top of page

Vietnamesiska vårrullar med räkor eller tonfisk

Uppdaterat: 7 apr. 2024

Vietnamesiska vårrullar är en läcker och fräsch rätt som man enkelt kan förbereda. Vårrullarna görs med blötlagda rispapper som fylls med en kombination av smakrika ingredienser med olika textur såsom krispiga grönsaker och örter samt antingen saftiga räkor eller smakrik tonfisk insvept i tunna rispapper. Vårrullarna är idealiska som en lätt lunch, en förrätt eller som en tapas. Vårrullarna dippas i en aromatisk sås (Jenny Waldens recept på dippsås).  


Pasta vongole med tomater





Du behöver

Räk- eller tonfiskröra

120 g skalade räkor eller 1 burk tonfisk (120g avrunnen vikt)

2 msk finhackad gul lök

1 tsk oliv- eller rapsolja

1 msk ostronsås

2 msk Hellmans majonnäs

½ tsk rostad sesamolja

Svartpeppar

½ msk sojasås eller efter smak


40 g glasnudlar (eller jasminris)

1 – 2 msk Sweet chilisås

1 ½ normalstor strimlad morot

½ strimlad gurka

2,5 dl groddar, valfri sort

Isbergssallad, strimlad

½ tomat urkärnad och strimlad

1 avokado, skuren i tunna skivor

15 Thai basilikablad

15 myntablad.

15 korianderblad

4–5 blad rispapper (ca 21–22 cm i diameter)


Dippsås

2 dl ljus sirap

½ – ¾ dl färskpressad limejuice

2 ½ msk fisksås

1 ½ msk fint riven färsk ingefära

1 stor solovitlök, fint riven

1 – 3 msk finhackad röd chili (mängd beroende på smak och styrka)

¾ dl hackad koriander


Gör så här

Börja med att göra dippsåsen


1. Blanda alla ingredienser i en skål och ställ i kylen.

2 dl ljus sirap

½ - ¾ dl färskpressad limejuice

2 ½ msk fisksås

1 ½ msk fint riven färsk ingefära

1 stor solovitlök, fint riven

1 – 3 msk finhackad röd chili (mängd beroende på smak och styrka)

¾ dl hackad koriander


Nudlar


2. Koka glasnudlar enligt instruktioner på förpackningen. Blanda nudlarna med sweet chilisås efter smak. Klipp sönder nudlarna så att de blir lättare att hantera.

40 g glasnudlar (eller ris)

1 – 2 msk Sweet chilisås


3. Blanchera morot och gurka. Koka upp vatten i en kastrull: När vattnet kokar tillsätt 1 tsk salt/liter vatten. Blanchera de finstrimlade morötterna i 45 sekunder tills de mjuknat något men fortfarande är fasta i konsistensen. Ta upp dem ur vattnet med en hålslev och lägg i en skål med iskallt vatten för att stoppa kokprocessen. När de svalnat, lägg dem på ett hushållspapper för att få bort allt vatten. Blanchera sedan den strimlade gurkan på samma sätt i 45 sekunder.

1 ½ normalstor strimlad morot

½ strimlad gurka


4. Blanda tonfisk eller hackade räkor i en skål och blanda med lök, ostronsås, olivolja, sesamolja, majonnäs och svartpeppar. Blanda väl. Smaka av och tillsätt sojasås efter smak.

120 g skalade räkor eller 1 burk tonfisk (120g avrunnen vikt)

2 msk finhackad lök

1 tsk oliv- eller rapsolja

1 msk ostronsås

1 ½ - 2 msk Hellmans majonnäs

½ tsk rostad sesamolja

Svartpeppar

½ msk sojasås eller efter smak


5. Skölj och torka groddarna. Strimla isbergssalladen. Kärna ur tomaten och strimla den. Skala och skiva avokadon tunt. Skölj örterna och torka dem och avlägsna bladen från stjälkarna. Lägg alla ingredienser separat på tallrikar eller i små skålar.

2,5 dl groddar, valfri sort

Isbergssallad, strimlad

½ tomat urkärnad och strimlad

1 avokado, skuren i tunna skivor

15 Thai basilikablad

10 myntablad.

15 korianderblad


6. Häll väldigt varmt vatten i en vid skål/tallrik och doppa rispapperen i vattnet i några sekunder. De behöver inte vara helt mjuka då de kommer att fortsätta mjukna under monteringen.

4–5 blad rispapper (ca 21–22 cm i diameter)


7. Gör klart en vårrulle åt gången. Lägg rispapperet på en ren yta som är fuktad, exempelvis en stor skärbräda. Lägg en sträng av tonfisk eller räkröra precis till vänster om mittlinjen på rispapperet i en 10 cm lång sträng.

Räk eller tonfiskröra: (120 g skalade räkor eller 1 burk tonfisk (120g avrunnen vikt), 2 msk finhackad lök,

1 tsk oliv- eller rapsolja, 1 msk ostronsås, 1 ½ - 2 msk Hellmans majonnäs, ½ tsk rostad sesamolja, svart-peppar, ½ msk sojasås eller efter smak)


8. Lägg på risnudlar eller ris, groddar, sallad, morot, gurka, tomat och avokado ovanpå räk- eller tonfiskröran. Använd bara lite av varje ingrediens och fördela jämnt över räk- eller tonfiskröran.

2,5 dl groddar, valfri sort

Isbergssallad, strimlad

½ tomat urkärnad och strimlad

1 avokado, skuren i tunna skivor

1 ½ normalstor strimlad morot, blancherad

½ strimlad gurka, blancherad

40 g glasnudlar (eller ris) blandat med 1–2 msk Sweet chilisås


9. Lägg några blad basilika, mynta och korianderblad upp och ner ca 1–2 centimeter vid sidan av den övriga fyllningen. Vik kortsidan på vårrullen över fyllningen och rulla sedan ihop så tight det går i riktning mot basilika, mynta och korianderbladen. Täck de färdiga vårrullarna med en fuktig kökshanduk.

15 Thai basilikablad

10 myntablad (kan uteslutas)

15 korianderblad


10. Servera vårrullarna hela eller delade på mitten med dippsåsen.





Kommentarer


bottom of page