top of page

Tacotårta

Tacotårta är en läcker och mättande rätt som ger omväxling till fredagstacon och kombinerar alla smaker vi älskar från klassiska tacos – köttfärs, grönsaker, ost och kryddor – i ett lager-på-lager-format. Perfekt till fredagsmyset eller buffén. Serveras varm direkt ur ugnen med guacamole, salsa, crème fraiche och jalapeños för en riktig smakexplosion.


Tacotårta

Du behöver

Smör

Rapsolja

500 g köttfärs av kalkon

5 dl gul lök, finhackad

1 ½ msk vitlök, finhackad

2 dl röd paprika, skuren i små kuber

2 dl gul paprika, skuren i små kuber

2 dl grön paprika, skuren i små kuber

2 l Skogschampinjoner, skuren i tunna skivor

Salt

5 msk tacokrydda (se recept nedan)

1 ½ dl vatten

6 stora tortillabröd

5 dl salsa (färdigköpt eller hemgjord)

3 dl crème fraiche

4 dl mozzarella, riven


Tacokryddmix

4 msk Pul biber

2 msk spiskummin

1 ½ msk havssalt

4 tsk nymald svartpeppar

2 msk paprikapulver

1 tsk vitlökspulver

1 tsk lökpulver

1 tsk peperoncino chiliflakes

1 tsk oregano

2 msk kyckling- eller grönsaksbuljongpulver

3 msk mörkt muscadavo socker


Ostsås

2 msk smör

4 tsk vitlök, finhackad

1 dl schalottenlök, finhackad

1 dl jalapeño, finhackad

3 dl tomat, finhackad

2 msk maizena

2 burkar á 385 ml osötad kondenserad mjölk

1 l cheddarost eller annan smakrik lagrad ost, riven

1 tsk lökpulver

1 tsk vitlökspulver

½ tsk spiskummin

1 tsk grillkrydda

1 ½ tsk salt

Nymald svartpeppar

2 tsk honung

1 dl koriander, finhackad

1 dl vårlök, tunt skivad


Guacamole

1 – 1 ½ finhackad färsk jalapeño

1 ½ msk finhackad gul lök

2 msk finhackad tomat

2 msk hackad färsk koriander

1 nypa havssalt

3 mogna avokado


Topping

Guacamole

2 dl Crème fraiche

Salsa

Inlagda skivade jalapeños på burk


Gör så här

1. Blanda alla ingredienser till tacokryddan och häll upp i en glasburk med lock.

4 msk Pul biber

2 msk spiskummin

1 ½ msk havssalt

4 tsk nymald svartpeppar

2 msk paprikapulver

1 tsk vitlökspulver

1 tsk lökpulver

1 tsk peperoncino chiliflakes

1 tsk oregano

2 msk kyckling- eller grönsaksbuljongpulver

3 msk mörkt muscadavo socker


Köttfärs och grönsaksfyllning

2. Förbered alla grönsaker till köttfärsblandningen.

5 dl gul lök, finhackad

1 ½ msk vitlök, finhackad

2 dl röd paprika, skuren i små kuber

2 dl gul paprika, skuren i små kuber

2 dl grön paprika, skuren i små kuber

2 l Skogschampinjoner, skuren i tunna skivor


3. Hetta upp en stor traktörpanna med smör och olja. Tillsätt lök och stek tills den fått fin färg. Rör om då och då.

Smör

Rapsolja

5 dl gul lök, finhackad


4. Tillsätt paprika och vitlök och stek tills paprikan mjuknat. Salta lätt. Lägg grönsakshacket i en skål och ställ åt sidan.

1 ½ msk vitlök, finhackad

2 dl röd paprika, skuren i små kuber

2 dl gul paprika, skuren i små kuber

2 dl grön paprika, skuren i små kuber

Salt


5. Lägg i svampen i stekpannan och låt vätskan koka bort. Tillsätt smör och salta den lätt. Stek tills svampen fått fin färg. Lägg över den i samma skål som lök och paprikahacket.

2 l Skogschampinjoner, skuren i tunna skivor

Smör

Salt


6. Hetta upp olja och smör i samma panna och stek köttfärsen tills den fått fin färg. Tillsätt tacokrydda och vatten och låt koka ihop i ca 5 minuter under omrörning.

Smör

Rapsolja

500 g köttfärs av kalkon

Salt

5 msk tacokrydda (se recept nedan)

1 ½ dl vatten


7. Tillsätt svamp, lök och paprikablandningen och blanda väl. Stek under omrörning i ca 5 minuter. Smaka av och reglera kryddningen vid behov.


Ostsås

8. Förbered alla ingredienser som ska hackas och rivas.

1 l cheddarost eller annan smakrik lagrad ost, riven

4 tsk vitlök, finhackad

1 dl schalottenlök, finhackad

3 dl tomat, finhackad

1 dl jalapeño, finhackad

1 dl koriander, finhackad

1 dl vårlök, tunt skivad


9. Hetta upp en panna med smör och stek lök, vitlök och jalapeño under omrörning tills löken mjuknat men inte brynts.

2 msk smör

1 dl schalottenlök, finhackad

4 tsk vitlök, finhackad

1 dl jalapeño, finhackad


10. Tillsätt tomat och stek under omrörning tills tomaten mjuknat.

3 dl tomat, finhackad


11. Pudra över maizena och blanda väl.

2 msk maizena


12. Tillsätt kondenserad mjölk pö om pö och därefter ost. Rör om så att allt blandas väl. Rör tills osten smälter.

2 burkar á 385 ml osötad kondenserad mjölk

1 l cheddarost eller annan smakrik lagrad ost, riven


13. Tillsätt de torra kryddorna och honung. Rör tills såsen tjocknat något. Smaka av kryddningen och reglera vid behov.

1 tsk lökpulver

1 tsk vitlökspulver

½ tsk spiskummin

1 tsk grillkrydda

1 ½ tsk salt

Nymald svartpeppar

2 tsk honung


14. Rör ner koriander och vårlök och blanda väl.

1 dl koriander, finhackad

1 dl vårlök, tunt skivad


Montering

15. Sätt ugnen på 225 ˚C


16. I en springform som rymmer bröden, lägg ett tortillabröd i botten. Bred ut 1/5 av ostsåsen. Bred ut lite salsa följt av 1/5 av köttfärsfyllningen. Lägg på ett bröd till och upprepa processen. Det sista brödet toppas med crème fraiche och sist den rivna mozzarellan.

6 stora tortillabröd

5 dl salsa (färdigköpt eller hemgjord)

3 dl crème fraiche

4 dl mozzarella, riven


17. Grädda i ugnen i ca 20 minuter tills tårtan fått fin färg. Under tiden som den står i ugnen gör guacamole.


Guacamole

18. Lägg jalapeño, lök, tomat, koriander och havssalt i en rymlig stenmortel och mortla det till en såsliknande massa.

1 – 1 ½ finhackad färsk jalapeño

1 ½ msk finhackad gul lök

2 msk finhackad tomat

2 msk hackad färsk koriander

1 nypa havssalt


19. Skala avokado och hacka ner dem direkt i morteln med en styv slickepott tills avokadon är blandad med den mortlade såsen men fortfarande är ”chunky”.

3 mogna avokado


Topping

20. Dekorera tårtan genom att spritsa ut Guacamole och Crème fraiche. Bred ut salsa där det inte finns något spritsat och toppa med jalapeñoskivor.

Guacamole

2 dl Crème fraiche

Salsa

Inlagda skivade jalapeños på burk





Kommentarer


bottom of page