top of page

Stekt lax med tagliatelle och korianderpesto

Uppdaterat: 7 apr. 2024

Stekt lax med tagliatelle och korianderpesto är en smakrik måltid med en perfekt stekt lax och silkeslen tagliatelle toppad med en underbart god korianderpesto. Det är inte bara en fröjd för ögat utan också en symfoni av smaker. Det är en perfekt rätt för alla som uppskattar enkla ingredienser med extraordinär smak.


Stekt lax med tagliatelle och korianderpesto





Du behöver

4 laxfiléer à 120–150 g från mittenbit med skinnet kvar

Rapsolja

Flingsalt

Nymald svartpeppar

400 g okokt Tagliatelle, gärna i olika färger

½ msk salt/liter vatten


Korianderpesto

3 dl (ca 100 g) blad och stjälkar av färsk koriander, hackad

3 msk pinjenötter

2 vitlöksklyftor, finrivna

3 dl färsk parmesanost på bit, finriven

1 dl rapsolja eller annan neutral olja (ej olivolja)

½ tsk honung

½ tsk flingsalt

Nymald svartpeppar

Gör så här

Börja med att göra korianderpesto

1. Placera koriander, pinjenötter, vitlök, parmesan tillsammans med 2 msk olja i en mixer. Kör mixern tills allt är väl blandat och finfördelat. Använd en slickepott för att skrapa ner det som hamnar på mixerskålens kanter några gånger.

3 dl (ca 100 g) blad och stjälkar av färsk koriander, hackad

3 msk pinjenötter

2 vitlöksklyftor, finrivna

3 dl färsk parmesanost på bit, finriven

2 msk rapsolja eller annan neutral olja (ej olivolja)


2. Tillsätt honung och resten av oljan, lite i taget, medan mixern går tills du har den konsistens du önskar. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Ställ peston i kylen tills fisken och pastan är klar

0,70 dl rapsolja eller annan neutral olja (ej olivolja)

½ tsk honung

½ tsk flingsalt

Nymald svartpeppar


3. Häll upp rikligt med vatten i en kastrull. Lägg på ett lock och koka upp. När vattnet kokar tillsätts salt (se tips 3 nedan). Koka pastan enligt instruktionerna på paketet.

400 g okokt Tagliatelle, gärna i olika färger

½ msk salt/liter vatten


4. Tillaga fisken under tiden som pastan kokar. Börja med att skölja och torka av laxfiléerna. Salta och peppra filéerna på ovansidan. Hetta upp rapsolja i en gjutjärnspanna. Oljan ska täcka botten och ha ett djup på ca 1 cm. När oljan är rykande het läggs filéerna i med skinnsidan ner. Behåll den höga värmen och lägg på ett lock. Stek filéerna i ca 5 minuter med skinnsidan ner (beroende på tjocklek – innertemperaturen i den tjockaste delen ska vara 52 – 56 ˚C). Undersidan ska vara bränd.

4 laxfiléer à 120–150 g från mittenbit med skinnet kvar

Rapsolja

Flingsalt

Nymald svartpeppar


5. Servera laxen med tagliatelle och korianderpesto. Italienare hävdar att man aldrig ska äta parmesan med fisk och skaldjur. Jag ignorerar detta och strör lite parmesan över pastan.

Tips 1: Om man har köpt koriander med rötter så kan man skära av rötterna och frysa in dem. De används ofta i Thaimatlagning.

Tips 2: Korianderpesto går utmärkt att frysa så gör en stor sats på en och samma gång.

Tips 3: Tillsätt salt i pastavattnet först när det kokar. Saltet gör annars att vattnet kokar upp långsammare.

Kommentarer


bottom of page