Thailändsk cashew kyckling
- tastefusion
- 10 feb. 2024
- 1 min läsning
Uppdaterat: 8 apr. 2024
Denna klassiker bland thailändska rätter är väldigt populär och är i grund och botten wokad kyckling och cashewnötter. Ostronsås, sojasås, fisksås och en hint av Golden Mountain sås bidrar med umamismak och thaichilipastan med hetta och ytterligare djup. Det är en väldigt snabblagad rätt så den passar att laga alla veckans dagar.

Du behöver
600 g kycklingfilé, skuren i munsbitar, ca 1 ½ cm tjocka bitar
1 msk sojasås
1 ½ msk vatten
2 dl maizena
Olja att fritera i
Havssalt
3 dl + ½ dl osaltade, rostade eller råa cashewnötter
4 msk rapsolja
1 liten gul lök (ca 150 g), skuren i grova bitar
1 schalottenlök (ca 50 g), skuren i skivor
3 dl grön paprika, skuren i 2 ½ cm bitar
3 dl orange eller gul paprika, skuren i 2 ½ cm stora bitar
3 dl röd, skuren i 2 ½ cm stora bitar
10 torkade chilifrukter, delade i grova bitar
6 klyftor vitlök, finhackade eller rivna på den grova sidan av rivjärnet
4 vårlökar, halverade på längden och skurna i 2 cm bitar
Sås
3 msk vatten
1 tsk maizena
2 msk ostronsås
2 msk sojasås
1 msk Golden mountain sås
1 msk fisksås
1 msk socker
¼ tsk MSG
3 msk thai chilipasta
1 msk rostad sesamolja
Gör så här
1. Förbered alla ingredienser innan tillagning.
2. Rosta cashewnötterna i ugnen på 175°C i 10–15 minuter tills de mörknat (den kortare tiden om de är förrostade). Rör om då och då. Ställ åt sidan.
3 dl + ½ dl osaltade, rostade eller råa cashewnötter
3. Blanda kycklingen med sojasås och vatten. Rör om väl och låt marinera i minst 15 minuter.
600 g kycklingfilé, skuren i munsbitar, ca 1 ½ cm tjocka bitar
1 msk sojasås
1 ½ msk vatten
4. Mät upp maizena i en skål och skaka av marinaden från kycklingbitarna innan de vänds runt i maizena. Lägg kycklingen på en tallrik och ställ åt sidan.
2 dl maizena
600 g marinerad kycklingfilé, skuren i munsbitar, ca 1 ½ cm tjocka bitar
5. För såsen: Blanda ut maizena med vatten och rör så att det blir inte finns några klumpar kvar. Tillsätt alla övriga såsingredienser och blanda väl. Ställ åt sidan.
3 msk vatten
1 tsk maizena
2 msk ostronsås
2 msk sojasås
1 msk Golden Mountain sås
1 msk fisksås
1 msk socker
¼ tsk MSG
3 msk thai chilipasta
1 msk rostad sesamolja
6. Häll olja för fritering i en wok och hetta upp. Kontrollera att den är tillräckligt het genom att sätta ner ett träskaft från exempelvis en slev. Om det uppstår små bubblor runt skaftet är oljan tillräckligt het. Fritera kycklingen i omgångar under ca 3 minuter och låt den friterade kycklingen rinna av på hushållspapper. Salta direkt de kommer upp ur oljan.
Olja att fritera i
600 g kycklingfilé marinerad och doppad i maizena
Havssalt
7. Förbered torkad chili genom att skära upp den i grova bitar och riv eller hacka vitlök och lägg i separata skålar.
10 torkade chilifrukter, delade i grova bitar
6 klyftor vitlök, finhackade eller rivna på den grova sidan av rivjärnet
8. Förbered grönsaker och lägg i separata skålar enligt följande: all paprika i en skål, gul lök och schalottenlök i en skål samt vårlök en skål.
1 liten gul lök (ca 150 g), skuren i grova bitar
1 schalottenlök (ca 50 g), skuren i skivor
3 dl grön paprika, skuren i 2 ½ cm bitar
3 dl orange eller gul paprika, skuren i 2 ½ cm stora bitar
3 dl röd, skuren i 2 ½ cm stora bitar
4 vårlökar, halverade på längden och skurna i 3 cm bitar
9. Häll olja i en wok och hetta upp. Lägg i de torkade chilifrukterna och vrid ner värmen till låg och rör om tills de mörknar. Det ta ca en minut. Låt dem rinna av på hushållspapper.
4 msk rapsolja
10 torkade chilifrukter, delade i grova bitar
10. Vrid upp värmen och lägg i vitlök. Fräs under omrörning i ca 30 sekunder utan att vitlöken tar färg.
6 klyftor vitlök, finhackade eller rivna på den grova sidan av rivjärnet
11. Tillsätt paprika och fräs under omrörning i ca 2 minuter.
3 dl grön paprika, skuren i 2 ½ cm bitar
3 dl orange eller gul paprika, skuren i 2 ½ cm stora bitar
3 dl röd, skuren i 2 ½ cm stora bitar
12. Tillsätt friterad kyckling och lök och stek under omrörning under ca 2–3 minuter.
600 g friterad kycklingfilé i bitar
1 liten gul lök (ca 150 g), skuren i grova bitar
1 schalottenlök (ca 50 g), skuren i skivor
13. Tillsätt såsen och stek under omrörning i ca en minut.
3 msk vatten
1 tsk maizena
2 msk ostronsås
2 msk sojasås
1 msk Golden Mountain sås
1 msk fisksås
1 msk socker
¼ tsk MSG
3 msk thai chilipasta
1 msk rostad sesamolja
14. Stäng av värmen och lägg i vårlök, chili och rostade cashewnötter och blanda runt. Gör detta steg precis vid servering för att cashewnötterna ska förbli knapriga.
4 vårlökar, halverade på längden och skurna i 3 cm bitar
10 torkade chilifrukter, delade i grova bitar
3 dl osaltade, rostade cashewnötter
15. Lägg upp på ett serveringsfat och strö över de reserverade cashewnötterna.
½ dl osaltade, rostade cashewnötter
16. Servera direkt med jasminris.




Kommentarer