top of page

Portabello carpaccio med tryffelmajonäs

Uppdaterat: 7 apr. 2024

Portabello Carpaccio som serveras med tryffelmajjo, ruccola, riven parmesan & pinjenötter är en riktig smakexplosion, vill jag lova. En enkel rätt att laga men den är en riktig höjdare. En vän som vanligtvis inte äter svamp bjöds på denna och ville ha mer. Hans citat: "En vackert upplagd tapas väckte min nyfikenhet. En för mig ny tilltalande smak fanns där. Portabello carpaccion fick mig att öppna sinnet och våga prova nya rätter."


ree





Du behöver

1 – 1 ½ stor färsk och fast Portabello svamp

2 nävar Rucolasallad

4 msk rostade pinjenötter

Flingsalt

Nymald svartpeppar

Saft av ½ citron

Färsk och vällagrad parmesanost på bit

Kvalitativ olivolja

½ citron delad i 4 klyftor


Tryffelmajonnäs

1 ½ dl Hellmans majonnäs

1 ½ msk tryffelpasta alternativt lite färsk hackad tryffel.

1 ½ msk Tryffelolja

¾ tsk tryffelsalt

Nymald svartpeppar

¾ tsk honung

Gör så här

1. Börja med att göra tryffelmajonnäs genom att blanda samman alla ingredienser. Ställ skålen i kylen så att smakerna får mogna.

1 ½ dl Hellmans majonnäs

1 ½ msk tryffelpasta alternativt lite färsk hackad tryffel.

1 ½ msk Tryffelolja

¾ tsk tryffelsalt

Nymald svartpeppar

¾ tsk honung


2. Skölj, torka och skär bort nedre stjälken, fjällen och nedre kanten på portabellosvampen så att det blir en jämn och skarp kant runt hatten. Använd en liten och vass kniv. Skiva sedan svamphatten mycket tunt på en vass mandolin.

1 stor färsk och fast Portabello svamp


3. Rosta pinjenötter i en torr stekpanna.

4 msk rostade pinjenötter


4. Strö ut en halv näve ruccolasallad på varje tallrik.

2 nävar Rucolasallad


5. Lägg en fjärdedel av svampen på varje tallrik i ett vackert mönster.

Tunt skivad portabello


6. Strö flingsalt och nymald svartpeppar över hela anrättningen.

Flingsalt

Nymald svartpeppar


7. Stänk pressad citronsaft över svampen.

Saft av ½ citron


8. Strö på ca 1 msk rostade pinjenötter/tallrik.

4 msk rostade pinjenötter


9. Hyvla över parmesan.

Färsk och vällagrad parmesanost på bit


10. Ringla kvalitativ olivolja över hela anrättningen.

Kvalitativ olivolja


11. Spritsa ut tryffelmajonnäs längs kanten på tallriken och lägg en citronklyfta på varje tallrik.

Tryffelmajonnäs

Citronklyftor


Kommentarer


bottom of page