Panerad varm smörgåsrulltårta med grönsaksfyllning toppad med chili cheese
- tastefusion
- 8 juni
- 4 min läsning
Uppdaterat: 22 juni
En lite annorlunda men väldigt god och smakrik varm smörgåstårta. Prova den!

Du behöver
9 rostbröd, kanterna bortskurna * Se tips 1 nedan.
Fyllning
3 msk smör
3–4 stora morötter, skalade och grovt rivna
1 stor gul lök, skalad och skivad
2 klyftor vitlök, grovt rivna
1/2 liten purjolök, tvättad och tunt skivad
Röd chili, finhackad - mängd efter smak och chilins styrka
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl vatten
1/2 röd paprika, tärnad
1/2 grön paprika, tärnad
½ gul paprika, tärnad
2 dl crèmefraiche
2 tsk flingsalt
svartpeppar efter smak
1 tsk grillkrydda
1 ½ tsk honung
6 dl riven smakrik ost
Panering
4 ägg, uppvispade
3–4 dl panko
Rapsolja eller jordnötsolja att fritera i ** Se tips 2 nedan.
Chili cheese
5 dl engelsk vällagrad cheddarost, grovt riven
2 dl parmesanost, finriven
2 dl Philadelphia cream cheese
1 dl majonnäs, Hellman eller hemslagen
½ tsk vitlökspulver
½ tsk lökpulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk paprika pulver
¼ tsk gurkmeja
1 msk srirachasås
1 tsk honung
Valfri mängd färsk Jalapeño och röd chili, finhackad
1 dl vårlök, finhackad
2 msk gräslök, finhackad
½ tsk havssalt
½ tsk nymald svartpeppar
Dekoration
Chili cheese
Gurka, stansad med utstickare i valfri form
Gräslök, hackad
Röd, gul och grön chili, tunt skivad
Gör så här
Dag 1
Börja med att göra fyllningen
1. Hetta upp en gryta med smör och fräs morötter, lök, vitlök och purjolök och chili i smör.
3 msk smör
3–4 stora morötter, skalade och grovt rivna
1 stor gul lök, skalad och skivad
2 klyftor vitlök, grovt rivna
1/2 liten purjolök, tvättad och skivad
Röd chili, finhackad och mängd efter smak
2. Späd med vatten och tillsätt buljongtärningen. Låt koka i 15 minuter.
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl vatten
3. Tillsätt paprika och crèmefraiche och koka ytterligare 5 minuter eller tills allt kokat samman.
1/2 röd paprika, fint tärnad
1/2 grön paprika, fint tärnad
½ gul paprika, fint tärnad
2 dl crèmefraiche
4. Smaka av med salt, peppar, grillkrydda och honung
2 tsk flingsalt
svartpeppar efter smak
1 tsk grillkrydda
1 ½ tsk honung
Montera rulltårtan
5. Lägg ut brödskivorna på ett bakplåtspapper i en fyrkant och låt brödskivorna överlappa varandra. Lägg över plastfolie och kavla ut brödet så att det blir tunnare och sitter ihop.
9 rostbröd, kanterna bortskurna
6. Bred ut grönsaksfyllningen jämnt över brödet. Strö över ost och rulla ihop tårtan med hjälp av bakplåtspapperet.
6 dl riven smakrik ost
7. Plasta in rullen och låt den stå i kylen över natten.
Chili cheese
8. Färdigställ och mät upp alla ingredienser och blanda i en skål med lock. För en slät chili cheese som är lätt att spritsa kan den med fördel mixas slät i en kraftfull mixer eller matberedare. För en chunky version, ställ in skålen i kylen som den är. Chili cheese smakar bättre när den fått stå över natten så att smakerna hinner mogna och gifta sig.
5 dl engelsk vällagrad cheddarost, grovt riven
2 dl parmesanost, finriven
2 dl Philadelphia cream cheese
1 dl majonnäs, Hellman eller hemslagen
½ tsk vitlökspulver
½ tsk lökpulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk paprika pulver
¼ tsk gurkmeja
1 msk srirachasås
1 tsk honung
Valfri mängd färsk Jalapeño och röd chili, finhackad
1 dl vårlök, finhackad
2 msk gräslök, finhackad
½ tsk havssalt
½ tsk nymald svartpeppar
Dag 2
9. Mät upp ägg i en form som rymmer tårtan och panko i en annan lika rymlig form. Eventuellt kan det underlätta att dela tårtan i två så att den ryms i en stekpanna.
4 ägg, uppvispade
3–4 dl panko
10. Doppa tårtan i äggen så att den täcks runt om, även på kortsidorna, och doppa sedan i panko så att den täcks väl. Doppa tårtan i äggsmeten igen och ytterligare en gång i panko.
11. Sätt ugnen på 225 ˚C.
12. Hetta upp en rymlig stekpanna på medelhög värme med olja så att oljan når ca 1 cm djup. Lägg i den panerade rulltårtan och fritera den på alla sidor, även kortsidorna, tills den fått fin färg.
Rapsolja eller jordnötsolja att fritera i
13. Lägg över rulltårtan i en ugnsfast form och grädda den mitt i ugnen i 25–30 minuter.
14. Låt tårtan svalna i några minuter och lägg över den på ett serveringsfat. Spritsa chili cheese över tårtans ovansida och dekorera med utstansade grönsaker i önskad form. Strö över tunt skivad chili i olika färger samt hackad gräslök.
Chili cheese
Gurka, stansad i valfri form
Gräslök, hackad
Röd, gul och grön chili, tunt skivad
Servera tårtan med en grönsallad, gärna innehållande en smakrik blåmögelost
Tips och trick
Tips 1: Ta tillvara brödkanterna och gör ströbröd av dem.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Skär brödet i kuber och mixa därefter i en matberedare till smulor. Bred ut smulorna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och grädda i 10–12 minuter. Rör runt efter halva tiden så smulorna rostas jämnt.
3. Ta ut plåten och låt det svalna. Förvara brödet torrt, svalt och mörkt i en papperspåse eller burk med halvslutet lock.
Tips 2: För att undvika frityrlukt när man friterar är jordnötsolja ett bra alternativ. Utvecklingen av lukt och bismak är relativt låg när man friterar med jordnötsolja.




Kommentarer