top of page

Tryffel- och kantarellpasta

Uppdaterat: 7 apr. 2024

En krämig pasta som kombinerar den jordiga, rika smaken av svamp med den exklusiva aromen av tryffel. Det är en måltid som inte bara tillfredsställer smaklökarna utan också ger en känsla av lyxig elegans. En perfekt rätt för en romantisk middag eller när du vill bjuda dina gäster på något riktigt gott.


Svamp- och tryffelpasta toppad med persilja





Du behöver

400 g Rigatoni

4 (ca 120 g) bananschalottenlökar, finhackade

olivolja

6 klyftor vitlök, finhackad eller riven på den grova sidan av rivjärnet

1 röd chili, hackad

1 ½ dl torrt vitt vin

2 tärningar svampbuljong

1 lagerblad

300 g blandad färsk svamp, skivad eller grovt hackad

3 msk smör

2 dl torkad svamp, finmald

1 dl persilja, finhackad

1 tsk tryffelsalt

½ tsk Pul biber

Nymald svartpeppar

4 dl grädde

½ tsk honung

2 dl parmesanost från bit, finriven

1 ½ -2 ½ dl pastavatten

1–2 msk tryffelolja


Till servering

Finriven parmesan

Finhackad persilja

Gör så här

1. Häll upp rikligt med vatten i en kastrull. Lägg på ett lock och koka upp. När vattnet kokar tillsätts salt (se tips nedan). Koka pastan al dente enligt instruktionerna på paketet. Reservera några dl pastavatten till pasta såsen.

400 g Rigatoni


2. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek schalottenlöken under omrörning i ca 7 minuter tills den är glansig och lätt brynt.

4 (ca 120 g) bananschalottenlökar, finhackade

olivolja


3. Tillsätt vitlök och chili och stek under omrörning i ca 3 minuter. Chili varierar i styrka så smaka av hur mycket som ska tillsättas.

6 klyftor vitlök, finhackade eller rivna på den grova sidan av rivjänet

1 röd chili, hackad


4. Tillsätt vin, svampbuljong och lagerblad och koka tills vätskan reducerats till hälften. Ta bort från värmen och ställ åt sidan.

1 ½ dl torrt vitt vin

2 tärningar svampbuljong

1 lagerblad


5. Hetta upp en stekpanna och tillsätt den färska svampen. Stek på hög värme utan matfett och under omrörning tills all vätska kokat bort.

300 g blandad färsk svamp, skivad eller grovt hackad


6. Tillsätt smör och stek på hög medelvärme under omrörning under ca 10 minuter.

3 msk smör


7. Tillsätt lök- och vinblandningen samt den torkade svampen. Blanda väl.

2 dl torkad svamp, finmald


8. Tillsätt persilja, tryffelsalt, Pul biber och nymald svartpeppar. Blanda väl.

1 dl persilja, finhackad

1 tsk tryffelsalt

½ tsk Pul biber

Nymald svartpeppar


9. Tillsätt 1 dl grädde åt gången och låt den koka in.

4 dl grädde


10. Blanda ner honung och sänk till låg värme och låt sjuda.

½ tsk honung


11. Tillsätt 2 dl parmesanost och blanda väl.

2 dl parmesanost från bit, finriven


12. Tillsätt pastavatten till önskad konsistens och låt det koka med i någon minut.

1 ½ -2 ½ dl pastavatten


13. Blanda ner pasta och 1–2 msk tryffelolja. Smaka av och justera kryddningen vid behov.

400 g Rigatoni

1–2 msk tryffelolja


14. Servera pastan toppad med riven parmesan och persilja.

Finriven parmesan

Finhackad persilja

Tips: Tillsätt salt i pastavattnet först när det kokar. Saltet gör annars att vattnet kokar upp långsammare.



Kommentarer


bottom of page