top of page

Lasagne med kalkonfärs

Uppdaterat: 22 juni

Den här lasagnen är en av familjens stora favoriter. Man kan med fördel göra en stor sats Bolognese och frysa in tills man behöver den. All Bolognese kommer inte att gå åt till lasagnen utan kanske ca 2/3. Resten kan nyttjas för att göra en pasta Bolognese, en köttfärspaj eller en aubergingratäng. Jag brukar alltid laga minst två satser av Bolognessåsen när jag ändå håller på och sedan frysa in. Då går det snabbt att laga alla ovan nämnda rätter. Béchamelsåsen görs med fördel i samband med att lasagnen ska tillagas. Gör gärna en större sats av lasagnen och frys in.



ree

Du behöver:

Till receptet behövs:

2/3 sats Bolognese - se recept nedan

Béchamelsås - se recept nedan

6 dl riven smakrik ost, exempelvis Västerbotten eller en vällagrad cheddarost

Lasagneplattor


Bolognese

1 msk olivolja

1 msk smör

2 stora gula lökar (minst 500 g skalad vikt), skalade och hackade

8 stora klyftor vitlök, skalade och finhackade

1 kg kalkonfärs

0,75 dl HP-sås

1, 5 dl Heinz chilisås

2 msk Worcestershiresås sås

1 burk krossade tomater

2 msk tomatpuré

1 lagerblad

2 tsk grillkrydda

2–3 tsk salt

2 tsk turkisk rödpeppar (Pul biber)

En nypa peperoncino beroende på önskad hetta

1 msk oregano

Nymald svartpeppar

1, 5 msk honung

0,75 dl bladpersilja, finhackad (jag kör den i mixern tillsammans med lite olivolja)


Béchamelsås

7 ½ dl standardmjölk

80 g smör

4 ½ msk vetemjöl

1 tsk salt

¾ tsk vitpeppar

1 krm riven muskot

½ tsk Colman’s senapspulver (kan uteslutas)

1 ½ dl riven parmesan

1 dl vispgrädde




Gör så här:

1. Hetta upp grytan med olja och smör. Stek löken på hög värme under omrörning i ca 10–15 minuter tills vätskan kokat bort. Sänk till medelvärme och stek under omrörning tills den börjar bli glansig och genomskinlig, ca 20–30 minuter.

1 msk olivolja

1 msk smör

2 stora gula lökar (minst 500 g skalad vikt), skalade och hackade


2. Tillsätt vitlök, rör om och tillsätt därefter köttfärsen. Stek tills köttfärsen är genomstekt. Rör om då och då.

8 stora klyftor vitlök, skalade och finhackade

1 kg kalkonfärs


3. Tillsätt, HP-sås, chilisås, worcestershiresås sås, burktomater, tomatpuré och lagerblad. Låt puttra i ca 1 ½ timme utan lock (använd gärna stänkskydd).

0,75 dl HP-sås

1, 5 dl Heinz chilisås

2 msk Worcestershiresås sås

1 burk krossade tomater

2 msk tomatpuré

1 lagerblad


4. Tillsätt alla torra kryddor, rör om och låt puttra i 10 minuter.

2 tsk grillkrydda

2–3 tsk salt

2 tsk turkisk rödpeppar (Pul biber)

En nypa peperoncino beroende på önskad hetta

1 msk oregano

Nymald svartpeppar


5. Tillsätt honung och persilja, rör om och låt puttra ytterligare 10 minuter.

1, 5 msk honung

0,75 dl bladpersilja, finhackad (jag kör den i mixern tillsammans med lite olivolja)


6. Smaka av och justera smakerna med kryddor vid behov.


7. Värm mjölken i en kastrull tills den är riktigt varm.

7 ½ dl standardmjölk


8. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölet lite i taget samtidigt som du vispar. Låt steka på låg medelvärme i 3 minuter under konstant omrörning.

80 g smör

4 ½ msk vetemjöl


9. Tillsätt den varma mjölken, lite i taget under vispning. Låt sjuda på låg medelvärme i ca 5 minuter. Rör om med vispen hela tiden.

7 ½ dl varm standardmjölk


10. Tillsätt kryddorna och smaka av om kryddningen behöver justeras.

1 tsk salt

¾ tsk vitpeppar

1 krm riven muskot

½ tsk Colman’s senapspulver (kan uteslutas)


10. Tillsätt riven parmesan och grädde. Koka upp och låt sjuda i två minuter.

1 ½ dl riven parmesan

1 dl vispgrädde


Montering och tillagning:

11. Sätt ugnen på 200 ° C, över- och undervärme.


12. Smörj en ugnsfast form med smör (storlek ca 18 cm x 25 cm i storlek).


13. Bred ut ¼ av Béchamelsåsen i botten på formen och täck med lasagneplattor.


14. Bred ut ¼ av Béchamelsåsen och täck med ett lager Bolognese. Strö ca 1 dl riven ost över hela ytan och täck med lasagneplattor.


15. Bred ut ¼ av Béchamelsåsen och täck med ett lager Bolognese.



16. Täck ytan med resterande fjärdedel Béchamelsås och strö 4 dl ost över hela ytan.


17. Grädda lasagnen i mitten av ugnen i 35–40 minuter. Täck med aluminiumfolie om ytan ser ut att bli för mörk.


Tips 1: Tillsätt gärna finriven morot i valfri mängd strax innan steg 3.


Tips 2: Tillsätt riven eller finhackad parmesanskalk i steg 3. Parmesanskalken ger en rik, fyllig och djup smak med lite sälta till såsen. Släng inte parmesanskalkar utan riv eller finhacka dem och förvara dem i frysen tills de behövs.





Kommentarer


bottom of page