Krispig thainudelsallad med räkor och kalkonfärs
- tastefusion
- för 5 dagar sedan
- 2 min läsning
En sallad som är fräsch, färgstark och fullproppad med smak. Krispiga grönsaker, saftiga räkor, kalkonfärs blandas med lena glasnudlar och en smakrik dressing med lime, chili och koriander. Toppa med jordnötter för extra krispighet och färsk chili för extra sting – perfekt mat en varm sommardag eller kväll.

Du behöver
Dressing
1–2 tsk thaichili, finhackad
1 msk vitlök, finhackad
1 msk färsk koriander, finhackad
3 msk limejuice, färskpressad
2 msk rapsolja eller annan neutral olja
1 dl, eller mer efter smak, basdressing
Basdressing
1 del fisksås
1 del strösocker
1 del risvinäger
1 del vatten
Sallad
200 g glasnudlar, blötlagda i hett vatten i 3 minuter (se instruktion på förpackning)
20 sockerärtor, strimlade
2 dl morot, tunt strimlad
15 körsbärstomater, skurna på hälften eller i fyra klyftor
3 vårlökar, tunt strimlade
½ normalstor röd lök, tunt skivad och lagd i isvatten i 15 minuter
1 dl färsk koriander, riven i bitar
12 råa stora räkor, (storlek 16–20) skalade, rensade, sköljda och torkade (spar skalet i frysen till fond)
150 g kalkonfärs
Topping
1 dl torrostade jordnötter, grovt hackade
Färska koriander blad
Röd chili, tunt skivad
Gör så här
1. Blanda basdressingen – gör en stor sats. Den står sig länge i en burk med tättslutande lock i rumstemperatur.
1 del fisksås
1 del strösocker
1 del risvinäger
1 del vatten
2. Blanda basdressingen med övriga ingredienser till dressingen.
1 dl, eller mer efter smak, basdressing
1–2 tsk thaichili, finhackad
1 msk vitlök, finhackad
1 msk färsk koriander, finhackad
3 msk limejuice, färskpressad
2 msk rapsolja eller annan neutral olja
3. Skala, hacka och strimla alla grönsaker till salladen.
20 sockerärtor, strimlade
2 dl morot, tunt strimlad
15 körsbärstomater, skurna på hälften eller i fyra klyftor
3 vårlökar, tunt strimlade
½ normalstor röd lök, tunt skivad och lagd i isvatten i 15 minuter
1 dl färsk koriander, riven i bitar
4. Blötlägg glasnudlarna i hett vatten I 3 minuter eller enligt instruktion på förpackningen. Sila av vattnet och skölj dem i kallt vatten. Lägg nudlarna i en skål.
200 g glasnudlar, blötlagda i hett vatten i 3 minuter (se instruktion på förpackning)
5. Tillsätt alla grönsaker och koriander till skålen med nudlarna.
20 sockerärtor, strimlade
2 dl morot, tunt strimlad
15 körsbärstomater, skurna på hälften eller i fyra klyftor
3 vårlökar, tunt strimlade
½ normalstor röd lök, tunt skivad och lagd i isvatten i 15 minuter
1 dl färsk koriander, riven i bitar
6. Koka upp en kastrull med vatten och pochera räkorna tills de ändrar färg till rosa. Säkerställ att de inte blir överkokta. Ställ åt sidan och låt svalna. Dela dem gärna på hälften, längs med.
12 råa stora räkor, skalade, rensade, sköljda och torkade
7. I samma vatten, pochera kalkonfärsen. Säkerställ att den smulas sönder. När den är genomkokt silas vattnet av. Låt svalna.
150 g kalkonfärs
8. Tillsätt räkorna, kalkonfärsen och dressingen till grönsaks och nudelsalladen. Blanda väl och smaka av. Tillsätt eventuellt mer basdressing vid behov.
12 råa stora räkor,
150 g kalkonfärs
Dressing
9. Toppa salladen med koriander, jordnötter och chili precis vid servering.
1 dl torrostade jordnötter, grovt hackade
Färska koriander blad
Röd chili, tunt skivad




Kommentarer