top of page

Pasta med sojaglaserad Kungsmusslingsvamp

Kungsmussling, även kallad kung-ostronskivling, kejsarhatt eller king oyster mushroom, är en fantastisk matsvamp med köttig konsistens och mild, umamirik smak. Den har en tjock, fast och cylindrisk stam som ofta utgör den största delen av svampen och hatten är liten. Om man steker den hårt får den en gyllene yta och en fantastisk nötig smak. Den suger åt sig smaker och marinader. Man kan hitta den i svenska matbutiker ibland men annars i asiatiska butiker. Här följer ett recept på en jättegod pasta som bara måste provas!


Pasta med sojaglaserad Kungsmusslingsvamp

Du behöver

400 g svamp - Kungsmussling/kejsarhatt, skuren i ½ cm tjocka skivor

Neutral olja

50 g smör

1½ msk ljus thaisoja

1½ msk svart söt thaisoja

1½ tsk mushroom thaisoja

1 msk vitlök, finriven

½ tsk honung

Nymald svartpeppar

½ tsk MSG *Se notering 1

1½ dl vårlök, tunt skivad


Pasta

500 g tagliatelle eller annan bred pasta

Neutral olja för stekning

2 msk vitlök, finriven

1 dl schalottenlök, finhackad

2 tsk medelstark röd chili, finhackad

4 dl pastavatten

2 tärningar svampbuljong

2 msk svamppulver (mald torkad svamp)

2½ grädde (40 %)

1 tsk MSG *Se notering 1

2 dl parmesan, finriven

2 dl vårlök, tunt skivad

Pul biber, torkad peperoncino eller chiliflakes efter smak

Nymald svartpeppar

1 ½ tsk honung

Eventuellt salt


Såsmix till pasta

100 g smör

3 msk ljus thaisoja

3 msk svart söt thaisoja

1 msk mushroom thaisoja

1 ½ tsk honung


Till servering

Röd chili, tunt skivad

Vårlök, den gröna delen, tunt skivad

Parmesanost, finriven

Gör så här

Svamp med glaze

1. Pensla svampen med olja på båda sidor – (var generös med oljan). Hetta upp en vid stek- eller traktörpanna och lägg svampen i ett lager med lite utrymme mellan skivorna. Stek på hög medelvärme i ca 5 minuter/sida tills den har fått fin färg. Ta ur och lägg i nästa omgång och stek på samma sätt tills all svamp är klar.

400 g svamp - Kungsmussling/kejsarhatt, skuren i ½ cm tjocka skivor

Neutral olja


2. Smält smör och blanda med soja, vitlök, honung, svartpeppar och MSG.

50 g smör

1½ msk ljus thaisoja

1½ msk svart söt thaisoja

1½ tsk mushroom thaisoja

1 msk vitlök, finriven

½ tsk honung

Nymald svartpeppar

½ tsk MSG *Se notering 1


3. Lägg tillbaka svampen i den heta pannan. Häll på smör och soja glaze och stäng av värmen. Blanda väl så att svampen täcks av sås. Rör ner vårlök och ställ åt sidan.

1½ dl vårlök, tunt skivad


Pasta:

4. Koka upp en rymlig kastrull med vatten och salta först när vattnet kokar (*se tips 1 nedan). Koka pastan al dente enligt instruktion på förpackningen. Sila bort vattnet men reservera minst 4 dl och ställ åt sidan.

500 g Tagliatelle eller annan bred pasta


5. Hetta upp en rymlig traktör- eller stekpanna med lite olja. Tillsätt schalottenlök, vitlök och röd chili och stek under omrörning tills löken är mjuk men inte tagit färg.

Neutral olja för stekning

2 msk vitlök, finriven

1 dl schalottenlök, finhackad

2 tsk medelstark röd chili, finhackad


6. Tillsätt hälften av pastavattnet, buljongtärningarna samt svamppulvret och sjud tills vätskan reducerats till hälften.

2 dl pastavatten

2 tärningar svampbuljong

2 msk svamppulver (mald torkad svamp)


7. Tillsätt grädde och resten av pastavattnet pö om pö så att det får koka ihop.

2 dl pastavatten

2½ grädde (40 %)


8. Smält smör och blanda med de olika sojasorterna, honung och MSG. Ställ åt sidan.

100 g smör

3 msk ljus thaisoja

3 msk svart söt thaisoja

1 msk mushroom thaisoja

1 ½ tsk honung

1 tsk MSG *Se notering 1


9.  Lägg ner den kokta pastan i pannan med gräddsåsen och blanda väl.

500 g (okokt vikt) kokt Tagliatelle eller annan bred pasta)


10.   Tillsätt smör- och soja såsen samt parmesan. Blanda väl och låt koka under en minut.

2 dl parmesan, finriven


11.   Vänd ner vårlök.

2 dl vårlök, tunt skivad


12.   Tillsätt kryddor och honung. Smaka av och reglera kryddningen vid behov.

Pul biber, torkad peperoncino eller chiliflakes efter smak

Nymald svartpeppar

1 ½ tsk honung

Eventuellt salt


13.   Lägg upp pasta på varma tallrikar och toppa med den stekta svampen i sin glaze, samt parmesan, chili och vårlök.

Glaserad Kungsmussling/kejsarhatt

Röd chili, tunt skivad

Vårlök, den gröna delen, tunt skivad

Parmesanost, finriven



Tips och tricks

Notering 1: MSG också omnämnt som natriumglutamat eller glutamat, är umamismak i pulverform. MSG är en mycket vanlig smaksättare och smakförstärkare i det asiatiska köket och passar till allt. Det är ett godkänt tillsatsämne i Sverige och går även under beteckningen E-621. Kemiskt sett är det salt av glutaminsyra som framställs på mikrobiologisk väg genom jäsning. Det krävs väldigt små doser för att förhöja smaken.


Tips 1: Pastavatten och salt: 1/2 msk salt (10 g) till 1 l vatten. 1 ½ msk salt (30 g) till 3 l vatten. Tillsätt salt först när vattnet kokar då salt annars förlänger uppkokstiden.

 .


Kommentarer


bottom of page