Pasta Vongole
- tastefusion
- 9 mars 2024
- 1 min läsning
Uppdaterat: 7 apr. 2024
Under en semester på Sicilien åt min man och jag den absolut godaste Pasta Vongole vi någonsin ätit. Vi blev stamkunder på denna tämligen enkla restaurang under de två veckor vi vistades där på grund av denna rätt. Varje gång jag äter på en ny italiensk restaurang så provar jag deras Pasta Vongole men tyvärr blir jag ofta besviken. Det är en tämligen lättlagad rätt men jag har fått testa mig fram och justera receptet många gånger för att skapa ett recept som liknar det på Sicilien.

Du behöver
400 g Linguine
½ dl olivolja
5 bananschalottenlökar, finhackad
7 vitlöksklyftor, finhackad eller riven på den grova sidan av rivjärnet
1 röd spansk peppar, finhackad
12 smakrika körsbärstomater, tvättade
900 gram frysta vongole, tinade
3 dl torrt vitt vin
1 dl bladpersilja, finhackad
Havssalt
Nymald svartpeppar
1 burk (65 g avsilad vikt) vongole utan skal, avrunnen
½ - 1 dl grädde
Till servering
Hackad persilja
Nymald svartpeppar
Peperoncino eller färsk röd skivad chili
Finriven parmesa
Gör så här
1. Förbered alla ingredienser.
900 gram frysta vongole, tinade
5 bananschalottenlökar, finhackad
7 vitlöksklyftor, finhackad eller riven på den grova sidan av rivjärnet
1 röd spansk peppar, finhackad
12 smakrika körsbärstomater, tvättade
1 dl bladpersilja, finhackad + lite för dekoration
1 burk vongole utan skal (65 g avrunnen vikt), avrunnen
Finriven parmesan
2. Häll upp rikligt med vatten i en kastrull. Lägg på ett lock och koka upp. När vattnet kokar tillsätts salt (se tips nedan). Koka pastan al dente enligt instruktionerna på paketet men 1–2 minuter kortare eftersom den ska koka med i såsen.
400 g Linguine
½ msk salt/liter vatten
3. Hetta upp olivolja i en rymlig gryta och fräs schalottenlök, vitlök och spansk peppar på medelvärme och under omrörning i 3–4 minuter, utan att den tar färg.
½ dl olivolja
5 bananschalottenlökar, finhackad
7 vitlöksklyftor, finhackad eller riven på den grova sidan av rivjärnet
1 röd spansk peppar, finhackad
4. Lägg i tomaterna och fräs en kort stund. Kläm till tomaterna med baksidan av en slev så att de blir lätt krossade.
12 smakrika körsbärstomater, tvättade
5. Tillsätt vongole med skal tillsammans med vin. Koka under lock i tre minuter. Plocka bort musslor som inte öppnat sig eller lägg dem i en separat upphettad kastrull med vätska och koka dem lite till under lock för att se om de öppnar sig.
900 gram frysta vongole, tinade
3 dl torrt vitt vin
6. Ta bort och släng musslor som inte öppnats Tillsätt persilja, havssalt, nymald svartpeppar och vongole utan skal. Hetta upp och blanda väl.
1 dl bladpersilja, finhackad
Havssalt
Nymald svartpeppar
65 g avrunnen vongole utan skal
7. Vänd ner Linguine och blanda väl. Låt pastan koka med i någon minut under omrörning.
8. Runda av med lite grädde. Hetta upp under omrörning. Säkerställ att pastan är lagom al dente innan den serveras.
½ - 1 dl grädde
9. Lägg upp pastan på individuella tallrikar eller i en serveringsskål. Strö över hackad persilja och dra några drag med pepparkvarnen. Servera med riven parmesan, Peperoncino eller färsk skivad röd chili vid sidan om. I Italien är det inte brukligt att äta parmesan till fisk och skaldjur, men jag tar mig vissa friheter för att jag tycker att det passar utmärkt!
Hackad persilja
Nymald svartpeppar
Peperoncino eller färsk röd skivad chili
Finriven parmesan
Tips: Tillsätt salt i pastavattnet först när det kokar. Saltet gör annars att vattnet kokar upp långsammare.




Kommentarer