top of page

Koreanska köttbullar med gochujangsås

Uppdaterat: 8 apr. 2024

Gochujangpasta används ofta i koreanska recept. Den har en söt, kryddiga umami-smak som är otroligt läcker. Gochujangpasta är en fermenterad koreansk chilipasta gjord av klibbigt ris, fermenterade sojabönor, röda chilipepparflingor och salt. Här är pastan blandad med andra smaker till en sås som lyfter hela rätten. Köttbullar är gjorda på kalkonfärs med asiatiska smaker som gifter sig väl med Gochujangsåsen som har sötma från honung och syra från lime. Servera som en tapas eller som en måltid med ris och grönsaker.


Pasta med räkor och haricot verts





Du behöver

1 ½ dl Panko

2 dl vispgrädde

500 g kalkonfärs

1 gul lök (ca 150 g), riven

2 msk vårlök – den vita delen, finhackad

2 msk ingefära, finriven

2 msk vitlök, finriven

1 msk sake

1 ägg

1 tsk salt

1 tsk Gochugaruchili

1 tsk grillkrydda

Nymald svartpeppar

1 tsk rostad sesamolja

1 msk rostade sesamfrön

5 msk potatismjöl

1 tsk bakpulver

Smör och olja till stekning + 50 g smör till ugnsbakning

Vårlök, den mörkgröna delen, tunt skivad

Rostade sesamfrön


Gochujangsås

Om såsen ska användas till alla 40 köttbullar kan det vara bra att göra en dubbel sats av såsen.

½ tsk honung

½ dl Hellmans majonnäs

1 msk ketchup

1 msk gochuang pasta

1 msk limesaft

1 tsk sesamolja

½ tsk Worcestershiresås

1 tsk risvinäger


Gör så här

1. Blanda panko och grädde och låt stå i ett par minuter så att det sväller.

1 ½ dl Panko

2 dl vispgrädde


2. Lägg köttfärsen i en bunke och blanda ner panko med grädde. Blanda väl så att det inte finns några klumpar av Panko.

500 g kalkonfärs


3. Tillsätt alla ingredienser utom potatismjöl och bakpulver. Blanda väl.

1 gul lök (ca 150 g), riven

2 msk vårlök, finhackad

2 msk ingefära, finriven

2 msk vitlök, finriven

1 msk sake

1 ägg

1 tsk salt

1 tsk Gochugaruchili

1 tsk grillkrydda

Nymald svartpeppar

1 tsk rostad sesamolja

1 msk rostade sesamfrön


4. Tillsätt potatismjöl och bakpulver. Blanda väl.

5 msk potatismjöl

1 tsk bakpulver


5. Låt smeten få vila i kylen i minst 30 minuter, gärna längre.


6. Fyll ett matskedsmått med smet och klicka ut på en stor bricka eller plåt. Fukta händerna med vatten och rulla runda köttbullar. Låt köttbullarna få vila i kylen i minst en timme, gärna längre.


7. Blanda alla ingredienser till såsen väl och ställ åt sidan.

½ tsk honung

½ dl Hellmans majonnäs

1 msk ketchup

1 msk gochuang pasta

1 msk limesaft

1 tsk sesamolja

½ tsk Worcestershiresås

1 tsk risvinäger


8. Sätt ugnen på 150 ˚C och ställ in en plåt med smör på.

50 g smör för ugnsbakning


9. I en nonstick stekpanna – tillsätt smör och rapsolja och låt stekpannan bli het. När smöret tystnat lägger man i köttbullarna och bryner dem på relativt hög värme runt om tills de har fin färg och stekyta.

Smör och olja för stekning


10. Fördela det smälta smöret på den upphettade plåten och lägg på köttbullarna. Häll över stekskyn och tillaga köttbullarna färdigt mitt i ugnen i ca 30–40 minuter.


11. Blanda köttbullarna med såsen och lägg upp på ett stort serveringsfat eller på små individuella tallrikar. Strö över den mörkgröna delen av vårlök och rostade sesamfrön. Stick i tandpetare om köttbullarna ska serveras som tapas. Servera annars med rundkornigt kokt ris och någon grönsaksrätt eller en sallad till.

Vårlök, den mörkgröna delen, tunt skivad

Rostade sesamfrön





Comments


bottom of page