Skaldjurssoppa med jalapeñopotatis
- tastefusion
- 30 mars 2024
- 4 min läsning
Uppdaterat: 21 aug.
Min dotter tillbringade en sommarvecka längs västkusten. Där åt hon en soppa som hon bara älskade. Hon skickade ett foto och en övergripande beskrivning av soppans innehåll. Jag har utifrån det försökt återskapa den och enligt min dotter är min version snäppet godare. Det kan te sig komplicerat att göra den med många steg men det är faktiskt inte så komplicerat. Har man färdig skaldjursfond i frysen så går det snabbt att sno ihop den. Jalapeñopotatisen ger en spännande smakbrytning.

Du behöver
Skaldjursfond
1 kg skal från räkor, kräftor och/eller hummer
1 morot, grovt skivad
1 stor gul lök, skuren i grova bitar
½ purjolök (det går bra att använda den mörkgröna delen), tvättad och skuren i bitar
½ stor eller en liten fänkål (eller 1 msk fänkålsfrön), skuren i bitar
150 g rotselleri, skalad och skuren i bitar
2 ½ msk tomatpuré
½ dl rapsolja
Vatten
2 dl torrt vitt vin
10 vitpepparkorn
1 lagerblad
Jalapeñopotatis
600 g små fasta potatisar
2 solovitlökar eller 6 stora klyftor vitlök, finrivna
2–3 jalapeños, finhackade
1 dl olivolja
2 tsk honung
2 tsk flingsalt
Generöst med nymald svartpeppar
Smörstekt fänkål
1/2 stor eller en hel liten fänkål
2 msk smör
Salt och peppar
1 tsk honung
Soppbas
2, 5 dl skaldjursfond
1 msk konjak
3 dl syrad grädde (alternativt crèmefraiche)
1 dl vispgrädde
Ca ½ tsk finhackad röd chili (mängd beroende på chilins styrka).
½ tsk Pul biber
1 tsk honung
Salt och nymald svartpeppar
Skaldjur
200 g kokta skalade räkor
Garnering
1 liten morot, skalad och skuren i tunna strimlor eller figurer och stekta i smör (kan uteslutas)
Dillvippor
Gör så här
Börja med att göra fond om du inte har färdig fond i frysen:
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Lägg skalen i en bunke och krossa dem med en hammare. Bred sedan ut skalen i en långpanna.
1 kg skal från räkor, kräftor och/eller hummer
3. Fördela morot, lök, purjolök, fänkål eller fänkålsfrön och rotselleri över skalen. Klicka över tomatpuré och stänk över rapsolja. Sätt in i ugnen och rosta skal och grönsaker i 10 – 15 minuter.
1 morot, grovt skivad
1 stor gul lök, skuren i grova bitar
½ purjolök (det går bra att använda den mörkgröna delen), tvättad och skuren i bitar
½ stor eller en liten fänkål (eller 1 msk fänkålsfrön), skuren i bitar
150 g rotselleri, skalad och skuren i bitar
2 ½ msk tomatpuré
½ dl rapsolja
4. Lägg över skal en och grönsakerna i en rymlig gryta eller kastrull. Tillsätt vin, vitpepparkorn och lagerblad. Fyll kastrullen med vatten så att det täcker skaldjur och grönsaker. Låt koka sakta i 30 minuter. Skumma fonden regelbundet.
Vatten
2 dl torrt vitt vin
10 vitpepparkorn
1 lagerbla
5. Dra bort från värmen och låt fonden med grönsaker och skal stå tills det svalnat helt, ca 1 timme.
6. Sila av fonden direkt ner i en rymlig gryta eller kastrull. Pressa ut så mycket vätska som det går ur skal och grönsaker. Kassera skal och grönsaker.
7. Koka upp fonden utan lock. När den kokat upp sänks värmen så att den sjuder. Låt fonden koka ner till hälften, ca 1 timme. Skumma av fonden regelbundet.
8. Frys in skaldjursfonden i små portioner om det blir något över.
Jalapeñopotatis
9. Sätt ugnen på 210˚C.
10. Koka potatis och låt den kallna. Skala potatisen och dela dem i 4 små klyftor och lägg dem i en rymlig skål.
600 g små fasta potatisar
11. Lägg vitlök, jalapeño, olivolja, honung, flingsalt och svartpeppar i en matberedare mixa till en slät puré.
2 solovitlökar eller 6 stora klyftor vitlök, finrivna
2–3 jalapeños, finhackade
1 dl olivolja
2 tsk honung
2 tsk flingsalt
Generöst med nymald svartpeppar
12. Häll purén över potatisarna och massera in den i potatisen.
13. Sprid ut potatisen med marinad i en långpanna och stek potatisklyftorna med marinad i ugnen i 210˚C i ca 40 minuter.
Smörstekt fänkol
14. Skiva fänkålen tunt och skär därefter skivorna i bitar.
1/2 stor eller en hel liten fänkål
15. Hetta upp en stekpanna och lägg i smöret. När smöret slutat fräsa tillsätts fänkål. Stek under omrörning i ett par minuter.
2 msk smör
16. Salta, peppra och ringla över honung. Blanda väl och låt blandningen fräsa under omrörning i en halv minut.
Salt och peppar
1 tsk honung
Soppbas
17. Häll skaldjursfond, chili, konjak, syrad grädde och vispgrädde i en gryta eller kastrull och koka upp.
2, 5 dl skaldjursfond
1 msk konjak
3 dl syrad grädde (alternativt crèmefraiche)
1 dl vispgrädde
Salt och nymald svartpeppar
18. Tillsätt röd chili, Pul biber och honung samt salt och peppar Låt soppbasen sjuda i ca 5 minuter under omrörning. Säkerställ att soppbasen inte kokar över eller bränns vid.
Ca ½ tsk finhackad röd chili (mängd beroende på chilins styrka).
½ tsk Pul biber
1 tsk honung
Salt och nymald svartpeppar
Montering
19. Lägg potatisklyftorna i en liten centrerad hög i mitten av en djup tallrik.
20. Lägg smörstekt fänkål ovanpå högen med potatis
21. Toppa högen med skalade räkor.
200 g kokta skalade räkor
22. Vid servering – häll på den varma soppbasen och toppa med en dillkvist och eventuellt några strimlor morot.
1 liten morot, skalad och skuren i tunna strimlor eller figurer och stekta i smör (kan uteslutas)
Dillvippor
Servera soppan med ett gott bröd, gärna vitlöksbröd.
Tips: Spar alla räkskal och huvuden. Lägg i en påse i frysen tills du har tillräckligt för att göra en skaldjursfond.




Kommentarer