top of page

Snittar eller toast med enkel räkröra

Uppdaterat: 7 apr. 2024

En enkel elegans som är förvånansvärt god trots sina få ingredienser. Det är en tidlös klassiker som kombinerar frasig toast med en krämig och smakrik räkröra. Detta recept är den perfekta lösningen för alla tillfällen när du behöver sno ihop något snabbt. Servera som ett tilltugg till drinken, som en förrätt eller som en tapas.


toast med räkröra toppad med dill och citron





Du behöver

175 g schalottenlök, skalad vikt, finhackad

240 g räkor, skalad vikt, hackad (reservera 1 hel räka/snitt för dekoration)

1 ½ dl hemslagen eller Hellmans majonnäs

Skivor av kavring eller vitt bröd, kanter bortskurna fyrkantiga eller utstansade runda bitar (storlek beroende på om det ska serveras som tilltugg eller förrätt)

Smör att steka i


Dekoration

1 skalad hel räka/snitt

1 dillvippa/snitt

1 citron, skivad eller delade skivor

Löjrom eller annan valfri rom (kan uteslutas)

Mixade spröda salladsblad

Crème de balsamico

Olivolja av god kvalitet

Flingsalt

Nymald svartpeppar

Gör så här

1. Hacka schalottenlök och lägg den i kallt vatten, gärna med is i. Det gör löken krispig och mindre skarp i smaken.

175 g schalottenlök, skalad vikt, finhackad


2. Hacka räkor men reservera en eller några hela räkor till dekoration. Blanda räkorna med majonnäsen.

240 g räkor, skalad vikt, hackad (reservera 1 hel räka/snitt för dekoration)

1 ½ dl hemslagen eller Hellmans majonnäs


3. Sila av vattnet från löken och torka den med hushållspapper. Tillsätt löken i räk- och majonnäsblandningen.


4. Skär bort kanter och stansa ut rundlar eller fyrkanter av brödet. Storlek beroende på om de ska serveras som snittar eller förrätt.

Skivor av kavring eller vitt bröd, kanter bortskurna fyrkantiga eller utstansade runda bitar (storlek beroende på om det ska serveras som tilltugg eller förrätt)


5. Hetta upp en stekpanna och stek brödet knaprigt på båda sidor.

Smör att steka

Skivor av kavring eller vitt bröd, kanter bortskurna fyrkantiga eller utstansade runda bitar


6. Strö ut lite blandad sallad på individuella tallrikar (om den ska serveras som förrätt) eller ett uppläggningsfat. Lägg på brödskivorna och toppa med räkröra.

Mixade spröda salladsblad


7. Dekorera snittarna eller förrättstoasten med skalade räkor, dill, citron och eventuellt rom.

1 skalad hel räka/snitt

1 dillvippa/snitt

1 citron, skivad eller delade skivor

Löjrom eller annan valfri rom (kan uteslutas)


8. Ringla crème de balsamico och olivolja över salladsbladen och strö över flingsalt och nymald svartpeppar.

Crème de balsamico

Olivolja av god kvalitet

Flingsalt

Nymald svartpeppar


Tip: Spar alla räkskal och huvuden. Lägg i en påse i frysen tills du har tillräckligt för att göra en skaldjursfond.



Kommentarer


bottom of page