Korvstroganoff
- tastefusion
- 3 okt.
- 2 min läsning
Korvstroganoff är en riktig klassiker inom svensk husmanskost som lagats i generationer. Denna variant baserad på kalkonkorv, lök, tomatpuré, grädde och crème fraiche resulterar i en smakrik och krämig gryta som passar perfekt till pasta eller ris. En favorit som är enkel, snabb och god.

Du behöver
1 + 1 msk smör
1 + 1 msk olivolja
500 g kalkonkorv (till exempel Kung Ingels kalkonkorv), skuren i 1 cm stora tärningar
2 stora gula lökar, finhackad
12 klyftor vitlök, finhackade eller rivna
2 lagerblad
1½ tsk honung
4 msk tomatpuré
1 dl ketchup
1 msk dijonsenap
2 dl vatten
1 tärning svampbuljong
1 msk japansk soja
2 tsk torkad oregano
2 tsk Pul biber
1 msk grillkrydda
½ tsk umami
Nymald svartpeppar
1 dl syrad grädde
4 dl crèmefraiche
Eventuellt salt
Gör så här
1. Förbered de ingredienser som ska skalas, hackas och skäras.
500 g kalkonkorv, skuren i 1 cm stora tärningar
2 stora gula lökar, finhackad
12 klyftor vitlök, finhackade
2. Hetta upp en rymlig stekpanna eller traktörpanna med smör och olivolja. Stek löken på hög medelvärme under omrörning tills den är brynt men ej bränd, ca 5 minuter. Lägg den i en skål och ställ åt sidan.
1 msk smör
1 msk olivolja
2 stora gula lökar, finhackad
3. Tillsätt mer smör och olivolja och stek korven på hög medelvärme under omrörning tills den har fått fin färg, ca 10 minuter.
1 msk smör
1 msk olivolja
500 g kalkonkorv, skuren i 1 cm stora tärningar
4. Lägg tillbaka den stekta löken, rå vitlök och lagerblad till pannan med korv. Stek under omrörning ett par minuter.
2 stora gula lökar, stekta
12 klyftor vitlök, finhackade eller rivna
2 lagerblad
5. Tillsätt honung, tomatpuré, ketchup och dijonsenap. Stek under omrörning i ca 1 minut.
1½ tsk honung
4 msk tomatpuré
1 dl ketchup
1 msk dijonsenap
6. Tillsätt vatten och smula ner svampbuljong i grytan. Låt det puttra under omrörning ett par minuter.
2 dl vatten
1 tärning svampbuljong
7. Tillsätt japansk soja, oregano, pul biber, grillkrydda, umami och svartpeppar. Låt sjuda en minut under omrörning så att smakerna blandar sig.
1 msk japansk soja
2 tsk torkad oregano
2 tsk Pul biber
1 msk grillkrydda
½ tsk umami
Nymald svartpeppar
8. Tillsätt syrad grädde och crèmefraiche och koka på svag värme i 5 minuter. Rör om då och då.
1 dl syrad grädde
4 dl crèmefraiche
9. Smaka av med mer kryddor, honung och eventuellt salt om så behövs.
Servera med pasta eller ris och en fräsch grönsallad.




Kommentarer