Tacotårta
- tastefusion
- 3 okt.
- 4 min läsning
Tacotårta är en läcker och mättande rätt som ger omväxling till fredagstacon och kombinerar alla smaker vi älskar från klassiska tacos – köttfärs, grönsaker, ost och kryddor – i ett lager-på-lager-format. Perfekt till fredagsmyset eller buffén. Serveras varm direkt ur ugnen med guacamole, salsa, crème fraiche och jalapeños för en riktig smakexplosion.

Du behöver
Smör
Rapsolja
500 g köttfärs av kalkon
5 dl gul lök, finhackad
1 ½ msk vitlök, finhackad
2 dl röd paprika, skuren i små kuber
2 dl gul paprika, skuren i små kuber
2 dl grön paprika, skuren i små kuber
2 l Skogschampinjoner, skuren i tunna skivor
Salt
5 msk tacokrydda (se recept nedan)
1 ½ dl vatten
6 stora tortillabröd
5 dl salsa (färdigköpt eller hemgjord)
3 dl crème fraiche
4 dl mozzarella, riven
Tacokryddmix
4 msk Pul biber
2 msk spiskummin
1 ½ msk havssalt
4 tsk nymald svartpeppar
2 msk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk peperoncino chiliflakes
1 tsk oregano
2 msk kyckling- eller grönsaksbuljongpulver
3 msk mörkt muscadavo socker
Ostsås
2 msk smör
4 tsk vitlök, finhackad
1 dl schalottenlök, finhackad
1 dl jalapeño, finhackad
3 dl tomat, finhackad
2 msk maizena
2 burkar á 385 ml osötad kondenserad mjölk
1 l cheddarost eller annan smakrik lagrad ost, riven
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
½ tsk spiskummin
1 tsk grillkrydda
1 ½ tsk salt
Nymald svartpeppar
2 tsk honung
1 dl koriander, finhackad
1 dl vårlök, tunt skivad
Guacamole
1 – 1 ½ finhackad färsk jalapeño
1 ½ msk finhackad gul lök
2 msk finhackad tomat
2 msk hackad färsk koriander
1 nypa havssalt
3 mogna avokado
Topping
Guacamole
2 dl Crème fraiche
Salsa
Inlagda skivade jalapeños på burk
Gör så här
1. Blanda alla ingredienser till tacokryddan och häll upp i en glasburk med lock.
4 msk Pul biber
2 msk spiskummin
1 ½ msk havssalt
4 tsk nymald svartpeppar
2 msk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk peperoncino chiliflakes
1 tsk oregano
2 msk kyckling- eller grönsaksbuljongpulver
3 msk mörkt muscadavo socker
Köttfärs och grönsaksfyllning
2. Förbered alla grönsaker till köttfärsblandningen.
5 dl gul lök, finhackad
1 ½ msk vitlök, finhackad
2 dl röd paprika, skuren i små kuber
2 dl gul paprika, skuren i små kuber
2 dl grön paprika, skuren i små kuber
2 l Skogschampinjoner, skuren i tunna skivor
3. Hetta upp en stor traktörpanna med smör och olja. Tillsätt lök och stek tills den fått fin färg. Rör om då och då.
Smör
Rapsolja
5 dl gul lök, finhackad
4. Tillsätt paprika och vitlök och stek tills paprikan mjuknat. Salta lätt. Lägg grönsakshacket i en skål och ställ åt sidan.
1 ½ msk vitlök, finhackad
2 dl röd paprika, skuren i små kuber
2 dl gul paprika, skuren i små kuber
2 dl grön paprika, skuren i små kuber
Salt
5. Lägg i svampen i stekpannan och låt vätskan koka bort. Tillsätt smör och salta den lätt. Stek tills svampen fått fin färg. Lägg över den i samma skål som lök och paprikahacket.
2 l Skogschampinjoner, skuren i tunna skivor
Smör
Salt
6. Hetta upp olja och smör i samma panna och stek köttfärsen tills den fått fin färg. Tillsätt tacokrydda och vatten och låt koka ihop i ca 5 minuter under omrörning.
Smör
Rapsolja
500 g köttfärs av kalkon
Salt
5 msk tacokrydda (se recept nedan)
1 ½ dl vatten
7. Tillsätt svamp, lök och paprikablandningen och blanda väl. Stek under omrörning i ca 5 minuter. Smaka av och reglera kryddningen vid behov.
Ostsås
8. Förbered alla ingredienser som ska hackas och rivas.
1 l cheddarost eller annan smakrik lagrad ost, riven
4 tsk vitlök, finhackad
1 dl schalottenlök, finhackad
3 dl tomat, finhackad
1 dl jalapeño, finhackad
1 dl koriander, finhackad
1 dl vårlök, tunt skivad
9. Hetta upp en panna med smör och stek lök, vitlök och jalapeño under omrörning tills löken mjuknat men inte brynts.
2 msk smör
1 dl schalottenlök, finhackad
4 tsk vitlök, finhackad
1 dl jalapeño, finhackad
10. Tillsätt tomat och stek under omrörning tills tomaten mjuknat.
3 dl tomat, finhackad
11. Pudra över maizena och blanda väl.
2 msk maizena
12. Tillsätt kondenserad mjölk pö om pö och därefter ost. Rör om så att allt blandas väl. Rör tills osten smälter.
2 burkar á 385 ml osötad kondenserad mjölk
1 l cheddarost eller annan smakrik lagrad ost, riven
13. Tillsätt de torra kryddorna och honung. Rör tills såsen tjocknat något. Smaka av kryddningen och reglera vid behov.
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
½ tsk spiskummin
1 tsk grillkrydda
1 ½ tsk salt
Nymald svartpeppar
2 tsk honung
14. Rör ner koriander och vårlök och blanda väl.
1 dl koriander, finhackad
1 dl vårlök, tunt skivad
Montering
15. Sätt ugnen på 225 ˚C
16. I en springform som rymmer bröden, lägg ett tortillabröd i botten. Bred ut 1/5 av ostsåsen. Bred ut lite salsa följt av 1/5 av köttfärsfyllningen. Lägg på ett bröd till och upprepa processen. Det sista brödet toppas med crème fraiche och sist den rivna mozzarellan.
6 stora tortillabröd
5 dl salsa (färdigköpt eller hemgjord)
3 dl crème fraiche
4 dl mozzarella, riven
17. Grädda i ugnen i ca 20 minuter tills tårtan fått fin färg. Under tiden som den står i ugnen gör guacamole.
Guacamole
18. Lägg jalapeño, lök, tomat, koriander och havssalt i en rymlig stenmortel och mortla det till en såsliknande massa.
1 – 1 ½ finhackad färsk jalapeño
1 ½ msk finhackad gul lök
2 msk finhackad tomat
2 msk hackad färsk koriander
1 nypa havssalt
19. Skala avokado och hacka ner dem direkt i morteln med en styv slickepott tills avokadon är blandad med den mortlade såsen men fortfarande är ”chunky”.
3 mogna avokado
Topping
20. Dekorera tårtan genom att spritsa ut Guacamole och Crème fraiche. Bred ut salsa där det inte finns något spritsat och toppa med jalapeñoskivor.
Guacamole
2 dl Crème fraiche
Salsa
Inlagda skivade jalapeños på burk




Kommentarer