top of page

Skagenröra med chili

Uppdaterat: 7 apr. 2024

Skagenröra eller toast Skagen är en av de vanligaste förrätterna i Sverige, skapad av den kända svenska kocken Tore Wretman på 1950-talet. I Wretmans recept är det bara räkor, majonnäs och enligt vissa återgivningar dill. Vår version innehåller de klassiska smakerna kombinerat med nya och spännande smaker som ger en tvist med lite sting. Denna version av Skagen har av en foodie med speciell fäbless för Skagenröra utnämnts som den godaste han ätit. Skagen kan serveras på många olika sätt. Se längst ner i receptet.


Skagenröra toppad med citron serverat på bröd med en dillkvist





Du behöver

240 g kokta räkor av god kvalitet, skalad vikt

½ röd lök, finhackad och lagd i iskallt vatten

½ - 1 finhackad röd chili

2 tsk finhackad dill

Rivet skal av ½ citron, tvättad

1 tsk citronsaft

3/4 dl Hellmans eller hemslagen majonnäs

½ dl crème fraiche

2 tsk dijonsenap

½ tsk honung

Nymald svartpeppar

Eventuellt en nypa flingsalt


Dekoration

Löjrom eller valfri rom

Dillvippor

Små klyftor eller skivor av citron


Förslag på tillbehör för servering

Vitt skivat och smörstekt bröd

Hemgjorda eller köpta krustader

Friterade Gyozablad

Smörstekta rundlar av kavring

Vetetortillas eller tunnbröd

Rucola

Hemgjorda eller köpta tunnbrödskex


Gör så här

1. Förbered alla ingredienser genom att finhacka rödlök och vattna ur den i iskallt vatten för att göra den mindre skarp och lite krispig. Sila av den och krama ur all vätska. Skala räkor eller sila av och krama ur all vätska, om räkor i lag används. Finhacka chili och dill. Riv citronskal och pressa citron.

½ röd lök, finhackad och lagd i iskallt vatten

240 g kokta räkor av god kvalitet, skalad vikt

½ - 1 finhackad röd chili

2 tsk finhackad dill

Rivet skal av ½ citron, tvättad

1 tsk citronsaft


2. Blanda alla blöta ingredienser väl i en skål.

3/4 dl Hellmans eller hemslagen majonnäs

½ dl crème fraiche

2 tsk dijonsenap

½ tsk honung

1 tsk citronsaft


3. Tillsätt övriga ingredienser utom räkor och salt - blanda väl.

2 tsk finhackad dill

½ röd lök, finhackad och lagd i iskallt vatten

½ - 1 finhackad röd chili

Rivet skal av ½ citron, tvättad

Nymald svartpeppar


4. Vänd ner räkorna och smaka av för att avgöra om det behövs salt (räkorna kan göra att det blir tillräckligt salt) eller om mer svartpeppar och/eller chili behöver tillsättas.

240 g kokta räkor av god kvalitet, skalad vikt

Eventuellt en nypa flingsalt


Serveringsförslag:

1. Smörstekta brödskivor som toppas med skagenröra och löjrom eller annan valfri rom. Dekorera med en liten bit citron och en dillvippa. Skagenröran kan också serveras med det smörstekta brödet vid sidan, skuret i trianglar.

Vitt skivat och smörstekt bröd

Löjrom eller valfri rom

Dillvippor

Små klyftor eller skivor av citron


2. Fyllning i färdigköpta eller hemgjorda krustader. Toppa med en dillvippa och eventuellt lite rom och en bit citron.

Hemgjorda eller köpta krustader

Löjrom eller valfri rom

Dillvippor

Små klyftor eller skivor av citron


3. Toppa friterade Gyozablad med Skagenröra och dekorera med valfri rom, dillvippa och en liten bit citron.

Friterade Gyozablad

Löjrom eller valfri rom

Dillvippor

Små klyftor eller skivor av citron


4. Stansa ut runda bitar av kavring. Smörstek kavringen och toppa med skagenröra, valfri rom, dillvippa och en bit citron.

Smörstekta rundlar av kavring

Löjrom eller valfri rom

Dillvippor

Små klyftor eller skivor av citron


5. Smöra vetetortillas eller tunnbröd sparsamt. Bred ut ett lager Skagenröra över hela ytan, och toppa med lite rucola (kan uteslutas). Rulla ihop brödet tight och skär snittar. Ställ snittarna på ett serveringsfat med snittytan uppåt. Servera som de är alternativt toppa med löjrom eller valfri rom, dillvippor och små bitar av citron innan servering.

Vetetortillas eller tunnbröd

Smör

Rucola (kan uteslutas)

Löjrom eller valfri rom (kan uteslutas)

Dillvippor (kan uteslutas)

Små klyftor eller skivor av citron (kan uteslutas)



6. Servera Skagen i en liten individuell skål eller kopp. Toppa med valfri rom, dillvippor, bitar av citron och tryck ner 2–3 långa stavar av tunnbrödskex i Skagenröran.

Löjrom eller valfri rom

Dillvippor

Små klyftor eller skivor av citron

Hemgjorda eller köpta tunnbrödskex



Tips: Spar alla räkskal och huvuden. Lägg i en påse i frysen tills du har tillräckligt för att göra en skaldjursfond.







Kommentarer


bottom of page