Vietnamesisk kyckling med citrongräs och chili
- tastefusion
- 3 apr. 2024
- 1 min läsning
Uppdaterat: 8 apr. 2024
Vietnamesisk kyckling med citrongräs och chili är en smakrik rätt med exotiska smaker direkt från hjärtat av Vietnam. Denna läckra rätt kombinerar den underbara aromen av färskt citrongräs med het chili och skapar en härlig balans mellan kryddighet och fräschhet som garantera kommer ge dina smaklökar en upplevelse.

Du behöver
2 tsk maizena
6 msk vatten
1 kg kycklingfilé, tunt skivad och strimlad
5 dl morot, skalade och fint skurna i stavar (julienne) tjocka som tändstickor
6 msk rapsolja
15 hela torkade chilipeppar
1 ½ dl citrongräs, bankad på med ett knivskaft och den nedre delen finhackad
3 msk vitlök, finhackad
3 cm ingefära, skalad och finhackad
4 msk strösocker
2 tsk chilipasta
2 röda Thai bird's eye chili, finhackad. Frön borttagna för mindre hetta.
¼ tsk MSG
2 ½ dl kycklingbuljong
2 msk fisksås
½ tsk salt
1 gul lök, tunt skivad
Färsk koriander, hackad
Vårlök, hackad (kan uteslutas)
Nuac Cham dippsås
1 vitlöksklyfta
1 röd Thai bird's eye chili, finhackad
1 ½ msk strösocker
¾ dl vatten
2 msk pressad limesaft
1 ½ msk fisksås
Gör så här
Börja med att göra dippsåsen
1. Mortla vitlök och chili till en grov pasta.
1 vitlöksklyfta
1 röd Thai bird's eye chili, finhackad
2. Tillsätt socker och rör mortelstöten en cirkulär rörelse för att bryta sönder chilin ytterligare.
1 ½ msk strösocker
3. Tillsätt övriga ingredienser och rör om tills sockret löst upp sig. Såsen står sig i kylen i någon vecka i en lufttät burk.
¾ dl vatten
2 msk pressad limesaft
1 ½ msk fisksås
Vietnamesisk kyckling
1. Förbered alla ingredienser genom att strimla och hacka dem.
1 kg kycklingfilé, tunt skivad och strimlad
5 dl morot, skalade och fint skurna i stavar (julienne) tjocka som tändstickor.
1 ½ dl citrongräs, bankad på med ett knivskaft och den nedre delen finhackad
3 msk vitlök, finhackad
3 cm ingefära, skalad och finhackad
2 röda Thai bird's eye chili, finhackad. Frön borttagna för mindre hetta.
1 gul lök, tunt skivad
Färsk koriander, hackad
2. Blanda ihop vatten och maizena i en skål. Lägg i kycklingen och blanda tills kycklingen är täckt.
2 tsk maizena
6 msk vatten
1 kg kycklingfilé, tunt skivad och strimlad
3. Blanchera morötter: Häll upp riktigt kallt vatten i en skål eller gryta, gärna med is för att det ska vara riktigt kallt. Koka upp vatten i en kastrull tillsammans med en nypa salt. När vattnet kokar, tillsätt morötter och koka i 2 minuter. Sila av kokvattnet och lägg morötterna i skålen med kallt vatten för att stoppa tillagningen. Sila av igen och lägg morötterna i en skål.
5 dl morot, skalade och fint skurna i stavar (julienne) tjocka som tändstickor
4. Hetta upp olja i en teflonpanna på låg värme. Lägg i de torkade chilifrukterna och låt dem steka med tills de puffat upp och fått fin färg, ca 30 sekunder. Säkerställ att de inte bränns. Lägg dem på en tallrik med hushållspapper och låt dem rinna av.
6 msk rapsolja
15 hela torkade chilipeppar
5. Höj värmen och lägg i citrongräs, vitlök, ingefära, socker, chilipasta, färsk chili och MSG. Stek tills smakerna gift sig och det doftar, ca 3 minuter.
1 ½ dl citrongräs, bankad på med ett knivskaft och den nedre delen finhackad
3 msk vitlök, finhackad
3 cm ingefära, skalad och finhackad
4 msk strösocker
2 tsk chilipasta
2 röda Thai bird's eye chili, finhackad. Frön borttagna för mindre hetta.
1/4 tsk MSG
6. Tillsätt kycklingen och rör om så att den separerar och tillaga tills kycklingen börjar bli vit, ca 7 minuter. Sänk värmen om det börjar brännas vid.
1 kg marinerad kycklingfilé, tunt skivad och strimlad
7. Tillsätt kycklingbuljong, fisksås, salt, lök och morötter och fortsätt steka i ytterligare 3 – 4 minuter.
2 ½ dl kycklingbuljong
2 msk fisksås
½ tsk salt
1 gul lök, tunt skivad
5 dl morot, blancherade
8. Tillsätt de reserverade torkade chilifrukterna.
15 hela torkade chilipeppar, stekta
9. Lägg upp kycklingen med sås på ett serveringsfat. Strö över hackad koriander och hackad vårlök. Servera med jasminris och en grönsak.
Färsk koriander, hackad
Vårlök, hackad (kan uteslutas)
Tips: Spar den övre, träiga delen av citrongräset och lägg det i frysen. Ta ut och använd det när du ska koka asiatisk fond.




Kommentarer