top of page

Panerad varm smörgåsrulltårta med grönsaksfyllning toppad med chili cheese

Uppdaterat: 22 juni

En lite annorlunda men väldigt god och smakrik varm smörgåstårta. Prova den!


Panerad varm smörgåsrulltårta med grönsaksfyllning toppad med chili cheese

Du behöver

9 rostbröd, kanterna bortskurna * Se tips 1 nedan.


Fyllning

3 msk smör

3–4 stora morötter, skalade och grovt rivna

1 stor gul lök, skalad och skivad

2 klyftor vitlök, grovt rivna

1/2 liten purjolök, tvättad och tunt skivad

Röd chili, finhackad - mängd efter smak och chilins styrka

1 tärning grönsaksbuljong

2 dl vatten

1/2 röd paprika, tärnad

1/2 grön paprika, tärnad

½ gul paprika, tärnad

2 dl crèmefraiche

2 tsk flingsalt

svartpeppar efter smak

1 tsk grillkrydda

1 ½ tsk honung

6 dl riven smakrik ost


Panering

4 ägg, uppvispade

3–4 dl panko

Rapsolja eller jordnötsolja att fritera i ** Se tips 2 nedan.


Chili cheese

5 dl engelsk vällagrad cheddarost, grovt riven

2 dl parmesanost, finriven

2 dl Philadelphia cream cheese

1 dl majonnäs, Hellman eller hemslagen

½ tsk vitlökspulver

½ tsk lökpulver

1 tsk cayennepeppar

1 tsk paprika pulver

¼ tsk gurkmeja

1 msk srirachasås

1 tsk honung

Valfri mängd färsk Jalapeño och röd chili, finhackad

1 dl vårlök, finhackad

2 msk gräslök, finhackad

½ tsk havssalt

½ tsk nymald svartpeppar


Dekoration

Chili cheese

Gurka, stansad med utstickare i valfri form

Gräslök, hackad

Röd, gul och grön chili, tunt skivad

Gör så här

Dag 1

Börja med att göra fyllningen

1. Hetta upp en gryta med smör och fräs morötter, lök, vitlök och purjolök och chili i smör.

3 msk smör

3–4 stora morötter, skalade och grovt rivna

1 stor gul lök, skalad och skivad

2 klyftor vitlök, grovt rivna

1/2 liten purjolök, tvättad och skivad

Röd chili, finhackad och mängd efter smak


2. Späd med vatten och tillsätt buljongtärningen. Låt koka i 15 minuter.

1 tärning grönsaksbuljong

2 dl vatten


3. Tillsätt paprika och crèmefraiche och koka ytterligare 5 minuter eller tills allt kokat samman.

1/2 röd paprika, fint tärnad

1/2 grön paprika, fint tärnad

½ gul paprika, fint tärnad

2 dl crèmefraiche


4. Smaka av med salt, peppar, grillkrydda och honung

2 tsk flingsalt

svartpeppar efter smak

1 tsk grillkrydda

1 ½ tsk honung


Montera rulltårtan

5. Lägg ut brödskivorna på ett bakplåtspapper i en fyrkant och låt brödskivorna överlappa varandra. Lägg över plastfolie och kavla ut brödet så att det blir tunnare och sitter ihop.

9 rostbröd, kanterna bortskurna


6. Bred ut grönsaksfyllningen jämnt över brödet. Strö över ost och rulla ihop tårtan med hjälp av bakplåtspapperet.

6 dl riven smakrik ost


7. Plasta in rullen och låt den stå i kylen över natten.


Chili cheese

8. Färdigställ och mät upp alla ingredienser och blanda i en skål med lock. För en slät chili cheese som är lätt att spritsa kan den med fördel mixas slät i en kraftfull mixer eller matberedare. För en chunky version, ställ in skålen i kylen som den är. Chili cheese smakar bättre när den fått stå över natten så att smakerna hinner mogna och gifta sig.

5 dl engelsk vällagrad cheddarost, grovt riven

2 dl parmesanost, finriven

2 dl Philadelphia cream cheese

1 dl majonnäs, Hellman eller hemslagen

½ tsk vitlökspulver

½ tsk lökpulver

1 tsk cayennepeppar

1 tsk paprika pulver

¼ tsk gurkmeja

1 msk srirachasås

1 tsk honung

Valfri mängd färsk Jalapeño och röd chili, finhackad

1 dl vårlök, finhackad

2 msk gräslök, finhackad

½ tsk havssalt

½ tsk nymald svartpeppar


Dag 2

9. Mät upp ägg i en form som rymmer tårtan och panko i en annan lika rymlig form. Eventuellt kan det underlätta att dela tårtan i två så att den ryms i en stekpanna.

4 ägg, uppvispade

3–4 dl panko


10. Doppa tårtan i äggen så att den täcks runt om, även på kortsidorna, och doppa sedan i panko så att den täcks väl. Doppa tårtan i äggsmeten igen och ytterligare en gång i panko.


11. Sätt ugnen på 225 ˚C.


12. Hetta upp en rymlig stekpanna på medelhög värme med olja så att oljan når ca 1 cm djup. Lägg i den panerade rulltårtan och fritera den på alla sidor, även kortsidorna, tills den fått fin färg.

Rapsolja eller jordnötsolja att fritera i


13. Lägg över rulltårtan i en ugnsfast form och grädda den mitt i ugnen i 25–30 minuter.


14. Låt tårtan svalna i några minuter och lägg över den på ett serveringsfat. Spritsa chili cheese över tårtans ovansida och dekorera med utstansade grönsaker i önskad form. Strö över tunt skivad chili i olika färger samt hackad gräslök.

Chili cheese

Gurka, stansad i valfri form

Gräslök, hackad

Röd, gul och grön chili, tunt skivad


Servera tårtan med en grönsallad, gärna innehållande en smakrik blåmögelost


Tips och trick

Tips 1: Ta tillvara brödkanterna och gör ströbröd av dem.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°C.


2. Skär brödet i kuber och mixa därefter i en matberedare till smulor. Bred ut smulorna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och grädda i 10–12 minuter. Rör runt efter halva tiden så smulorna rostas jämnt.


3. Ta ut plåten och låt det svalna. Förvara brödet torrt, svalt och mörkt i en papperspåse eller burk med halvslutet lock.


Tips 2: För att undvika frityrlukt när man friterar är jordnötsolja ett bra alternativ. Utvecklingen av lukt och bismak är relativt låg när man friterar med jordnötsolja.




Kommentarer


bottom of page