top of page

Krämig och krispig asiatisk kycklingsallad

En riktigt fräsch smakbomb till sallad som är både krämig och krispig. Ha i åtanke att det är bra att tillaga kycklingen en dag eller två på förhand. Jag gör vanligtvis dubbel sats av kycklingen eftersom den funkar till så mycket såsom wraps, tacos, mackor, andra sallader med mera. Ett annat riktigt bra tips är att göra mycket basdressing. Den står sig väl i kylen i en burk med tättslutande lock och är fantastisk som dressing till alla typer av sallader. Med olika tillskott av ingredienser kan den förvandlas till massor av olika smaksensationer. Testa att blanda den med exempelvis Culantrosås som ni hittar recept på här på bloggen.


Krämig och krispig asiatisk kycklingsallad

Du behöver

1 l kött av kokt kyckling, isärdragen i små strimlor, se recept för ”pulled chicken” nedan


Basdressing: * Se tips 1 nedan

1 del fisksås

1 del risvinäger

1 del vatten

1 del socker


Dressing

1 ¼ dl basdressing

2 tsk röd chili (eller mer beroende på önskad hetta och typ av chili), finhackad

1 ½ msk koriander, finhackad

1 msk vitlök, finhackad

1 ¼ dl majonnäs

4 msk Thai sweet chili sås

2 msk limejuice, färskpressad

1 dl schalottenlök, finhackad

Salt

Nymald svartpeppar


Övriga salladsingredienser

7½ dl vitkål, finstrimlad

1 röd paprika, urkärnad och strimlad

1 dl selleri, finhackad

2 dl gurka, skuren i bitar

1 avokado, skuren i tärningar

2 msk koriander, finhackad

2 msk rostade sesamfrön


Topping

1 dl jordnötter, grovt hackade

Friterade Wonton strips (Wonton plattor och neutral olja att fritera i)

Röd chili, tunt skivad

Koriander, hackad


Kokt pulled kyckling

1 hel kyckling

1 kycklingbuljongtärning

½ dl japansk soja

½ dl Golden Mountain sås

½ tsk salt

1 tsk svartpeppar

3 lagerblad

3 klyftor vitlök, skalade och hackade

1 gul lök, skalad och delad i 4 delar (medelstor)

1 morot i bitar

1 bit fänkål i bitar

1 bit purjolök

1 palsternacka

3 msk mirin

1½ - 1 ¾ l vatten

Gör så här

Koka kycklingen. Det kan med fördel göras en eller ett par dagar innan.


1. Lägg kycklingen i en kastrull tillsammans med buljongtärning, soja, salt, peppar, lagerblad, vitlök, lök, övriga grönsaker och vinäger. Fyll på med vatten så det nästan täcker kycklingen. Låt koka på medelvärme under lock. När det kokat upp – sätt locket på glänt. Håll samma vattenmängd i kastrullen och tillsätt mer vatten när det reducerats. Skumma då och då.

1 hel kyckling

1 kycklingbuljongtärning

½ dl japansk soja

½ dl Golden Mountain sås

½ tsk salt

1 tsk svartpeppar

3 lagerblad

3 klyftor vitlök, skalade och hackade

1 gul lök, skalad och delad i 4 delar (medelstor)

1 morot i bitar

1 bit fänkål i bitar

1 bit purjolök

1 palsternacka

2–3 msk mirin

1 l vatten eller mer


2. Smaka av efter en timme och tillsätt mer soja eller mirin vid behov. Koka kycklingen i ca 2 timmar. Dra isär kycklingen i små strimlor med ett par gafflar när den fortfarande är varm. Blanda kycklingstrimlorna med lite av buljongen för att behålla saftighet.

3. Lägg tillbaka kycklingskrovet i buljongen med grönsakerna och koka på låg värme. Sila av buljongen och reducera den till hälften. Häll på lite mer av buljongen och blanda ner i kycklingen. Resten kan användas till soppor och såser och går bra att frysa.

1 l kött av kokt kyckling, isärdragen i små strimlor


Wonton strips

4. Klipp Wonton plattorna till strimlor och fritera dem i olja tills de är krispiga. Låt dem rinna av på hushållspapper och salta med flingsalt så snart de är färdigfriterade.

Tinade Wonton plattor

Neutral olja för fritering


Dressing

5. Blanda alla ingredienser till basdressingen och häll upp på en glasburk med tättslutande lock.

1 del fisksås

1 del risvinäger

1 del vatten

1 del socker


6. Mät upp basdressingen i en blandskål. Vispa ihop med övriga ingredienser och tillsätt kycklingen. Låt kycklingen marinera i dressingen i kylen i minst 30 minuter.

1 ¼ dl basdressing

2 tsk röd chili (eller mer beroende på önskad hetta och typ av chili), finhackad

1 ½ msk koriander, finhackad

1 msk vitlök, finhackad

1 ¼ dl majonnäs

4 msk Thai sweet chili sås

2 msk limejuice, färskpressad

1 dl schalottenlök, finhackad

Salt

Nymald svartpeppar


7. Blanda grönsaker, örter och sesamfrön i en rymlig skål. Tillsätt kycklingen med dressingen och blanda ordentligt.

7½ dl vitkål, finstrimlad

1 röd paprika, urkärnad och strimlad

1 dl selleri, finhackad

2 dl gurka, skuren i bitar

1 avokado, skuren i tärningar

2 msk koriander, finhackad

2 msk rostade sesamfrön


8. Servera i individuella salladsskålar och toppa med jordnötter, wontonstrips, chili och koriander.

1 dl jordnötter, grovt hackade

Friterade wontonstrips

Röd chili, tunt skivad

Koriander, hackad



Tips och tricks

Tips 1: Basdressingen står sig länge i kylen. Tillsätt finhackad röd chili, finhackad vitlök, finhackad koriander och eventuellt färskpressad limejuice till den mängd dressing du vill servera.


Kommentarer


bottom of page