Italiensk bondsallad
- tastefusion
- 31 mars 2024
- 1 min läsning
Uppdaterat: 29 juli 2024
Med inspiration från Italien där färska och lokala ingredienser är basen i varje rätt. Den här italienska bondsalladen är en riktig höjdare. Den hemgjorda basilikadressingen passar till mycket annat, exempelvis som pastasås eller som sås till grillat.

Du behöver
4 kycklingfiléer, tvättade och torkade
Olja + smör att steka i
Flingsalt
Nymald svartpeppar
4 skivor surdegsbröd (Levain)
I handfull/person mixade spröda salladsblad
Färsk parmesanost, flagad med osthyvel
Olivolja av god kvalitet
Basilikasås
0,75 dl hemslagen eller Hellmans majonnäs
¼-½ tsk sambal oelek eller färsk röd chili, finhackad
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade eller rivna på den grova sidan av rivjärnet.
1 ½ kruka basilika
En handfull färsk spenat (för färgens skull)
1 tsk honung
Flingsalt
Nymald svartpeppar
2 dl crèmefraiche
Gör så här
Börja med att göra basilikasåsen
1. Lägg basilika, spenat, vitlök, majonnäs och honung i en mixer eller matberedare. Mixa tills blandningen är finfördelad och skrapa sidorna med en slickepott emellanåt.
0,75 dl hemslagen eller Hellmans majonnäs
¼-½ tsk sambal oelek eller färsk röd chili, finhackad
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade eller rivna på den grova sidan av rivjärnet.
1 ½ kruka basilika
En handfull färsk spenat (för färgens skull)
1 tsk honung
Flingsalt och nymald svartpeppar
2. Tillsätt crèmefraiche och kör mixern igen tills allt blandats.
2 dl crèmefraiche
3. Smaka av med salt och peppar.
Flingsalt
Nymald svartpeppar
4. Skölj och torka kycklingfiléerna. Salta och peppra runt om.
Flingsalt
Nymald svartpeppar
4 kycklingfiléer
5. Sätt ugnen på 175 ˚C. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör och olja. När smöret fräst och tystnat steks kycklingfiléerna på hög medelvärme tills de har en fin stekyta runt om.
6. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och häll över stekskyn. Stek kycklingen i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Kycklingen ska ha en innertemperatur på 72 ˚C på den tjockaste delen av filen. Olika ugnar kan ge olika resultat.
Olja + smör att steka i
4 kycklingfiléer
7. Låt kycklingen vila under folie några minuter innan den skivas upp.
Montering
8. Sprid ut salladsbladen i en ring på individuella tallrikar. Lägg en skiva surdegsbröd i mitten.
Surdegsbröd
Mixade spröda salladsblad
9. Blanda ner den skivade kycklingen i basilikasåsen och fördela över surdegsbrödet.
10. Hyvla parmesanost över hela tallriken.
Färsk parmesanost
11. Dra några varv med pepparkvarnen och strö över flingsalt. Stänk över kvalitativ olivolja över hela tallriken.
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Olivolja av god kvalitet




Kommentarer