top of page

Stekt röding med pressad potatis och citron- och basilikasås

Uppdaterat: 8 apr. 2024

Laga en smakfull middag på stekt Röding med pressad potatis och citron- och basilikasås – det är en härlig kombination av söta och syrliga smaker som förenar klassiska svenska smaker med nya. Den underbart goda stekta rödingen serveras tillsammans med pressad mjuk och fluffig potatis samt en fräsch, aromatisk sås gjord på citron och basilika. En rätt som inte bara är njutbar för gommen utan även ett vackert inslag på middagsbordet.


stekt röding serverad med pressad potatis och sås samt sallad





Du behöver

4 rödingfiléer á ca 150 g

1 msk rapsolja

2 msk smör

Salt

1 kg fast potatis, skalad

1 msk smör

½ msk salt

Vitpeppar


Citron- och basilikasås

0,75 dl hemslagen eller Hellmans majonnäs

¼-½ tsk sambal oelek eller färsk röd chili, finhackad

2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade eller rivna på den grova sidan av rivjärnet.

1 ½ kruka basilika

En handfull färsk spenat (för färgens skull)

2 ½ tsk honung

Flingsalt

Nymald svartpeppar

2 dl crèmefraiche

Skal av en citron, finriven

2 ½ tsk citronsaft

Gör så här

Börja med att göra citron- och basilikasåsen

1. Lägg basilika, spenat, vitlök, majonnäs och honung i en mixer eller matberedare. Mixa tills blandningen är finfördelad och skrapa sidorna med en slickepott emellanåt.

0,75 dl hemslagen eller Hellmans majonnäs

¼-½ tsk sambal oelek eller färsk röd chili, finhackad

2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade eller rivna på den grova sidan av rivjärnet.

1 ½ kruka basilika

En handfull färsk spenat (för färgens skull)

2 ½ tsk honung

Flingsalt och nymald svartpeppar


2. Tillsätt crèmefraiche och kör mixern igen tills allt blandats.

2 dl crèmefraiche


3. Lägg finrivet citronskal i en kastrull och häll på ½ - 1 dl vatten. Koka upp och låt koka i 30 sekunder. Sila av vattnet och tillsätt citronskalet och citronsaften i basilikasåsen.

Skal av en citron, finriven

2 ½ tsk citronsaft


4. Smaka av med salt och peppar och ställ såsen åt sidan.

Flingsalt

Nymald svartpeppar


5. Lägg den skalade potatisen i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker potatisen. Tillsätt salt och 1 msk smör. Koka upp och låt potatisen koka 15–20 minuter på medelvärme och med ett lock på glänt tills den är mjuk men inte överkokt. Häll av vattnet och lägg i ett hushållspapper och sätt på locket så att potatisen får ånga av.

1 kg fast potatis, skalad

½ msk salt

1 msk smör


6. Under tiden som potatisen kokar så förbereds fisken. Skölj och torka den torr. Dela varje filé i tre bitar och salta på skinnsidan. Låt fisken stå i ca 5 – 10 minuter med saltet på.

4 rödingfiléer á ca 150 g

Salt


7. Hetta upp en stekpanna och ha i rapsolja. Stek fisken på medelvärme i ca 4 minuter med skinnsidan ner. Pressa initialt ner fisken med en stekspade i 15–20 sekunder.

4 rödingfiléer á ca 150 g

1 msk rapsolja


8. Tillsätt smör och stek i ytterligare 3 minuter på medelvärme, fortsatt med skinnsidan ner. Ös med lite smör. När fisken är genomstekt tas den bort från värmen.

2 msk smör


9. Lägg potatisen i en potatispress och pressa den. Smaka av med extra salt och lite vitpeppar utan att röra om.

Salt

Vitpeppar


10. Lägg sås på individuella tallrikar och lägg fisken på såsen med skinnsidan uppåt. På så sätt ger såsen smak åt fisken. Servera med pressad potatis och en grönsak, exempelvis vitlöksstekt sparris

Tips 1: Genom att koka potatisen med en klick smör i vattnet förhöjs smaken avsevärt.

Tips 2: Spar potatisskalen och lägg dem i kallt vatten i kylen tills de är riktigt kalla. Sila av vattnet och torka skalen. Fritera dem i olja i omgångar tills de bli knapriga. Låt dem rinna av på hushållspapper. Strö över flingsalt eller ännu hellre tryffelsalt omedelbart. När alla skal är friterade kan man med fördel stänka över lite tryffelolja och strö över riven parmesanost och blanda runt.

Comentários


bottom of page