top of page

Krämig saffranspasta med kalkonpastrami (6 personer)

En snabblagad och god krämig saffranspasta med kalkonpastrami och med en krämig sås.


Krämig saffranspasta med kalkonpastrami

Du behöver

750 g färsk ravioli med valfri fyllning

3 msk olivolja

3 msk smör

1½ dl schalottenlök, finhackad

1½ dl purjolök, fint strimlad

1½ dl röd paprika, finhackad

1 stort lagerblad

1 msk vitlök, finhackad eller riven

1 tsk-1 msk medelstark röd chili, finhackad (mängd beroende på önskad hetta)

250 g kalkonpastrami, skuren i smala strimlor

1 tsk citronskal, finrivet

1 ½ dl torrt vitt vin

1 ½ msk koncentrerad kycklingfond

5 dl grädde

2 tsk honung

2 msk persilja, hackad

¼ tsk umami

0.5 g saffran

1 ½ tsk havssalt

Nymald svartpeppar

Salt till pastakoket * Se notering 1

1 ½ dl parmesanost, finriven


Servering

Parmesanost, finriven

Persilja, finhackad

Röd chili, tunt skivad eller strimlad

Nymald svartpeppar

Gör så här

1. Hetta upp olivolja och smör i en rymlig traktörpanna. Tillsätt schalottenlök, paprika, purjolök och lagerblad och stek under omrörning tills grönsakshacket mjuknat men inte tagit färg.

3 msk olivolja

3 msk smör

1½ dl schalottenlök, finhackad

1½ dl purjolök, fint strimlad

1½ dl röd paprika, finhackad

1 stort lagerblad


2. Tillsätt vitlök, kalkonpastrami, citronskal och chili. Stek under omrörning.

1 msk vitlök, finhackad eller riven

1 tsk-1 msk medelstark röd chili, finhackad (mängd beroende på önskad hetta)

250 g kalkonpastrami, skuren i smala strimlor

1 tsk citronskal, finrivet

3. Tillsätt vitt vin och kycklingfond och koka tills det reducerats ner till ca hälften.

1 ½ dl torrt vitt vin

1 ½ msk koncentrerad kycklingfond


4. Tillsätt grädde gradvis så att den får koka in.

5 dl grädde


5. Tillsätt parmesan.

1 ½ dl parmesanost, finriven


6. Tillsätt honung, persilja, umamikrydda och saffran. Blanda väl och smaka av med salt och peppar. Reglera smaksättningen vid behov.

2 tsk honung

2 msk persilja, hackad

¼ tsk umami

0,5 g saffran

1 ½ tsk havssalt

Nymald svartpeppar


7. Koka upp vatten i en rymlig kastrull. När det kokar, tillsätt salt. Koka pastan enligt instruktioner på paketet.

750 g färsk ravioli med valfri fyllning

Salt till pastakoket * Se notering 1


8. Lägg en spegel av sås i botten på individuella tallrikar. Lägg raviolin över och ringla över mer sås. Toppa med riven parmesan, persilja och lite röd chili samt ett varv eller två på pepparkvarnen.

Parmesanost, finriven

Persilja, finhackad

Röd chili, tunt skivad eller strimlad

Nymald svartpeppar

Tips & tricks

Tips 1: Pastavatten och salt: 1/2 msk salt (10 g) till 1 l vatten. 1 ½ msk salt (30 g) till 3 l vatten. Tillsätt salt först när vattnet kokar då salt annars förlänger uppkokstiden.




Kommentarer


bottom of page