Purjo- och basilikapesto
- tastefusion
- 10 feb. 2024
- 1 min läsning
Uppdaterat: 9 mars 2024
Detta är ett bra sätt att tillvarata de mörkgröna delarna av purjolöken som annars ofta slängs. Peston kan frysas och den används som annan pesto, exempelvis till pasta.

Du behöver
Olivolja att steka i
2 ½ dl mjukstekta purjolöksblad
1–2 dl vatten
2 dl färsk basilika
5 msk pinjenötter
1 tsk balsamvinäger
1 tsk honung
3 dl riven parmesanost
2 dl olivolja
1 tsk flingsalt
Nymald svartpeppar
Gör så här
1. Tvätta och finhacka de mörka delarna av purjolöken. Hetta upp en stekpanna och häll i lite olivolja följt av purjohacket. Sänk värmen till låg och låt purjon steka i cirka en timme. Rör om då och då. När purjon börjar bli mjuk kan vatten tillsättas i små mängder i flera omgångar. Purjon ska vara helt mjuk när den är klar men inte ha tagit färg. Låt den svalna.
Olivolja att steka i
2 ½ dl mjukstekta purjolöksblad
1–2 dl vatten
2. Lägg purjolöksbladen tillsammans med basilika, pinjenötter, balsamvinäger, honung, parmesanost ¼ av olivoljan. Mixa till en pesto.
2 dl färsk basilika
5 msk pinjenötter
1 tsk balsamvinäger
1 tsk honung
3 dl riven parmesanost
1/2 dl olivolja
3. Tillsätt resterande olja och salt och peppar. Kör mixern tills peston är helt slät.
1 1/2 dl olivolja
1 tsk flingsalt
Nymald svartpeppar




Kommentarer