går även under beteckningen E-621. Kemiskt sett är det salt av glutaminsyra som framställs på mikrobiologisk väg genom jäsning. Det krävs väldigt små doser för att förhöja smaken.


 .


Kommentarer


bottom of page