Snittar eller toast med enkel räkröra
- tastefusion
- 30 mars 2024
- 1 min läsning
Uppdaterat: 7 apr. 2024
En enkel elegans som är förvånansvärt god trots sina få ingredienser. Det är en tidlös klassiker som kombinerar frasig toast med en krämig och smakrik räkröra. Detta recept är den perfekta lösningen för alla tillfällen när du behöver sno ihop något snabbt. Servera som ett tilltugg till drinken, som en förrätt eller som en tapas.

Du behöver
175 g schalottenlök, skalad vikt, finhackad
240 g räkor, skalad vikt, hackad (reservera 1 hel räka/snitt för dekoration)
1 ½ dl hemslagen eller Hellmans majonnäs
Skivor av kavring eller vitt bröd, kanter bortskurna fyrkantiga eller utstansade runda bitar (storlek beroende på om det ska serveras som tilltugg eller förrätt)
Smör att steka i
Dekoration
1 skalad hel räka/snitt
1 dillvippa/snitt
1 citron, skivad eller delade skivor
Löjrom eller annan valfri rom (kan uteslutas)
Mixade spröda salladsblad
Crème de balsamico
Olivolja av god kvalitet
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Gör så här
1. Hacka schalottenlök och lägg den i kallt vatten, gärna med is i. Det gör löken krispig och mindre skarp i smaken.
175 g schalottenlök, skalad vikt, finhackad
2. Hacka räkor men reservera en eller några hela räkor till dekoration. Blanda räkorna med majonnäsen.
240 g räkor, skalad vikt, hackad (reservera 1 hel räka/snitt för dekoration)
1 ½ dl hemslagen eller Hellmans majonnäs
3. Sila av vattnet från löken och torka den med hushållspapper. Tillsätt löken i räk- och majonnäsblandningen.
4. Skär bort kanter och stansa ut rundlar eller fyrkanter av brödet. Storlek beroende på om de ska serveras som snittar eller förrätt.
Skivor av kavring eller vitt bröd, kanter bortskurna fyrkantiga eller utstansade runda bitar (storlek beroende på om det ska serveras som tilltugg eller förrätt)
5. Hetta upp en stekpanna och stek brödet knaprigt på båda sidor.
Smör att steka
Skivor av kavring eller vitt bröd, kanter bortskurna fyrkantiga eller utstansade runda bitar
6. Strö ut lite blandad sallad på individuella tallrikar (om den ska serveras som förrätt) eller ett uppläggningsfat. Lägg på brödskivorna och toppa med räkröra.
Mixade spröda salladsblad
7. Dekorera snittarna eller förrättstoasten med skalade räkor, dill, citron och eventuellt rom.
1 skalad hel räka/snitt
1 dillvippa/snitt
1 citron, skivad eller delade skivor
Löjrom eller annan valfri rom (kan uteslutas)
8. Ringla crème de balsamico och olivolja över salladsbladen och strö över flingsalt och nymald svartpeppar.
Crème de balsamico
Olivolja av god kvalitet
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Tip: Spar alla räkskal och huvuden. Lägg i en påse i frysen tills du har tillräckligt för att göra en skaldjursfond.




Kommentarer