Trattkantarellsoppa med bacon
- tastefusion
- 1 mars
- 2 min läsning
Trattkantarellsoppa är alltid fantastiskt gott men extra gott är det under kyliga höstkvällar. Den här soppan är ganska mäktig och det blir en ganska stor mängd soppa. Jag brukar servera soppan som en förrätt i sparsamma portioner. Halvera receptet eller frys in soppan om mindre mängd önskas. Den går utmärkt att frysa men tillsätt då smörstekta kantareller, bacon och gräslök först när det är dags att servera.

Du behöver
50 g smör
2 dl schalottenlök, finhackad
2 msk vitlök, finhackad
½ röd chili, finhackad
2 lagerblad
400 + 100 g (avkokt vikt) trattkantarell
2 ½ dl torrt vitt vin
3 msk malda, torkade trattkantareller
2 msk vetemjöl
3 tärningar svampbuljong
5 dl kokhett vatten
5 dl vispgrädde
1 ½ dl syrad grädde
1 l standardmjölk
2 tsk timjan
1 ½ tsk havssalt
1 tsk grillkrydda
Nymald svartpeppar
Servering:
100 g (avkokt vikt) trattkantarell
10 skivor kalkonbacon, knaperstekt och delad i mindre bitar
Gräslök, finhackad
Gör så här
1. Hetta upp en kastrull med smör. När smöret slutat fräsa tillsätt schalottenlök, vitlök, chilipeppar och lagerblad. Fräs i 7–8 minuter på medelvärme under omrörning utan att det tar färg.
50 g smör
2 dl schalottenlök, finhackad
2 msk vitlök, finhackad
½ röd chili, finhackad
2 lagerblad
2. Tillsätt 400 g trattkantareller och stek i 10 minuter under omrörning.
400 (avkokt vikt) trattkantarell
3. Tillsätt vin och malda, torkade trattkantareller och sjud i 5 minuter tills vätskan reducerats.
2 ½ dl torrt vitt vin
3 msk malda, torkade trattkantareller
4. Strö över vetemjöl och rör ner tillsammans med smulade buljongtärningar. Tillsätt kokande vatten i omgångar under omrörning så att det inte bildas klumpar. Sjud i 5 minuter under fortsatt omrörning.
2 msk vetemjöl
3 tärningar svampbuljong
5 dl kokhett vatten
5. Blanda grädde, syrad grädde och mjölk och tillsätt i omgångar.
5 dl vispgrädde
1 ½ dl syrad grädde
1 l standardmjölk
6. Tillsätt kryddor och låt soppan koka upp. Sjud i ytterligare 10 minuter.
2 tsk timjan
1 ½ tsk havssalt
1 tsk grillkrydda
Nymald svartpeppar
7. Dra soppan från värmen och låt svalna. Ta ur lagerbladen och mixa soppan i omgångar tills den är slät.
8. Stek återstående trattkantareller och bacon i smör tills de blir krispiga. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
100 g (avkokt vikt) trattkantarell
10 skivor kalkonbacon, knaperstekt och delad i mindre bitar
9. Hetta upp soppan och smaka av. Justera med kryddor vid behov.
10. Servera soppan toppad med bacon, smörstekta trattkantareller och gräslök och ett gott bröd vid sidan om.
Stekt trattkantarell och kalkonbacon från steg 8
Gräslök, finhackad
Comments