top of page

Skaldjurssoppa med jalapeñopotatis

Uppdaterat: 21 aug.

Min dotter tillbringade en sommarvecka längs västkusten. Där åt hon en soppa som hon bara älskade. Hon skickade ett foto och en övergripande beskrivning av soppans innehåll. Jag har utifrån det försökt återskapa den och enligt min dotter är min version snäppet godare. Det kan te sig komplicerat att göra den med många steg men det är faktiskt inte så komplicerat. Har man färdig skaldjursfond i frysen så går det snabbt att sno ihop den. Jalapeñopotatisen ger en spännande smakbrytning.


Skaldjurssoppa toppad med dill och jalapeno





Du behöver

Skaldjursfond

1 kg skal från räkor, kräftor och/eller hummer

1 morot, grovt skivad

1 stor gul lök, skuren i grova bitar

½ purjolök (det går bra att använda den mörkgröna delen), tvättad och skuren i bitar

½ stor eller en liten fänkål (eller 1 msk fänkålsfrön), skuren i bitar

150 g rotselleri, skalad och skuren i bitar

2 ½ msk tomatpuré

½ dl rapsolja

Vatten

2 dl torrt vitt vin

10 vitpepparkorn

1 lagerblad


Jalapeñopotatis

600 g små fasta potatisar

2 solovitlökar eller 6 stora klyftor vitlök, finrivna

2–3 jalapeños, finhackade

1 dl olivolja

2 tsk honung

2 tsk flingsalt

Generöst med nymald svartpeppar


Smörstekt fänkål

1/2 stor eller en hel liten fänkål

2 msk smör

Salt och peppar

1 tsk honung


Soppbas

2, 5 dl skaldjursfond

1 msk konjak

3 dl syrad grädde (alternativt crèmefraiche)

1 dl vispgrädde

Ca ½ tsk finhackad röd chili (mängd beroende på chilins styrka).

½ tsk Pul biber

1 tsk honung

Salt och nymald svartpeppar


Skaldjur

200 g kokta skalade räkor


Garnering

1 liten morot, skalad och skuren i tunna strimlor eller figurer och stekta i smör (kan uteslutas)

Dillvippor

Gör så här

Börja med att göra fond om du inte har färdig fond i frysen:


1. Sätt ugnen på 225°.


2. Lägg skalen i en bunke och krossa dem med en hammare. Bred sedan ut skalen i en långpanna.

1 kg skal från räkor, kräftor och/eller hummer


3. Fördela morot, lök, purjolök, fänkål eller fänkålsfrön och rotselleri över skalen. Klicka över tomatpuré och stänk över rapsolja. Sätt in i ugnen och rosta skal och grönsaker i 10 – 15 minuter.

1 morot, grovt skivad

1 stor gul lök, skuren i grova bitar

½ purjolök (det går bra att använda den mörkgröna delen), tvättad och skuren i bitar

½ stor eller en liten fänkål (eller 1 msk fänkålsfrön), skuren i bitar

150 g rotselleri, skalad och skuren i bitar

2 ½ msk tomatpuré

½ dl rapsolja


4. Lägg över skal en och grönsakerna i en rymlig gryta eller kastrull. Tillsätt vin, vitpepparkorn och lagerblad. Fyll kastrullen med vatten så att det täcker skaldjur och grönsaker. Låt koka sakta i 30 minuter. Skumma fonden regelbundet.

Vatten

2 dl torrt vitt vin

10 vitpepparkorn

1 lagerbla


5. Dra bort från värmen och låt fonden med grönsaker och skal stå tills det svalnat helt, ca 1 timme.


6. Sila av fonden direkt ner i en rymlig gryta eller kastrull. Pressa ut så mycket vätska som det går ur skal och grönsaker. Kassera skal och grönsaker.


7. Koka upp fonden utan lock. När den kokat upp sänks värmen så att den sjuder. Låt fonden koka ner till hälften, ca 1 timme. Skumma av fonden regelbundet.


8. Frys in skaldjursfonden i små portioner om det blir något över.


Jalapeñopotatis

9. Sätt ugnen på 210˚C.


10. Koka potatis och låt den kallna. Skala potatisen och dela dem i 4 små klyftor och lägg dem i en rymlig skål.

600 g små fasta potatisar


11. Lägg vitlök, jalapeño, olivolja, honung, flingsalt och svartpeppar i en matberedare mixa till en slät puré.

2 solovitlökar eller 6 stora klyftor vitlök, finrivna

2–3 jalapeños, finhackade

1 dl olivolja

2 tsk honung

2 tsk flingsalt

Generöst med nymald svartpeppar


12. Häll purén över potatisarna och massera in den i potatisen.


13. Sprid ut potatisen med marinad i en långpanna och stek potatisklyftorna med marinad i ugnen i 210˚C i ca 40 minuter.


Smörstekt fänkol

14. Skiva fänkålen tunt och skär därefter skivorna i bitar.

1/2 stor eller en hel liten fänkål


15. Hetta upp en stekpanna och lägg i smöret. När smöret slutat fräsa tillsätts fänkål. Stek under omrörning i ett par minuter.

2 msk smör


16. Salta, peppra och ringla över honung. Blanda väl och låt blandningen fräsa under omrörning i en halv minut.

Salt och peppar

1 tsk honung


Soppbas

17. Häll skaldjursfond, chili, konjak, syrad grädde och vispgrädde i en gryta eller kastrull och koka upp.

2, 5 dl skaldjursfond

1 msk konjak

3 dl syrad grädde (alternativt crèmefraiche)

1 dl vispgrädde

Salt och nymald svartpeppar


18. Tillsätt röd chili, Pul biber och honung samt salt och peppar Låt soppbasen sjuda i ca 5 minuter under omrörning. Säkerställ att soppbasen inte kokar över eller bränns vid.

Ca ½ tsk finhackad röd chili (mängd beroende på chilins styrka).

½ tsk Pul biber

1 tsk honung

Salt och nymald svartpeppar


Montering

19. Lägg potatisklyftorna i en liten centrerad hög i mitten av en djup tallrik.


20. Lägg smörstekt fänkål ovanpå högen med potatis


21. Toppa högen med skalade räkor.

200 g kokta skalade räkor


22. Vid servering – häll på den varma soppbasen och toppa med en dillkvist och eventuellt några strimlor morot.

1 liten morot, skalad och skuren i tunna strimlor eller figurer och stekta i smör (kan uteslutas)

Dillvippor


Servera soppan med ett gott bröd, gärna vitlöksbröd.

Tips: Spar alla räkskal och huvuden. Lägg i en påse i frysen tills du har tillräckligt för att göra en skaldjursfond.




Kommentarer


bottom of page